Raftul cu filme

O listă cu 30 de filme de epocă mai puțin cunoscute care pot fi văzute pe Netflix

A Good Woman, filme de epocă pe Netflix
Imagine via IMDb / A Good Woman

Filme de epocă pe Netflix. Producțiile de epocă reprezintă un gen gustat de mulți cinefili, iar pe platforma de streaming online se găsesc pe lângă un număr mare de lungmetraje cunoscute, majoritatea americane, și multe pelicule mai puțin sau foarte puțin cunoscute, majoritatea europene, dar nu numai.

Pentru că majoritatea au foarte puține voturi pe IMDb, multe chiar sub 1.000, iar mediile sunt de multe ori egale sau foarte apropiate, ordinea acestora este influențată, în multe cazuri, de părerea personală a autorului. Producțiile din 1917 și 1920 sunt mute, fără coloană sonoră prezentă de regulă la astfel de pelicule.

Raftul cu Filme ți-a pregătit, așadar, o listă cu 30 de filme de epocă pe Netflix.

30. Lida Baarova (2016) / The Devil’s Mistress

Lida a fost amanta lui Joseph Gobbels, ministru al Propagandei în Germania nazistă. Chiar dacă nu este o capodoperă, pelicula prezintă o poveste mai puțin cunoscută (ca să nu spun total necunoscută) și arată o față neștiută a ministrului.

29. Hanna in Society (1940) / Hanna în lumea bună

Filmul este o poveste simplă și destul de amuzantă despre o menajeră care devine singura moștenitoare a colonelului pentru care lucra, fapt pentru care este normal ca problemele să nu întârzie să apară.

28. The Brig Three Lilies (1961) / Bricul Trei Crini

Pelicula este o ecranizare a unui cunoscut roman pentru copii, care ne poartă într-un mic sat de pe coasta Suediei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un tânăr crescut de bunici speră ca tatăl său, plecat pe mare de mult timp, să se întoarcă până la urmă acasă. Este o producție pentru întreaga familie, cu un personaj principal care aduce puțin cu cele create de Mark Twain.

27. The Skin of the Wolf (2017) / Pielea lupului

Mario Casas seamănă puțin cu Jason Momoa sau cu Leonardo DiCaprio în „The Revenant” din anul 2015. Undeva la începutul secolului al XX-lea, un vânător care trăiește singur în vârf de munte își cumpără o soție. Nu ar trebui să vă așteptați la un scenariu romantic pentru că producția este dură, întunecată și cu replici puține.

26. Lovekvinnen (2016) / Femeia Leu

Adaptare a romanului cu același titlu, pelicula prezintă povestea unei fete care se naște la începutul secolului al XX-lea cu hipertricoză (pilozitate excesivă pe tot corpul). Scenariul se dezvoltă lent, specific filmelor europene, cel de față fiind norvegian, și încearcă să surprindă reacțiile celor din jur față de cei diferiți.

25. Grev Axel (2001) / Contele Axel

Este, de fapt, un actor care printr-un concurs de împrejurări, care implică și un furt, se dă drept fiul unui nobil recent decedat cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg de aici. Dacă ar fi să îl comparăm cu ceva, serialul norvegian „Norsemen” ar fi cel mai apropiat ca stil, fapt pentru care trebuie să vă așteptați la o comedie a cărei acțiune se desfășoară în secolul al XVIII-lea.

24. Sarajevo (2014) / Sarajevo

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand pe 28 iunie 1914 a fost pretextul declanșării Primului Război Mondial. În „Sarajevo” nu asistăm nici la un film al atentatului, nici la o biografie a arhiducelui, ci la o anchetă a poliției care ține de domeniul ficțiunii istorice, un fel de „nu este exclus ca acesta să fie adevărul”.

23. Incerta Gloria (2017) / Glorie incertă

Lungmetrajul ecranizează romanul lui Joan Sales, apărut acum câțiva ani și în limba română. Titlul descrie, cu ajutorul lui Shakespeare, soarta Republicii Catalane din anii 1930 (perioada Războiului Civil). O peliculă care începe ca o posibilă poveste de dragoste între un tânăr ofițer din Armata Republicană și o „femeie fatală” mai în vârstă, dar care se transformă treptat în cu totul altceva.

