Raftul cu filme

Top 90 cele mai bune filme de epocă mai puțin cunoscute care pot fi văzute pe Netflix

A Good Woman, filme de epocă pe Netflix
Imagine via IMDb / A Good Woman

Filme de epocă pe Netflix. Producțiile de epocă reprezintă un gen gustat de mulți cinefili, iar pe platforma de streaming online se găsesc pe lângă un număr mare de lungmetraje cunoscute, majoritatea americane, și multe pelicule mai puțin sau foarte puțin cunoscute, majoritatea europene, dar nu numai.

Pentru că majoritatea au foarte puține voturi pe IMDb, iar mediile sunt de multe ori egale sau foarte apropiate, ordinea acestora este influențată, în multe cazuri, de părerea personală a autorului. Producțiile din 1917-1920 sunt mute, iar la unele dintre ele lipsește coloană sonoră prezentă de regulă la astfel de pelicule.

Raftul cu Filme ți-a pregătit o listă cu 90 de filme de epocă pe Netflix. Pentru că numărul este tot mai mare, am încercat să le organizăm după epocă: Antichitate și Evul Mediu, Epoca Modernă (secolul al XVIII-lea, până la începutul secolului al XX-lea) și Epoca Contemporană (de la Primul Război Mondial și până în anii 1950).

Pentru cei interesați, titlurile se găsesc și în această listă de pe IMDb.

Iar pentru că încet, încet vom include în această listă și filme de epocă fără subtitrare în limba română, dar care sunt disponibile pe platforma de streaming online Netflix România după ce limba platformei este schimbată, acestea vor fi notate corespunzător imediat după titlul fiecărei producții în parte.

Antichitate și Evul Mediu

8. Karin Mansdotter (1954)

Personajul principal este soția regelui Eric al XIV-lea al Suediei. Deși este un film biografic care are la bază o piesă de teatru de Strindberg, filmul este conceput practic din trei secvențe, prima sub forma unei comedii mute color, iar celelalte două alb-negru. Cu toate că este o fată simplă, regele se îndrăgostește de ea, iar după ce Elisabeta I a Marii Britanii îi refuză cererea în căsătorie, Erik se va căsători cu Karin, dar realitatea nu este o poveste cu final fericit.

7. Blade of the Immortal (2017)

Filmul este o adaptare a unei serii manga. Cu o doză de supranatural, prezentând un samurai care este nemuritor, pelicula ne poartă în Japonia, în perioada Edo, și reprezintă o poveste complicată și plină de sânge despre răzbunare și onoare.

6. Mio Figlio Nerone (1956)

Ne întâlnim cu nume importante ale cinematografiei, precum Gloria Swanson, Brigitte Bardot, care are 22 de ani în film, Vittorio de Sica și Alberto Sordi. Pelicula este o satiră despre transformarea unui împărat meloman în figura teribilă care a rămas în istorie, totul din cauză că vocea sa a fost desconsiderată de cei apropiați.

5. Duel of the Titans (1961)

Este un sword and sandals din epoca de glorie a genului în Italia. Cu doi actori în vogă în genul acesta de filme, echivalentul producțiilor cu super eroi de astăzi, și cu o Virna Lisi care este cu mult peste ceilalți actori ca talent, filmul ne spune povestea celor doi gemeni de la naștere și până la fondarea Romei.

4. Saladin (1963) / fără subtitrare în limba română

Este unul dintre cele mai ambițioase filme de epocă egiptene. Regizorul Youssef Chahine a încercat să ofere lumii arabe o producție de proporții epice, comparabilă cu cele americane din perioada respectivă. Chiar dacă problemele legate de buget se simt, iar filmul are 3 ore și 15 minute, este interesant pentru că oferă o altă perspectivă asupra Cruciadei a III-a. Contextul politic internațional și nevoie de unitate pan-arabă își fac simțit ecoul în foarte multe momente.

3. Destiny (1997) / fără subtitrare în limba română

Prezent în selecția oficială de la Cannes, acest film îl are ca personaj principal pe filozoful, juristul, medicul și teologul Averroes, din secolul al XII-lea. Iar aici se văd și se simt „șopârlele” împotriva extremismului religios musulman. Introducerea câtorva personaje, pozitive de altfel, din afara lumii arabe subliniază predilecția pentru diversitate etnică și religioasă a regizorului.

2. All Is True (2018)

Ne întâlnim cu un trio de actori de primă mână, și anume cu Judi Dench, Kenneth Branagh, care semnează și regia, și Ian McKellen, în unul din acele filme de epocă care prezintă ultimii ani din viața lui William Shakespeare, de după incendiul de la Teatrul Globe și întoarcerea sa în Stratford-upon-Avon. Este un film lent și trist, minunat filmat, în care descoperim omul și nu dramaturgul.

1. Akelarre (2020)

Povestea se desfășoară în secolul al XVII-lea, în Țara Bascilor, unde câteva tinere sunt acuzate de vrăjitorie și ajung să fie arestate. Convinse că soarta le este pecetluită, decid să își recunoască vinovăția. Filmul a fost premiat cu cinci Premii Goya, echivalentul spaniol al Premiilor Oscar, toate la categorii tehnice.

Epoca Modernă

42. Kyra Kyralina (2014)

Filmul este adaptat după Panait Istrati și prezintă o poveste desfășurată în Brăila secolului al XX-lea, în care naratorul ajuns la maturitate spune povestea sa și a familiei sale, în special a mamei, pe un ton ce amintește de Martin Scorsese.

