Raftul cu filme

Top 35 cele mai bune filme, seriale și documentare despre fotbal de văzut pe Netflix

Sunderland 'Til I Die, filme despre fotbal, seriale despre fotbal, documentare despre fotbal
Imagine via IMDb / Sunderland 'Til I Die

Competiția UEFA EURO 2020 bate la ușă, fapt pentru care ne-am gândit că între două meciuri merge văzut și unul dintre aceste filme despre fotbal din lista de mai jos. Nu sunt de trecut cu vederea nici documentarele sau serialele despre sportul rege. Am aruncat un ochi peste grila platformei de streaming online Netflix pentru a căuta tot ce ține de acest fenomen, de la producții legate de evenimente și persoane reale, până la cele care sunt pur și simplu ficțiune.

Cu toate că numărul acestor filme despre fotbal nu este foarte mare, varietatea este însă mare, fapt pentru care toate titlurile din această listă au fost sortate pe categorii: reality TV, documentare despre cluburile de fotbal, documentare despre fotbaliști, alte documentare, seriale și filme despre fotbal.

Raftul cu Filme ți-a pregătit o listă cu 35 de filme despre fotbal de văzut pe Netflix.

Reality TV (care acoperă un sezon al unui club)

4. Maradona in Mexico (2019)

În anul 2018, Maradona a acceptat să semneze cu clubul mexican de fotbal Dorados de Sinaloa și să antreneze. În cele șase episoade, fiecare de circa 35 de minute, aflăm întreaga poveste a aventurii mexicane a starului argentinian.

3. First Team: Juventus (2018-?)

La fel ca în documentarele despre echipele de fotbal Sunderland și Boca Juniors, și aici avem parte de povestea unui sezon competițional, spusă în șase episoade: trei dedicate sezonului de toamnă și trei axate pe sezonul de primăvară.

2. Boca Juniors Confidencial (2018)

Este un serial argentinian de patru episoade, de circa 45 de minute fiecare, în care se vorbește limba spaniolă și este prezentat câte un sezon în care echipa de fotbal Boca Juniors încearcă, ca de obicei, să câștige campionatul și Cupa Libertadores. Jucătorii noi, echipa tehnică, vedeta echipei, Carlos Teves, care este încă accidentat, dar mai ales suporterii, cu toții sunt pregătiți și își doresc noi trofee.

1. Sunderland ‘Til I Die (2018-?)

Este un serial care prezintă sezoanele 2017-2018 și 2018-2019 ale echipei britanice Sunderland. Primul sezon a început chiar cu retrogradarea din Premier League. Producția prezintă nu doar un rezumat al sezonului, ci și frământările jucătorilor, conducătorilor, dar și relația pe care locuitorii orașului o au cu echipa de fotbal.

Documentare despre cluburi de fotbal

3. River, El Mas Grande Siempre (2019) / fără subtitrare în limba română

În cele aproape două ore putem urmări istoria clubului argentinian de fotbal River Plate, de la înființare și până în prezent. Interviuri, imagini de arhivă (din care nu puteau lipsi nici cele de la finala Cupei Internaționale cu Steaua), palmares, mari jucători, vuietul tribunelor, meciurile cu Boca Juniors, nimic nu lipsește.

2. Forever Chape (2018)

În cele 70 de minute de documentar putem să urmărim istoria clubului Chapecoense din Brazilia. Un club mic, înființat în anul 1973, care după anul 2010 a reușit să ajungă, în doar câțiva ani, din Serie D în Serie A. În anul 2016, echipa s-a calificat în finala Copa Sudamericana, dar, în drum spre finală, avionul în care se afla echipa s-a prăbușit. În accident și-au pierdut viața 77 de persoane, dintre care majoritatea erau jucători. Documentarul acoperă și perioada de după accident.