22. Unge Andersen (2005) / Tânărul Andersen

Aflat pe patul de moarte, Hans Christian Andersen își rememorează tinerețea, dar în special anii petrecuți la școala condusă de Meisling. Pelicula prezintă o poveste dură, filmată în culori reci și întunecate care amintesc de „Fetița cu chibriturile” sau de personajele lui Charles Dickens.

21. Terje Vigen (1917) / A Man There Was

Filmul este regizat de Victor Sjostrom și reprezintă o adaptare cinematografică a unui poem scris de Henrik Ibsen. Lungmetrajul prezintă o poveste din perioada Războaielor Napoleoniene, cu unele secvențe de acțiune mult peste așteptări și cu intertitluri care nu rezumă dialogul, ci narează acțiunea.

20. Elisa y Marcela (2019) / Elisa și Marcela

Pelicula spune povestea reală a două tinere învățătoare care au reușit să se căsătorească una cu cealaltă în anul 1901. Filmată alb-negru, producția evită transformarea într-o poveste de dragoste exemplară, condimentată cu tensiune și accente dramatice. Cu multe simboluri, o doză ridicată de erotism, o chimie evidentă între cele două protagoniste, o regizoare cunoscută și o nominalizare la Ursul de Aur par să fie principalele ingrediente ale acestui lungmetraj.

19. The Greatest Thing (2001) / Cel mai mare din lume

Filmul reprezintă o ecranizare a romanului „Fiica pescarului”, care a apărut și în limba română în cadrul colecției Biblioteca pentru Toți, iar acțiunea are loc cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Petra este nevoită să fugă din orașul natal după ce s-a logodit cu trei bărbați. Aflată în drum spre capitală, ajunge într-o mică parohie unde își inventează o nouă identitate și își rescrie trecutul.

18. Den Allvarsamma Leken (2016) / A Serious Game

Romanul care stă la baza acestui film este considerat a fi una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura suedeză, având acțiunea plasată la începutul secolului al XX-lea. El lucrează la un ziar, ea este fiica unui pictor, iar atracția dintre cei doi este evidentă. Este o poveste care decurge lent, poate prea lent pentru unele gusturi, cu un pian sfâșietor drept coloană sonoră.

17. Ingeborg Holm (1913) / Margaret Day

Este un film de un realism dur, un studiu al prăbușirii financiare mai întâi, dar degradarea continuă și cu alte aspecte. Hilda Borgstrom, aflată la primul lungmetraj din cele peste 70 din cariera sa, se apropie ca expresivitate mai mult de balet decât de gesturile exagerate specifice filmului mut.

16. Mademoiselle de Joncquieres (2018) / Lady J

Inspirat de romanul „Jacques fatalistul”, scris de Denis Diderot, filmul este o poveste despre dragoste și răzbunare în Franța secolului al XVIII-lea. Deși tema este una apropiată de producții europene ca „Dangerous Liaisons”, pelicula evită scenele erotice, lucru surprinzător pentru un film francez. A câștigat Premiul Cesar, echivalentul francez al Premiului Oscar, pentru costume, fiind nominalizat la alte cinci categorii, printre care și cele de interpretare feminină și masculină.

15. Norrtullsligan (1923) / The Nurtull Gang

Lungmetrajul poate fi considerat a fi un manifest feminist avant la lettre. Reprezintă o producție despre patru colege de apartament care își doresc să atingă succesul într-o lume dominată de bărbați, care aduce în fața publicului multă ironie, dar și o serie de ușoare sugestii LGBT.

14. Lykke-Per (2018) / Per cel norocos

Ecranizare a unui celebru roman danez, pentru care autorul a fost încununat cu Premiul Nobel pentru literatură, filmul îl are ca personaj principal pe un tânăr inginer care visează să transforme Copenhaga într-o Veneție a nordului. Principalul său adversar este el însuși, orgoliul nemăsurat și educația religioasă primită în copilărie blocându-i relațiile sociale și afectându-i viața personală.

13. In the Heart of the Sea (2015) / În inima mării

În iarna anului 1820, nava Essex este atacată de o balenă. Filmul povestește întâmplarea reală care l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby Dick”, dar care merge cu firul narativ puțin mai departe.