41. Legione Straniera (1953)

Este unul dintre acele filme de epocă care are elementele clasice ale unei povești ce implică Legiunea Străină. O crimă, înrolarea în legiune ca ultimă soluție, chiar dacă cel acuzat este nevinovat, o femeie fatală și un sergent sadic. În plus, avem o poveste de dragoste pe fundal. Chiar dacă unele momente sunt de un comic neintenționat, filmul are ritm și o actriță care iese în evidență: Viviane Romance.

40. The Brig Three Lilies (1961)

Pelicula este unul dintre acele filme de epocă care reprezintă o ecranizare a unui roman pentru copii, care ne poartă într-un mic sat de pe coasta Suediei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un tânăr crescut de bunici speră ca tatăl său, plecat pe mare de mult timp, să se întoarcă până la urmă acasă. Este o producție pentru întreaga familie, cu un personaj care aduce puțin cu personajele lui Mark Twain.

39. Rugantino (1973)

Este o poveste despre dragoste, gelozie și răzbunare din Roma începutului de secol al XIX-lea. Dacă într-o bună parte a filmului avem impresia că asistăm la o comedie cu accente romantice, brusc lucrurile devin serioase. Merită văzut în special pentru Adriano Celentano care pariază că va seduce o femeie frumoasă, continuă prin a se îndrăgosti și sfârșește… o să vedeți voi cum.

38. Bruc, the Manhunt (2010)

Prima înfrângere a lui Napoleon a avut loc în anul 1808 în apropiere de Barcelona, la El Bruch. Legenda spune că vinovatul a fost un toboșar care, profitând de specificul locului, i-a făcut pe francezi să creadă că sunt mult mai mulți soldați spanioli. Filmul pleacă de la premisa că, după bătălie, un grup de soldați de elită este trimis să îl omoare pe toboșar. Pelicula reprezintă un joc de-a șoarecele și pisica în care, la un moment dat, urmăritul devine urmăritor.

37. Angeli Senza Paradiso (1970)

Filmul este o biografie romanțată, pe care nu îl urmărești pentru veridicitate, ci din nostalgie pentru distribuție. Compozitorul Franz Schubert se află în Budapeste și dă lecții de muzică, iar cea mai nouă elevă a sa va fi contesa Anna Roskoff. Vă puteți imagina ce va urma. În rolurile principale joacă Al Bano și Romina Power.

36. Julie (2013)

Este adaptarea unei piese de teatru scrisă de Strindberg. Din păcate, nu reușește să se transforme într-un film și rămâne la stadiul de teatru filmat, având poate și dezavantajul unui număr mic de personaje. Julie este fiica unui moșier bogat care, în noaptea de Sânziene, vrea să îl seducă pe Jean, unul dintre servitori.

35. Ferdinand The First King of Naples (1959)

Cu două nume mari în distribuție, cu toate că în două roluri secundare joacă Vittorio de Sica și Marcello Mastroianni, și cu două frumuseți ale epocii, pe care vă las să le descoperiți, filmul amestecă drama și comedia pentru o mică lecție de istorie despre regatul Celor Două Sicilii cu puțin timp înainte de sosirea lui Napoleon. Aluziile la Italia anilor în care a fost realizată pelicula sunt evidente.

34. Story of Fear and a Knife (1972)

Filmul poate fi considerat o parodie după „Gang Leader”, care nu este nici el prea serios. Avem o poveste despre un conflict între două cartiere ale Romei, motivul fiind în care dintre cele două cartiere să se introducă mai întâi curentul electric.

33. The Skin of the Wolf (2017)

Mario Casas seamănă puțin cu Jason Momoa sau cu Leonardo DiCaprio în „The Revenant” din anul 2015. Undeva la începutul secolului al XX-lea, un vânător care trăiește singur în vârf de munte își cumpără o soție. Nu ar trebui să vă așteptați la un scenariu romantic pentru că producția este dură, întunecată și cu replici puține.

32. Ride Tonight! (1942)

Cu toate că acțiunea pare să fie cu câteva secole în urmă, faptul că filmul a fost făcut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ne face să fim mai atenți la mesajul transmis. Asistăm la o poveste în care un nobil german decide în mod abuziv să îi transforme în iobagi pe țăranii din vecini. Unii acceptă, alții chiar colaborează cu opresorul, însă unul se revoltă. Aluzia la Germania lui Hitler este mai mult decât transparentă. Este de observat rolul bisericii și restul de întâmplări.

31. Gang Leader: A Story of Love and Knives (1971)

În Roma începutului de secol al XX-lea, Nino Petroni este un interlop descurcăreț care încearcă să își căsătorească sora cu un coleg de breaslă. Ceea ce urmează este un fel de poveste pe alocuri serioasă și pe alocuri amuzantă despre mici mafioți de cartier. Onoare, gelozie, colaborare cu poliția, trădare, nimic nu lipsește.

30. Grev Axel (2001)

Este, de fapt, un actor care printr-un concurs de împrejurări, care implică și un furt, se dă drept fiul unui nobil recent decedat cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg de aici. Dacă ar fi să îl comparăm cu ceva, serialul norvegian „Norsemen” ar fi cel mai apropiat ca stil, fapt pentru care trebuie să vă așteptați la o comedie a cărei acțiune se desfășoară în secolul al XVIII-lea.

