Raftul cu filme

O listă cu 13 filme de groază de văzut în seara de Halloween

mindfuck movies, 1408, 2007, filme mindfuck, filme de groază de văzut în seara de Halloween
Imagine via IMDb.com / 1408 (2007)

Anul acesta, în 2017, ziua de Halloween cade marți, 31 octombrie. Sărbătoarea de origine celtică a fost preluată de o mulțime de popoare din lumea occidentală, fiind răspândită mai ales de imigranții irlandezi din Statele Unite ale Americii. Celebra zi se sărbătorește în fiecare an pe data de 31 octombrie, iar pentru cinefili reprezintă un foarte bun prilej de căutat filme de groază de văzut în seara de Halloween alături de prieteni, de familie sau de partenerul de cuplu.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat și luminat, care reprezintă lanterna lui Jack în cultura occidentală. Numele de Halloween provine de la expresia americană All Hallows Even, reprezentând numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, o sărbătoare cu care ziua de Halloween a devenit asociată în țările în care predomină creștinismul occidental.

Raftul cu Filme îți pune la dispoziție o listă cu 13 filme de groază de văzut în seara de Halloween alături de prieteni, de familie sau de partenerul de cuplu. Iar dacă ești pasionat de seriale și cauți ceva bun de văzut în seara de Halloween, am pregătit pentru tine o listă cu 20 cele mai bune seriale de groază existente.

Tu ce alte filme de groază de văzut în seara de Halloween ai adăuga în listă?

Ju-On: The Grudge (2002)

Regizor: Takashi Shimizu, actori: Megumi Okina, Misaki Ito

Karen este o studentă venită în Japonia cu prietenul ei, care și-a găsit un nou și important loc de muncă. Ea se angajează ca asistent social și începe activitatea ținându-i locul unei infirmiere care nu s-a mai prezentat la lucru. Ajunsă la casa atribuită, acolo unde trebuie să îngrijească o femeie în vârstă, pe nume Emma, constată că restul casei pare pustie.

În timp ce are grijă de respectiva femeie, Karen aude scârțâieli de la etaj. Mergând să afle despre ce este vorba, descoperă o figură supranaturală mult mai îngrozitoare decât și-ar putea oricine imagina.

The Changeling (1980)

Regizor: Peter Medak, actori: George C. Scott, Trish Van Devere

Răvășit de durerea provocată de moartea soției și unicei fiice, profesorul și compozitorul John Russell se mută în Seattle pentru a-și continua viața. Revine la catedră și se dedică compoziției, dorind în acest scop un loc retras care să-l inspire. Închiriază o casă imensă nelocuită de ceva timp, iar imediat după mutare sesizează zgomote și evenimente paranormale.

Fără prea mult sprijin local, începe să investigheze istoria casei și descoperă că se află în prezența unui spirit care vrea să readucă dreptatea prin intermediul lui John. Dezvăluirea secretelor din trecut ar putea afecta persoane importante din oraș, drept urmare John este împiedicat să își continue demersurile. Însă tăcerea nu va mai putea fi menținută mult timp, iar întrebările încep să își găsească răspunsuri șocante.

Halloween (1978)

Regizor: John Carpenter, actori: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis

Filmul își concentrează acțiunea în jurul omorurilor săvârșite de Michael Myers, devenit o figură foarte cunoscută în rândul ficțiunii horror. La vârsta de doar șase ani, în noaptea de Halloween a anului 1963, Michael își omoară sora mai mare și, astfel, e internat într-un spital de psihiatrie, cel ce îl îngrijește fiind psihiatrul pediatru Sam Loomis.

Opt ani de tratament îl convinge pe acesta că Michael Myers reprezintă răul pur, un adevărat Boogeyman. După încă șapte în care este ținut închis, într-o încercare de transfer a acestuia, el reușește să evadeze. în noaptea de Halloween se întoarce acasă, acolo unde începe să terorizeze mai mulți tineri.

Mother! (2017)

Regizor: Darren Aronofsky, actori: Jennifer Lawrence, Javier Bardem

Relația unui cuplu e pusă la grea încercare când în casă le sosesc oaspeți neinvitați, care le vor da peste cap existența liniștită. Un thriller psihologic tulburător despre iubire, devotament și sacrificiu, scris și regizat de Darren Aronofsky, în care îi putem vedea pe Jennifer Lawrence, Javier Bardem și Ed Harris.

Sleepy Hollow (1999)

Regizor: Tim Burton, actori: Johnny Depp, Christina Ricci

În anul 1799, poliția din New York îl trimite pe detectivul Ichabod Crane în Hudson Highlands, un sat din regiunea Sleepy Hollow, pentru a investiga o serie de crime odioase în care victimele au fost găsite decapitate. Utilizând tehnici noi de investigare, deși fără rezultate doveditoare, cum ar fi amprentele și autopsiile, Crane sosește în Sleepy Hollow.

Înarmat cu trusa lui de instrumente, detectivul află de la bătrânii orașului că acestea îi vor fi inutile deoarece criminalul nu ar fi făcut din carne și sange, ci mai degrabă fiind un războinic supranatural de pe tărâmul morților, care bântuie noaptea călare pe un armăsar negru.