1. Barca Dreams (2015)

Este un documentar despre istoria clubului catalan, cu numeroase imagini de arhivă, inclusiv de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, o trecere în revistă a marilor jucători care au trecut pe la club. Pelicula prezintă și povești necunoscute sau uitate, precum cariera de jucător a lui Guardiola, cu tot cu perioada de dopaj.

Documentare despre fotbaliști

5. Alexis Viera: A Story of Surviving (2019)

Alex Viera nu este, din păcate, un jucător de fotbal cunoscut. A fost portar în țara natală, Uruguay, dar și în Chile și Columbia. În timpul unui jaf petrecut într-un magazin din Bogota, Viera este împușcat, dar supraviețuiește în mod miraculos. Producția îi prezintă cariera, dar mai ales viața de după incidentul nefericit.

4. Pele (2021)

Pentru cei mai tineri dintre noi acest documentar reprezintă o ocazie perfectă de a urmări pas cu pas cariera unuia dintre cei mai mari jucători de fotbal din istorie, povestită chiar de el însuși, și anume Pele. Imaginile de arhivă cu el jucând, dar și euforia suporterilor brazilieni, merită văzute și revăzute.

3. Anelka: Misunderstood (2020)

„Dacă viața ta ar fi un film ar avea mai multe părți decât Harry Potter”, așa sună una dintre primele fraze pe care le auzim în acest documentar, iar restul peliculei nu face decât să confirme adevărul acestei afirmații: peste 20 de ani de carieră, cu momente de vârf, cunoscute de fani, dar și cu căderi răsunătoare.

2. Ronaldo (2015)

Această producție reprezintă un portret, de 90 de minute, al starului portughez de fotbal, care încearcă să acopere toate aspectele, precum viața personală, cariera, dar și modul prin care Ronaldo reușește să facă față celebrității.

1. Antoine Griezmann: The Making of a Legend (2019)

Este un documentar despre atacantul francez, Antoine Griezmann. De-a lungul celor 60 de minute sunt prezentate imagini de când juca la juniori, dar și un interviu cu cel care l-a descoperit. Pelicula prezintă momentele plăcute și mai puțin plăcute din viața sa, inclusiv atentatul cu bombă de la Paris din 2015.

Alte documentare

4. Becoming Champions (2018-?)

Este un documentar de nouă episoade care prezintă cele opt campioane mondiale, câte una în fiecare din primele opt episoade, în timp ce ultimul episod este rezervat ziariștilor și antrenorilor care încearcă să explice succesul echipelor respective, precum Uruguay, Italia, Germania, Brazilia, Anglia, Franța și Spania.

3. Especial Futbol De Primera 20 Anos (2020)

Este un serial documentar care își dorește să îi facă pe spectatori să retrăiască meciurile emoționante, dar și momentele memorabile din ultimele două decenii; serialul vrea să celebreze prestigioasa emisiune televizată Futbol de Primera.

2. Fotbal infinit (2018)

Selecționat în secțiunea Forum din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, ediția din anul 2018, filmul aruncă o privire originală asupra lumii sportive, de data aceasta din România provincială, urmărind tentativa unui oficial de a lăsa lumii moștenire o versiune mai bună a acestui minunat sport, și anume fotbalul.

1. Al doilea joc (2014)

Selectat în secțiunea Forum a Berlinalei, acest documentar românesc are o formă neconvențională. Împreună cu tatăl său, regizorul Corneliu Porumboiu urmărește o veche partidă de fotbal înregistrată pe o casetă VHS, în care tatăl acestuia a fost arbitrul oficial al meciului. Între tată și fiu se naște o discuție interesantă care trece peste tema fotbalului, ajungând la politică, represiuni și diverse amintiri din trecut.

Seriale despre fotbal

6. The English Game (2020-?)

Chiar dacă personajul principal este Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din Anglia, și implicit din lume, producția poate fi încadrată mai degrabă la categoria film de epocă. Avem parte de o frescă a societății britanice din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, fotbalul fiind doar pretextul de a privi în ambele lumi.