29. Starblack (1966)

Este un western-spaghetti care are toate ingredientele pe care le așteptăm de la așa ceva: răufăcători, justițiari, momente de umor și o eroină frumoasă. Întors pentru puțin timp acasă, Johnny află că tatăl său a murit cu doi ani în urmă, iar mama s-a recăsătorit cu unchiul său. La scurt timp după apariția lui Johnny, în zonă apare și un justițiar mascat care îi face zile fripte proprietarului băncii, care este și șeful răufăcătorilor. Chiar dacă scenariul scârțâie, scenele de luptă sunt suficient de dese și reușite ca să păstreze atenția spectatorului.

28. The Kid from Naples (1973)

Saturnino Cavallo se hotărăște să emigreze în America pentru a-și căuta tatăl plecat cu mulți ani în urmă, dar și pentru a se realiza. Dacă în prima parte a filmului asistăm la o comedie, a doua parte devine brusc mult mai serioasă, cu schimbări de situație, dar spre final comedia își ia din nou partea leului.

27. Sunset in Naples (1956)

Acțiunea are loc în Italia sfârșitului de secol al XIX-lea, iar personajul principal este compozitorul și textierul Salvatore Gambardella, considerat unul dintre părinții canțonetei napolitane. Ne așteaptă așadar o biografie romanțată, pigmentată cu un strop de umor și romantism, și foarte multă muzică de calitate.

26. Unge Andersen (2005)

Aflat pe patul de moarte, Hans Christian Andersen își rememorează tinerețea, dar în special anii petrecuți la școala condusă de Meisling. Pelicula prezintă o poveste dură, filmată în culori reci și întunecate care amintesc de „Fetița cu chibriturile” sau de personajele create de Charles Dickens.

25. I’ll Sell My Skin Dearly (1968)

Filmul este un western cu toate ingredientele genului: răufăcători, crimă, un justițiar, o femeie frumoasă, un copil, dar și un câine. Cu toate că regizorul a fost mai degrabă specializat pe comedii ușoare cu momente muzicale, prima și singura sa încercare de western este reușită. După ce părinții și sora lui Shane sunt omorâți, acesta se întoarce acasă pentru a se răzbuna.

24. A Man There Was (1917)

Filmul este regizat de Victor Sjostrom și reprezintă o adaptare cinematografică a unui poem scris de Henrik Ibsen. Lungmetrajul prezintă o poveste din perioada Războaielor Napoleoniene, cu unele secvențe de acțiune mult peste așteptări și cu intertitluri care nu rezumă dialogul, ci narează acțiunea.

23. Elisa y Marcela (2019)

Pelicula spune povestea reală a două tinere învățătoare care au reușit să se căsătorească una cu cealaltă în anul 1901. Filmată alb-negru, producția evită transformarea într-o poveste de dragoste exemplară, condimentată cu tensiune și accente dramatice. Cu multe simboluri, o doză ridicată de erotism, o chimie evidentă între cele două protagoniste, o regizoare cunoscută și o nominalizare la Ursul de Aur par să fie principalele ingrediente ale acestui lungmetraj.

22. Rain Follows the Dew (1946)

La momentul apariției, filmul a fost un adevărat blockbuster, fiind primul film suedez care a depășit încasări de 1,5 milioane de coroane, un record menținut vreme de un deceniu. Dacă îl urmăriți, vă așteaptă o poveste de dragoste interzisă între o moștenitoare bogată și un cântăreț la vioară. Chiar dacă este alb-negru, imaginile sunt absolut spectaculoase, iar momentele muzicale sunt de excepție.

21. The Greatest Thing (2001)

Filmul reprezintă o ecranizare a romanului „Fiica pescarului”, care a apărut și în limba română în cadrul colecției Biblioteca pentru Toți, iar acțiunea are loc în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Petra este nevoită să fugă din orașul natal după ce s-a logodit cu trei bărbați. Aflată în drum spre capitală, ajunge într-o mică parohie, unde își inventează o nouă identitate și își rescrie trecutul.

20. Michel Strogoff (1956)

Ecranizările realizate după Jules Verne nu trebuie ratate niciodată, iar dacă este a unui roman mai puțin cunoscut, cum este cazul de față, cu atât mai puțin. În timpul unei invazii a tătarilor din Siberia, un curier este trimis la Irkutk pentru a-l preveni pe Marele Duce de o posibilă trădare. Restul este un film clasic de aventuri, care poate fi considerat și un road-movie, pentru că străbatem Rusia.

19. A Serious Game (2016)

Romanul care stă la baza acestui film este considerat a fi una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura suedeză, având acțiunea plasată la începutul secolului al XX-lea. El lucrează la un ziar, ea este fiica unui pictor, iar atracția dintre cei doi este evidentă. Este o poveste care decurge lent, poate prea lent pentru unele gusturi, cu un pian sfâșietor drept coloană sonoră.

18. Ingeborg Holm (1913)

Este un film de un realism dur, un studiu al prăbușirii financiare mai întâi, dar degradarea continuă și cu alte aspecte. Hilda Borgstrom, aflată la primul lungmetraj din cele peste 70 din cariera sa, se apropie ca expresivitate mai mult de balet decât de gesturile exagerate specifice filmului mut.

17. Mademoiselle de Joncquieres (2018)

Inspirat de romanul „Jacques fatalistul”, scris de Denis Diderot, filmul este o poveste despre dragoste și răzbunare în Franța secolului al XVIII-lea. Deși tema este una apropiată de producții europene ca „Dangerous Liaisons”, pelicula evită scenele erotice, lucru surprinzător pentru un film francez. A câștigat Premiul Cesar, echivalentul francez al Premiului Oscar, pentru costume, fiind nominalizat la alte cinci categorii, printre care și cele de interpretare feminină și masculină.