House (1977)

Regizor: Nobuhiko Obayashi, actori: Kimiko Ikegami, Miki Jinbo

O poveste halucinantă și psihedelică despre o elevă care, împreună cu șase prietene, hotărăște să își petreacă vacanța de vară la țară alături de mătușa sa bolnavă. Acolo constată că locuința este bântuită de spirite rele, precum o pisică demonică, un pian însetat de sânge și tot felul de alte născociri ale regizorului Obayashi, care se folosește de o mulțime de tehnici cinematografice pentru a-i speria pe urmăritori.

House of 1000 Corpses (2003)

Regizor: Rob Zombie, actori: Karen Black, Bill Moseley

Câțiva adolescenți care călătoresc pe autostrăzile din America, în căutarea distracției absolute, rămân fără benzină lângă muzeul cu ciudățenii al căpitanului Spaulding și devin obsedați să descifreze misterul unui maniac legendar local cunoscut sub numele de doctorul Satan.

Un autostopist misterios se oferă să îi ducă pe acești amatori de senzații tari într-un tur al teritoriului în care doctorul Satan își înjunghia victimele, dar o pană de curent îi forțează să-și caute refugiul împreună cu o gașcă ciudată și amenințătoare în timp ce o furtună teribilă se dezlănțuie afară. Pădurea devine teatrul unor festivități de Halloween. Adolescenții își dau seama că legenda lui doctor Satan e mult mai contemporană decât și-ar fi imaginat.

Pet Sematary (1989)

Regizor: Mary Lambert, actori: Dale Midkiff, Denise Crosby

Familia Creed se mută în orășelul Ludlow, fiind fericiți și nerăbdători să cunoască zona. După ce au ajuns, bătrânul Jud Crandall, vecinul de vis-a-vis, vine să-i întâlnească pe noii sosiți. Văzând o cărare în spatele casei lor, Ellie, fiica de 5 ani ai celor doi soți, îl roagă să îi spună despre ce este vorba, dar în schimb bătrânul le adresează o invitație. Astfel, ei află povestea Cimitirului Animalelor, pe care ajung să îl viziteze.

Poltergeist (1982)

Regizor: Tobe Hooper, Steven Spielberg, actori: Oliver Robins, Dirk Blocker

Fiica cea mai mică a familiei Freeling, Carol Anne, pare să fie conectată la un post TV cel puțin ciudat. Nu trece mult și în viața familiei încep să apară o serie de mistere, ciudățenii inexplicabile. La început pare a fi vorba despre mai multe fantome gălăgioase, care le fac șicane și se distrează pe seama membrilor familiei. Dar curând șicanele încep să se transforme în adevărate orori cu păpuși ucigașe și plante furioase.

The Amityville Horror (1979)

Regizor: Stuart Rosenberg, actori: James Brolin, Margot Kidder

Un film despre o familie și o casă bântuită. Familia se mută în casa nouă despre care habar nu are că e plină cu secrete. Când soțul începe să aibă halucinații și se comportă ciudat, familia încearcă să facă tot posibilul să rezolve imediat misterul.

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Regizor: Tobe Hooper, actori: Marilyn Burns, Edwin Neal

Filmul prezintă povestea unui grup de prieteni care devin victimele unei familii de canibali în timpul vizitei lor la o casă veche. Deși a fost comercializat inițial ca fiind bazat pe evenimente reale pentru a atrage o audiență mai mare, povestea sa este complet fictivă. Totuși personajul Leatherface și mici detalii din scenariu au fost inspirate din crimele lui Ed Gein din viața reală.

Evil Dead (2013)

Regizor: Fede Alvarez, actori: Jane Levy, Shiloh Fernandez

Mia, o tânără a cărei viață a fost afectată de dezamăgiri și abuzuri, îi invită pe fratele ei, David, prietena acestuia, Natalie, și prietenii lor din copilărie, Olivia și Eric la cabana de vacanță a familiei pentru a o ajuta să își înfrângă demonii. Odată ajunși acolo, ea își distruge ultima doză și jură în fața prietenilor să se lase de droguri pentru totdeauna.

Odată intrați în cabană, ei descoperă cu uimire că cineva fusese acolo în lipsa lor. Pivnița fusese transformată într-un altar grotesc înconjurat de mumiile unor animale. Eric se simte irezistibil atras de o carte veche pe care o descoperă în casă. Fiind fascinat de cartea misterioasă, el citește cu voce tare pasaje din ea fără să își dea seama că în felul acesta ar putea declanșa consecințe terifiante.

Panic Room (2002)

Regizor: David Fincher, actori: Jodie Foster, Kristen Stewart

În timpurile medievale se numea donjon. Secolul al XX-lea a dat naștere adăposturilor pentru bombardamente, care au evoluat în adăposturi contra uraganelor. Acum, chiar și Casa Albă are o cameră pentru situații de urgență, un complex sigur amplasat în subsolul clădirii, dotat cu aparatură de înaltă performanță și care funcționează încă din perioada administrației Kennedy.

În film, camera de refugiu este formată din patru pereți de beton, o linie telefonică ascunsă care nu este conectată la linia principală, un sistem propriu de ventilație și un perete de monitoare pentru supraveghere care acoperă aproape fiecare unghi al casei, toate fiind protejate de lumea de afară de o ușă făcută din oțel masiv.

Tu ce alte filme de groază de văzut în seara de Halloween ai adăuga în listă?

Scrie un comentariu