5. 21 Thunder (2017-?) / fără subtitrare în limba română

Este un serial canadian de opt episoade despre echipa Under 21 a unui club fictiv din Canada, Montreal Thunder. Prin intermediul celor opt episoade facem cunoștință cu vedetele echipei, dar și cu antrenorul lor. Pentru că este filmat în stil documentar durează puțin până ne dăm seama că este ficțiune.

4. Apache: The Life of Carlos Tevez (2019)

Dacă despre alți fotbaliști s-au făcut documentare sau dramatizări ale vieții lor, pentru Tevez a fost nevoie de o mini-serie de opt episoade, a câte 45 de minute fiecare, doar despre copilăria sa. Producția nu este doar povestea unui puști sărac și talentat, ci o frescă a cartierelor sărace din America Latină. În spatele fiecărui puști care reușește sunt zeci sau sute care se pierd în neștire.

3. Club de Cuervos (2015-2019)

Este un serial mexican de zece, cel mult 13 episoade per sezon, despre un frate și o soră care moștenesc de la tatăl lor un club de fotbal din prima ligă mexicană. Normal că cei doi au caractere total diferite și că există o permanentă rivalitate între cei doi. Unele momente legate chiar de fotbal s-ar putea să nu fie deloc realiste, dar există multe alte momente care compensează acest fapt.

2. The Ballad of Hugo Sanchez (2018-?)

Este un spin-off de șase episoade despre asistentul lui Chava Iglesias, unul dintre patronii clubului de fotbal Club de Cuervos, care este însărcinat să ducă echipa spre victorie în Nicaragua, dar care are o mică problemă cu mama lui.

1. Yo, Potro (2018)

Producția reprezintă un episod special de 50 de minute dedicat unuia dintre personajele din „Club de Cuervos”. Potro s-a retras din activitate și se întoarce acasă în Argentina, unde are câte ceva de împărțit cu întreaga familie.

Filme despre fotbal

13. Summer of ’92 (2015)

Este unul dintre acele filme despre fotbal care ne spune cea mai frumoasă poveste din istoria acestui sport, și anume câștigarea titlului european de Danemarca în anul 1992. Realizat la un an de la decesul antrenorului Richard Nielsen, filmul prezintă evenimentele prin ochii acestuia, drama personală a lui Vilfort fiind singurul fir secundar, dar necesar. Este un film lung cât un meci de fotbal care evită dramatizarea momentelor importante folosind imaginile de arhivă.

12. Roberto Baggio: Il Divin Codino (2021)

Este unul dintre acele filme despre fotbal care urmărește patru aspecte din viața și cariera cunoscutului fotbalist, și anume relația cu familia, echipa națională, ultimii ani din carieră petrecuți la Brescia și relația sa cu budismul. Baggio a rămas în memoria multora prin lovitura de pedeapsă trasă în tribune în finala World Cup 1994, însă pelicula ne ajută să descoperim amănunte mai puțin știute despre el.

11. Legs of Gold (1958)

Este unul dintre cele mai vechi filme despre fotbal de pe platforma Netflix. Baronul Luigi Fontana, interpretat de celebrul actor de comedie Toto, este producător de vinuri și patronul unei mici echipe de fotbal care speră să promoveze în Seria C. Apariția unei oferte de a vinde doi dintre cei mai buni jucători în Seria A va pune însă în pericol obiectivul echipei și încrederea dintre jucători.

10. Il Diavolo e l’Acquasanta (1983)

După ce o accidentare gravă îi pune capăt carierei la AS Roma, Bruno ajunge să își câștige existența din mici înșelătorii, multe din ele fiind săvârșite alături de o frumoasă parteneră de afaceri. De cele mai multe ori, preotul Don Gaetano este cel care îl salvează, fapt pentru care Bruno ajunge să antreneze echipa locală.