16. The Nurtull Gang (1923)

Filmul suedez de comedie poate fi considerat a fi și un manifest feminist avant la lettre. Este o producție despre patru femei tinere, colege de apartament, care își doresc să atingă succesul într-o lume dominată de sexul masculin, care aduce în fața publicului multă ironie, dar și o serie de ușoare sugestii către LGBT.

15. Ordet (1943)

Este adaptarea unei piese de teatru scrise de Kaj Munk, care va fi ecranizată și după război. Filmul se bucură de prezența în rolul principal a lui Victor Sjostrom. Ceea ce începe ca o dramă de familie se transformă într-o discuție mult mai largă despre credință și îndoială. Chiar dacă uneori pare greoi și poate este prea lent și convențional, finalul și momentele în care Sjostrom se transformă parcă din țăran în regele Lear îl fac memorabil și te îndeamnă să cauți varianta celebră a lui Dryer.

14. Lykke-Per (2018)

Ecranizare a unui celebru roman danez, pentru care autorul a fost încununat cu Premiul Nobel pentru literatură, filmul îl are ca personaj principal pe un tânăr inginer care visează să transforme Copenhaga într-o Veneție a nordului. Principalul său adversar este el însuși, orgoliul nemăsurat și educația religioasă primită în copilărie blocându-i relațiile sociale și afectându-i viața personală.

13. In the Heart of the Sea (2015)

În iarna anului 1820, nava Essex este atacată de o balenă. Filmul povestește întâmplarea reală care l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby Dick”, dar care merge cu firul narativ puțin mai departe decât în mod normal.

12. City of My Dreams (1976)

Filmul prezintă orașul Stockholm al anilor 1860, având la bază primul roman dintr-o serie de cărți scrisă de Per Anders Fogelstrom, care este și naratorul peliculei. Este lent, chiar foarte lent uneori, pare a fi influențat de școala sovietică și excelează mai ales la capitolul imagine, alternând griul și momentele întunecate cu izbucniri de culoare. Nu trebuie să ne așteptăm la o poveste clasică, ci la o incursiune în cartierele muncitorești din zona portului, unde se trăiește mereu sub spectrul șomajului, al lipsurilor și unde înflorește dorința de schimbare și libertate.

11. Handia (2017)

Pelicula a fost încununată cu zece premii și două nominalizări la Premiile Goya, echivalentul spaniol al Premiilor Oscar. Filmul, vorbit în limba bască, prezintă povestea adevărată a lui Miguel Joaquin Eleizegui Arteaga, gigantul din Alzo, de 2,41 metri, care a decedat în anul 1891 la vârsta de 46 de ani.

10. The Parson’s Widow (1920)

Regizat de Carl Theodor Dreyer, producția este cu mult peste peliculele epocii. Câștigătorul unui concurs pentru postul de pastor este obligat să se însoare cu văduva predecesorului său, tânără și frumoasă ca Dracula. Dacă la început umorul este apropiat mai mult de Charlie Chaplin, avem numeroase momente de comedie neagră sau de un precursor al fraților Coen. Și aici lipsește coloana sonoră.

9. Silver Skates (2020)

Cu acțiunea plasată în Sankt Petersburg, spre sfârșitul anului 1899, filmul ne introduce într-o poveste aflată la intersecția dintre Disney și atmosfera filmelor lui Alexander Rou. Ne așteaptă un basm modern care are toate ingredientele pentru a avea succes la public: o poveste de dragoste de tipul „el sărac și ea bogată”, imagini spectaculoase, o coloană sonoră mai mult decât reușită și mult patinaj.

8. A Noble Intention (2015)

Având ca punct de pornire construirea Hotelului Victoria, unul dintre cele mai vechi și importante din Amsterdam, filmul urmărește destinele a trei personaje. Vedder este un lutier care refuză să își vândă proprietatea. În poveste apare și vărul său, Anijs, un farmacist fără diplomă, dar și Bennemin, care lucrează la una dintre turbăriile din zona rurală. Ca multe alte filme de epocă, și aceasta este o adaptare după un roman scris de autorul Thomas Rosenboom.

7. Barbara (1997)

Este unul dintre acele filme de epocă ale căror acțiune se desfășoară în Insulele Feroe în secolul al XVIII-lea. Poul, noul pastor din parohia Vagar, este proaspăt sosit în insule și se îndrăgostește de Barbara, văduvă a celor doi predecesori a săi. Peisajele sunt incredibile, coloana sonoră este de excepție, iar producția este vorbită atât în daneză, cât și în feroeză. Pelicula a fost nominalizată la Ursul de Aur și este o ecranizare a unui roman cunoscut din literatura nordică.

6. Colonel Chabert (1994)

Este o ecranizare după Balzac, iar filmul ne duce în Franța post-napoleoniană. La mulți ani după bătălia de la Eylau, colonelul Chabert, declarat mort în luptă, se întoarce acasă pentru a-și recâștiga identitatea. Este unul dintre acele filme de epocă cu nominalizări la Premiile Cesar, cu trei nume importante pe afiș, precum Gerard Depardieu, Fanny Ardant și Fabrice Lucchini.

5. The Serpent’s Way (1986)

Filmul este adaptarea unui roman, iar acțiunea se petrece în Suedia, la jumătatea secolului al XIX-lea. Este un film dur, dar și trist, care taie ca un bisturiu o felie de viață și folosește câteva elemente specifice filmului mut: intertitluri și tăieturi bruște de montaj. Este o poveste spusă rece, fără empatie, ca și cum ar fi o cameră ascunsă care surprinde viața unei familii și a casei lor.

4. Aferim! (2015)

Este unul dintre acele filme de epocă românești care îmbină într-un mod interesant mai multe elemente de genuri: road-movie, western și filmul de epocă. Acțiunea se petrece în Țara Românească, în secolul al XIX-lea. Totul este îmbrăcat sub forma unui film alb-negru despre un zapciu angajat de un boier să îi aducă înapoi robul care a evadat. Pentru savoare, replicile sunt decupate din opere literare sau din materiale de arhivă din respectiva epocă.

3. Cutting It Short (1981)

Filmul reprezintă o colaborare între regizorul Jiri Menzel și scriitorul Bohumil Hrabal, recompensată în anul 1981 cu o mențiune specială și o nominalizare la Leul de Aur de la Veneția. Povestea este una clasică pentru Menzel: faptul divers într-o comunitate mică din Cehoslovacia. De această dată, acțiunea se petrece în jurul unei berării, la începutul secolului trecut. Pelicula are mult umor atât de limbaj, cât și de situație, și izbucnește când te aștepți mai puțin cu multă naturalețe, puțin erotism, dar și o doză de sensibilitate.

2. The VVitch: A New-England Folktale (2015)

Este un film de epocă, dar și un horror supranatural. Cu acțiunea plasată în New England, în secolul al XVII-lea, și cu un scenariu bazat pe mărturiile vremii, este o peliculă lentă și întunecată despre superstiții. Producția reprezintă lungmetrajul de debut al regizorului Robert Eggers, dar și al actriței Anya Taylor Joy, pe care multă lume o cunoaște din mini-seria „The Queen’s Gambit”.

1. The Tree of Wooden Clogs (1978)

Este acel gen de film care apare o dată la o generație. Câștigător la Cannes, premiat cu Cesar pentru cel mai bun film străin, la care se adaugă și alte premii. Este un film lung, de aproximativ trei ore, lent, filmat cu amatori, care are un aspect de documentar. Este un film despre o mică comunitate rurală din Italia sfârșitului de secol al XIX-lea în care nu se vorbește mult, unde cadrele spun povești. La toate acestea se adaugă și momentele muzicale care copleșesc.

Epoca Contemporană

40. Hanna in Society (1940)

Lungmetrajul prezintă o poveste simplă și destul de amuzantă despre o menajeră care devine singura moștenitoare a colonelului pentru care lucra, fapt pentru care este normal ca problemele să nu întârzie să apară. Deși a fost lansat în anul 1940, este unul dintre acele filme de epocă mai puțin cunoscute care merită să fie urmărite pe platforma de streaming online Netflix cât încă mai este disponibil.

39. A Day Will Dawn (1944)

Este un film făcut în timpul războiului care are ca subiect chiar războiul. După ce îl omoară pe amantul soției sale, un ofițer suedez pleacă sub nume fals pentru a lupta ca soldat în Războiul de Iarnă, desfășurat între 1939 și 1940 între Finlanda și URSS. Calitățile sale de conducător ies în scurt timp la iveală, iar Eva Lovgren, un medic militar, se va îndrăgosti de el, cu toate că a fost printre primele persoane care i-au intuit adevărata identitate de ofițer suedez.

38. The Devil’s Mistress (2016)

Lida a fost amanta lui Joseph Gobbels, ministru al Propagandei în Germania nazistă. Chiar dacă nu este o capodoperă, pelicula prezintă o poveste mai puțin cunoscută, ca să nu spun total necunoscută, și arată o față neștiută a ministrului.

37. Mister T. (2019)

Pentru cei mai puțin familiarizați cu istoria și literatura poloneză de după cel de-Al Doilea Război Mondial, filmul este unul criptic, greu de înțeles, având și dezavantajul de a fi alb-negru. Pelicula este un fel de „ce ar fi fost dacă”, iar acest „dacă” se referă la titlul unui roman scris de personajul principal. Acțiunea are loc în Varșovia anilor 1950, un oraș în care realitatea se îmbină cu firul narativ.

36. To Help the Lady of the House (1939)

O asistentă socială care vrea să se convingă de faptul că unele menajere sunt prost tratate de angajatorii lor, se angajează pentru a putea experimenta pe propria piele și a putea vorbit în liniște cu alte menajere. Și în cazul acestei pelicula apare neprevăzutul sub forma unei povești de dragoste împănată cu umor.

35. Tuppen (1981)

Tuppen este un inspector a cărui misiune este să se ocupe de eficientizarea muncii la o fabrică de textile dintr-un mic orășel din Suedia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cum întreg personalul este format numai din femei, nu este greu de ghicit în ce direcție se vor îndrepta lucrurile în acest lungmetraj.

34. Commandos (1968)

Este o alegere bună dacă vă plac filmele de război sau dacă vreți să urmăriți un scenariu foarte puțin complicat. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un grup de soldați este parașutat în Africa de Nord pentru a se infiltrat într-un avanpost italian. Totul se întâmplă pe muchie de cuțit. Avem parte și de un conflict latent între căpitanul Valli și sergentul Sullivan. Cu toate că povestea este lungită un pic prea mult, finalul este un argument bun pentru ca filmul să fie urmărit.