9. Quel Ragazzo Della Curva B (1987)

Este unul dintre acele filme despre fotbal care se axează pe galerie, unde avem parte de cântecele lui Nino D’Angelo, care joacă și rolul principal. Filmul este și o pledoarie împotriva violenței pe stadioane, și o poveste romantică, dar pentru iubitorii fotbalului principalul motiv pentru care merită urmărit este Maradona. Iar asta pentru că Nino și prietenii săi sunt fani Napoli, în perioada primului titlu.

8. Holy Goalie (2017)

Călugării care locuiesc la o mică mănăstire rurală văd cu ochii lor cum locul în care slujesc este transformat în hotel din cauza veniturilor tot mai mici. Un călugăr sosit de curând la mănăstire îi convinge pe ceilalți că singura lor șansă de a supraviețui financiar este să înființeze o echipă de fotbal cu care să încerce să câștige turneul Champions Clerum, desfășurat la Vatican.

7. A Mighty Team (2016)

În urma unui atac de nervozitate, care a dus la o accidentare gravă, un jucător de fotbal care prindea mai mult banca decât experiență pe teren se întoarce în orașul său natal, unde acceptă să devină antrenorul echipei locale de fotbal.

6. United (2003)

Kare și Anna locuiesc într-un orășel de pe coasta Norvegiei, fiind împreună încă din copilărie. Se iubesc de ani de zile, iar marea lor pasiune este fotbalul, fiind fani înfocați ai echipei Manchester United. Anna lucrează la un restaurant, iar Kare este muncitor la șantierul naval. La un moment dat, Kare are o surpriză neplăcută când rivalul său din copilărie se întoarce în oraș și vrea să îi fure iubita.

5. Ultras (2020)

Sandro este liderul Apache, un grup de fani alături de care și-a petrecut întreaga viață, inclusiv pe stadion și în afara lui. În momentul în care un membru al grupului vrea să îi ia locul de lider, Sandro realizează că are nevoie de o pauză și se gândește să se axeze pe viața personală, pe relație, dar și pe familie.

4. The Match (2019)

Este unul dintre acele filme despre fotbal în care soarta unui campionat se decide pe teren. În același timp, în joc se află și viețile oamenilor care au decis să schimbe lucrurile. Fie pentru bani, cum este cazul lui Italo, președintele echipei Sporting, care a pariat tot pe rezultatul final, fie pentru onoare, cum este cazul antrenorului Bulla, care nu a câștigat niciodată un titlu de campion în viața sa.

3. Fan of Amoory (2018)

Este unul dintre acele filme despre fotbal în care personajul principal este un tânăr talentat. Idolul său în viață, dar și în viitoarea carieră, este celebrul jucător al echipei Amoory. Pe parcursul celor 91 de minute putem urmări momentele și încercările prin care trece băiatul pentru a-și întâlni idolul pentru prima dată.

2. Maximum Penalty (2001)

Un columbian care a dezvoltat o obsesie pentru meciurile de fotbal dintre Argentina și echipa națională a țării sale ajunge să ia cele mai proaste decizii ale vieții lui în timpul unui meci de fotbal disputat între cele două echipe.

1. The International Player (2009)

Este unul dintre acele filme despre fotbal egiptene în care personajul principal este un jucător de fotbal care încearcă să ajungă să joace la profesioniști, după o carieră întreagă la amatori. De-a lungul celor 93 de minute, filmul prezintă încercările prin care trece pentru a-și vedea visul devenit realitate.

Amănunte zilnice despre grila Netflix găsiți pe grupul Netflix (recomandări). Dacă vă înscrieți nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe Raftul cu Filme.

Călin Iosif

Dacă ar trebui să aleg o perioadă din istoria filmului care mă pasionează cu adevărat, aceea ar fi 1920-1940, cu accent pe cinematografia europeană, dar și producția de film din spațiul est-european, indiferent de epocă. Când nu mă uit sau nu scriu despre filme cu siguranță sunt la școală, de partea Întunecată a Forței.

Scrie un comentariu