33. Son of the Midnight Sun (1939)

Cu toate că este un film de ficțiune, producția pare mai mult un documentar din cauza naratorului și a modului de realizare. Personajele principale sunt oamenii dintr-o comunitate de laponi nomazi, iar filmul prezintă întâmplările prin care trec, în special, Nila și Marija, doi tineri care urmează să se căsătorească. Cu toate stângăciile și aerul didactic cu privire la pericolele care pândesc comunitatea, filmul merită văzut de cei interesați de tradiții și modurile de viață diferite.

32. Sarajevo (2014)

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand pe 28 iunie 1914 a fost pretextul declanșării Primului Război Mondial. În „Sarajevo” nu asistăm nici la un film al atentatului, nici la o biografie a arhiducelui, ci la o anchetă a poliției care ține de domeniul ficțiunii istorice, un fel de „nu este exclus ca acesta să fie adevărul”.

31. 1939 (1989)

Annika a copilărit în apropierea graniței cu Norvegia, însă își dorește să se mute în capitală. Acolo ajunge să o cunoască pe Berit, o tânără care este total opusul său, dar și pe viitorul ei soț. Nu trebuie însă să ne așteptăm la o poveste de dragoste.

30. Lovekvinnen (2016)

Adaptare a romanului cu același titlu, pelicula prezintă povestea unei fete care se naște la începutul secolului al XX-lea cu hipertricoză (pilozitate excesivă pe tot corpul). Scenariul se dezvoltă lent, specific filmelor europene, cel de față fiind norvegian, și încearcă să surprindă reacțiile celor din jur față de cei diferiți.

29. Servant’s Entrance (1932)

În urma unui pariu, o moștenitoare bogată se angajează ca menajeră. Normal că apar multe momente comice, dar și o poveste de dragoste cu un tânăr inginer angajat ca șofer pentru a-și putea pune în practică invenția. Chiar dacă uneori povestea își pierde din ritm, faptul că regizorul este Gustaf Molander, iar Tutta Rolf are un șarm aparte, filmul este o alegere bună pentru pasionații de filme vechi.

28. The Great Day on the Beach (1991)

Este o ecranizare a unui roman danez care ne poartă în Copenhaga anului 1930, când un tânăr își divinizează tatăl. Lucrurile se vor schimba în momentul în care întreaga familie, dar și vecinii, vor lua hotărârea de a petrece o zi la plajă.

27. Joy in the World (2016)

Dacă vă plac filmele lui Tim Burton, cu un amestec de realitatea și fantezie, acesta este o alegere potrivită. Filmul începe în Polonia anilor ce preced cel de-Al Doilea Război Mondial, unde într-o clădire aflată în apropierea unui orășel din Silezia trăiesc mai multe familii, fiecare deosebită în felul ei: de la matematicianul visător și familia sa, până la un cuplu care are un băiat care vorbește uneori în idiș.

26. The Last Paradiso (2021)

Acțiunea filmului se petrece în Italia rurală din anii 1950 și pare oarecum rupt în două părți diferite. Dacă la început asistăm la o poveste de dragoste interzisă, brusc filmul migrează spre altceva. Este un film lent, foarte lent chiar, dur, bine făcut, cu o coloană sonoră perfectă și inspirat dintr-o poveste reală.

25. The Man Who Cried (2000)

În acest film avem ocazia să îl vedem pe Johnny Depp călărind și numărând bani în limba romani, să o auzim pe Cristina Ricci cântând o piesă sfâșietoare, să o vedem pe Cate Blanchett într-un rol foarte bun și să ascultăm Haiducii din Clejani cântând despre Cuza. Chiar dacă scenariul șchiopătează puțin, argumentele anterioare și cinematografia impecabilă îl fac de neratat, mai ales că nu are nici o durată mare.

24. Incerta Gloria (2017)

Lungmetrajul ecranizează romanul lui Joan Sales, apărut acum câțiva ani și în limba română. Titlul descrie, cu ajutorul lui Shakespeare, soarta Republicii Catalane din anii 1930 (perioada Războiului Civil). O peliculă care începe ca o posibilă poveste de dragoste între un tânăr ofițer din Armata Republicană și o „femeie fatală” mai în vârstă, dar care se transformă treptat în cu totul altceva.

23. Sara Learns Manners (1937)

Este un film scurt, de 70 de minute, care se aseamănă ca temă cu „Hanna in Society”, dar care este mult mai bine realizat. Un factor important pentru plusul de calitate îl reprezintă șarmul protagonistei, dar și momentele muzicale. Chiar dacă are o notă ușor moralizatoare și se simte influența filmului „Brewster’s Millions”, și această peliculă merită urmărită de pasionații genului.

22. The Shortest Day (1963)

Francesco îl primește moștenire pe Franco, fiul neîndemânatic al unchiului său mafiot și, printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în miezul acțiunii în luptele din Primul Război Mondial. Chiar dacă are unele probleme, filmul merită urmărit din două motive, pe lângă cuplul de comici italieni din rolurile principale. Este o parodie fină la adresa peliculei „The Longest Day”, lansat cu un an înainte, iar cele două personaje amintesc în unele momente de un „Forrest Gump” pur.

21. Black Mercedes (2019)

Cu toate că acțiunea se desfășoară în Varșovia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, filmul este mai degrabă un film noir care are toate ingredientele genului. Montajul ajută la conturarea lentă a poveștii, iar elementele apar ca piesele de puzzle. Cum este de așteptat din partea acelor filme de epocă, avem și aici o crimă, iar până la final încercăm să aflăm cine și de a comis crima.

20. As White as in Snow (2001)

Este povestea primei aviatoare și parașutiste din Suedia. Născută la sfârșitul secolului al XIX-lea, Elsa Andersson se înscrie la o școală de pilotaj după încheierea Primului Război Mondial. Filmul este parțial biografic și parțial ficțiune și este puțin cam lung, dar merită văzut de fanii de filme de epocă sau inspirate din fapte reale.

19. Kurier (2019)

Pe 1 august 1944, la ora 17:00, începe în Varșovia revolta condusă de Armata de Acasă, care durează 63 de zile și duce la 200.000 de civili și 15.000 de membri ai Rezistenței omorâți. Filmul prezintă evenimentele care au precedat izbucnirea revoltei, dar și povestea lui Jan Nowak, întors în Varșovia pentru a da ultimele informații celor care conduc Armata de Acasă. Este de văzut dacă vă plac filmele de război care au de toate, de la suspans la mici povești de dragoste.

18. The Dig (2021)

Adaptare a unui roman scris de John Preston, care a semnat și „A Very English Scandal”, filmul este, în aparență, povestea uneia dintre cele mai importante descoperiri arheologice pentru istoria anglo-saxonilor, dar este mai mult decât atât. Efortul depus, piedicile, birocrația și nerecunoașterea meritelor pălesc în fața dramelor și chiar a tragediilor în care sunt implicate personajele principale, iar micile probleme pălesc și ele în fața izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

17. Legiony (2019)

Este o replică poloneză a filmelor, europene în special, care au marcat o sută de ani de la încheierea Marelui Război. Pentru polonezi, sfârșitul Primului Război Mondial a însemnat reunificarea și câștigarea independenței. La fel ca în alte cazuri, filmul este centrat pe oamenii simpli și cursul războiului, nu pe liderii marcanți. Poate că este un pic mai lung, însă este o bună lecție de istorie.

16. Only a Mother (1948)

Adaptare a unui roman scris de Ivar Lo-Johansson, filmul este una din micile bijuterii nordice adăugate recent pe Netflix. Ne introduce în lumea total necunoscută pentru cei mai mulți dintre noi, a muncitorilor sezonieri din agricultura din Suedia. Rya-Rya este o tânără care face un gest teribilist, iar din acel moment întreaga existență îi va fi redusă la statutul de mamă. Filmul a câștigat un premiu la Veneția pentru imagine și o nominalizare la Leul de Aur.

15. The Shop on Main Street (1965)

Dacă puteți trece peste micul inconvenient al coloanei sonore (sunetul original este suprapus peste un dublaj în limba polonă realizat de omologul masculin al Irinei Nistor), filmul se poate să fie o surpriză plăcută. În anul 1939, Slovacia se desprinde de Cehia, iar președintele introduce legile rasiale. În acest context, Tono devine administratorul arian al unui mic magazin cu produce de mercerie deținut de o evreică în vârstă. Atitudinea sa va oscila între lăcomie și vinovăție, accentuată și de faptul că femeia nu pare conștientă de situație.

14. A Little Princess (1995)

Ecranizare a unui cunoscut roman pentru copii, filmul este al doilea lungmetraj al lui Alfonso Cuaron, care a adus prima nominalizare la Premiile Oscar colaboratorului său preferat, Emmanuel Lubezki, pentru imagine. O poveste pentru copiii mari și mici, inclusiv cel interior, despre o puștoaică care ajunge la un internat din New York în timp ce tatăl său pleacă în război.

13. The Last Sentence (2012)

Este unul din cele mai ciudate, grele și interesante filme biografice văzute în ultimii ani. Torgny Segerstedt, doctor în teologie și jurnalist suedez, a fost una dintre primele persoane care au sesizat pericolul nazist încă de la începutul anilor 1930 și a încercat să îl combată cu stiloul până la moarte. Un lungmetraj sobru, lent, filmat alb-negru, cu accent pe viața intimă și cu o mică doză de supranatural.

12. The Lost City of Z (2016)

Filmul prezintă povestea obsesiei maiorului Percival Fawcett de a descoperi un oraș pierdut din Jungla Amazoniană. Căutările sale au durat aproape două decenii, iar din ultima expediție nu s-a mai întors niciodată. Filmul este inspirat din fapte reale, iar cartea care a stat la baza scenariului este tradusă și în limba română. Poate că ritmul nu este foarte susținut, dar pentru pasionații de filme de epocă, de arheologie și de istorie poate fi o alegere destul de interesantă.

11. Flic Story (1975)

Filmul este un fel de Delon contra Trintignant într-o peliculă polițistă bazată pe fapte reale. Emile Buisson a evadat în anul 1947 și a fost urmărit vreme de trei ani de către detectivul Roger Borniche, perioadă în care a fost implicat în peste o sută de jafuri și 30 de crime. Lungmetrajul de față prezintă povestea acestor trei ani.

10. An Ordinary Execution (2010)

Ne aflăm în URSS-ul anilor 1950, unde Anna este medic urolog, iar soțul ei este fizician. Faptul că pe lângă metodele clasice folosește și magnetismul atrage invidia colegilor, dar și interesul lui Stalin, care o transformă în medicul său personal, dar fără ca acest lucru să îi aducă vreun avantaj. Este un film lent, sumbru, în care replicile sunt de foarte multe ori înlocuite de coloana sonoră.

9. The Bishop’s Bedroom (1977)

Este o întâlnire de gradul trei cu cinematografia italiană. Dino Risi este regizor, Ugo Tognazzi joacă un rol în care comedia și tragedia se îmbină imperceptibil, Patrick Dewaere a ajuns la o maturitate artistică, iar Ornella Muti se află la vârsta de doar 22 de ani. Este un film greu, în care setea de viață a lui Mario este, în același timp, o frică de bătrânețe și moarte. La prima vedere avem un triunghi amoros de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Însă drama personajelor este mult mai profundă, fiind îmbrăcată în tonuri de parodie la adresa filmelor polițiste, iar filmul prezintă momente prea picante pentru a fi văzut și de copii.

8. Violent Summer (1959)

Pe Jean Louis Trintignant cei mai mulți îl știm din „Amour” al lui Haneke sau din „Three Colours: Red”. În acest film îl vedem așa cum era la sfârșitul anilor 1950. Valerio Zurlini a regizat, printre altele, „The Desert of the Tartars”, dar pentru Eleonora Rossi Drago este, probabil, rolul carierei. Vara anului 1943 a fost nu doar o vară violentă, ci și una cu o poveste de dragoste neconvențională. Ea are 30 de ani, este văduvă și are o fetiță, iar el este cu 10 ani mai tânăr.

7. The Danish Girl (2015)

Filmul a fost inspirat din fapte și personaje reale, și anume un cuplu de pictori danezi din anii 1920. Gerda îi cere soțului să îi pozeze ca femeie, iar de aici lucrurile o iau într-o direcție nebănuită. Din palmaresul peliculei putem aminti Premiul Oscar pentru rolul secundar feminin, dar și alte trei nominalizări la Oscar, trei nominalizări la Globurile de Aur, patru nominalizări la BAFTA și un Queer Lion.

6. 84 Charing Cross Road (1987)

Este povestea adevărată cu privire la o corespondență transatlantică despre cărți. În film avem ocazia să ne întâlnim cu trei nume mari ale cinematografiei, și anume Anne Bancroft (Premiul BAFTA pentru interpretare), Judi Dench (o nominalizare la Premiile BAFTA) și Anthony Hopkins (un premiu de interpretare la Moscova).

5. Here Is Your Life (1966)

Este o ecranizare a unui roman scris de Evyind Johnson, distinsă cu premii și nominalizări la Berlin și Ursul de Aur. Filmul a fost, pentru mine, o revelație în ciuda duratei mari de 2 ore și 40 de minute. Olof are 14 ani și este nevoit să își caute de lucru pentru a supraviețui. Fiecare loc de muncă este o etapă a maturizării sale. Nu se vorbește foarte mult, însă din punct de vedere vizual filmul este o nebunie. Este filmat alb-negru, cu flash-back-uri color, cu stop-cadre, uneori cu imagini dublate, tăieturi interesante de montaj și o coloană sonoră deosebită.

4. The Simple-Minded Murderer (1982)

Este un film suedez triplu câștigător la Berlin și nominalizat la Ursul de Aur. Cândva înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, Sven este angajat la ferma unui industriaș bogat. Pentru că are un defect de vorbire, toată lumea crede că este retardat. Ceea ce urmează este o poveste despre persecuții, iubire, răzbunare și aduce un strop de supranatural desprins parcă din filmele lui Terry Gilliam.

3. The Butterfly’s Dream (2013)

Este unul dintre acele filme de epocă în care poeții sunt personaje principale. Pelicula prezintă povestea lui Rustu Onur și a lui Muzaffer Tayyip Uslu, doi tineri poeți, bolnavi de tuberculoză, care încearcă să își câștige existența într-un mic orășel minier din Turcia anului 1940. Ambii vor ajunge să se îndrăgostească de aceeași fată și vor lăsa un pariu să decidă cine o va câștiga. Este o peliculă bazată pe o poveste reală, cu o imagine și o coloană sonoră superbe, care amintește puțin de atmosfera filmelor sovietice realizate și apărute la mijlocul anilor 1970.

2. The Cremator (1969)

În mod cert nu este un film care să fie urmărit vineri seara pentru că are toate șansele să vă bântuie. Nu este un horror în sensul modern al cuvântului, dar este un descendent direct al expresionismului german amestecat parcă cu puțin Bergman și cu un personaj principal care pare înrudit cu cel din „The Shining”. Pot să mai spun doar că este un film despre Holocaust, unul văzut din perspectiva angajatului la crematoriu, pentru care moartea, și nu munca, eliberează.

1. Closely Watched Trains (1966)

Lungmetrajul de debut a însemnat pentru Jiri Menzel și o recunoaștere internațională. A primit Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar și nominalizări la Globul de Aur și Premiile BAFTA. Filmul a însemnat și începutul colaborării cu regizorul Bohumil Hrabal, care a dus la alte cinci pelicule realizate după proza lui Hrabal. Filmul este o poveste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial despre oameni maturi, despre viață, dar și despre moarte.

Amănunte zilnice despre grila Netflix găsiți pe grupul Netflix (recomandări). Dacă vă înscrieți nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe Raftul cu Filme.

Călin Iosif

Dacă ar trebui să aleg o perioadă din istoria filmului care mă pasionează cu adevărat, aceea ar fi 1920-1940, cu accent pe cinematografia europeană, dar și producția de film din spațiul est-european, indiferent de epocă. Când nu mă uit sau nu scriu despre filme cu siguranță sunt la școală, de partea Întunecată a Forței.

Scrie un comentariu