12. Handia (2017) / Uriașul

Pelicula a fost încununată cu zece premii și două nominalizări la Premiile Goya, echivalentul spaniol al Premiilor Oscar. Filmul, vorbit în limba bască, prezintă povestea adevărată a lui Miguel Joaquin Eleizegui Arteaga, gigantul din Alzo, de 2,41 metri, care a decedat în anul 1891 la vârsta de 46 de ani.

11. The Dig (2021) / Situl

Adaptare a unui roman scris de John Preston, care a semnat și „A Very English Scandal”, filmul este, în aparență, povestea uneia dintre cele mai importante descoperiri arheologice pentru istoria anglo-saxonilor, dar este mai mult decât atât. Efortul depus, piedicile, birocrația și nerecunoașterea meritelor pălesc în fața dramelor și chiar a tragediilor în care sunt implicate personajele principale, iar micile probleme pălesc și ele în fața izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

10. Blade of the Immortal (2017) / Sabia nemuritorului

Filmul este o adaptare a unei serii manga. Cu o doză de supranatural, prezentând un samurai care este nemuritor, pelicula ne poartă în Japonia, în perioada Edo, și reprezintă o poveste complicată și plină de sânge despre răzbunare și onoare.

9. Prastankan (1920) / The Parson’s Widow

Regizat de Carl Theodor Dreyer, producția este cu mult peste peliculele epocii. Câștigătorul unui concurs pentru postul de pastor este obligat să se însoare cu văduva predecesorului său, tânără și frumoasă ca Dracula. Dacă la început umorul este apropiat mai mult de Charlie Chaplin, avem numeroase momente de comedie neagră sau de un precursor al fraților Coen. Și aici lipsește coloana sonoră.

8. Publieke Werken (2015) / O intenție nobilă

Având ca punct de pornire construirea Hotelului Victoria, unul dintre cele mai vechi și importante din Amsterdam, filmul urmărește destinele a trei personaje: Vedder, un lutier care refuză să își vândă proprietatea, vărul său Anijs, un farmacist fără diplomă, și Bennemin, care lucrează la una dintre turbăriile din zona rurală. Ca multe altele, și aceasta este o adaptare cinematografică a unui roman.

7. Barbara (1997) / Barbara

Este un film a cărui acțiune se desfășoară în Insulele Feroe în secolul al XVIII-lea. Poul, noul pastor din parohia Vagar, este proaspăt sosit în insule și se îndrăgostește de Barbara, văduvă a celor doi predecesori a săi. Peisajele sunt incredibile, coloana sonoră este de excepție, iar producția este vorbită atât în daneză, cât și în feroeză. Pelicula a fost nominalizată la Ursul de Aur și este o ecranizare a unui roman cunoscut din literatura nordică.

6. A Little Princess (1995) / O prințesă adevărată

Ecranizare a unui cunoscut roman pentru copii, filmul este al doilea lungmetraj al lui Alfonso Cuaron, care a adus prima nominalizare la Premiile Oscar colaboratorului său preferat, Emmanuel Lubezki, pentru imagine. O poveste pentru copiii mari și mici, inclusiv cel interior, despre o puștoaică care ajunge la un internat din New York în timp ce tatăl său pleacă în război.

5. The Last Sentence (2012) / Ultima sentință

Este unul din cele mai ciudate, grele și interesante filme biografice văzute în ultimii ani. Torgny Segerstedt, doctor în teologie și jurnalist suedez, a fost una dintre primele persoane care au sesizat pericolul nazist încă de la începutul anilor 1930 și a încercat să îl combată cu stiloul până la moarte. Un lungmetraj sobru, lent, filmat alb-negru, cu accent pe viața intimă și cu o mică doză de supranatural.

4. The Danish Girl (2015) / Daneza

Filmul a fost inspirat din fapte și personaje reale. și anume un cuplu de pictori danezi din anii 1920. Gerda îi cere soțului să îi pozeze ca femeie, iar de aici lucrurile o iau într-o direcție nebănuită. Din palmaresul peliculei putem aminti Premiul Oscar pentru rolul secundar feminin, dar și alte trei nominalizări la Oscar, trei nominalizări la Globurile de Aur, patru nominalizări la BAFTA și un Queer Lion.

3. 84 Charing Cross Road (1987) / Strada Charring Cross, nr. 84

Este povestea adevărată cu privire la o corespondență transatlantică despre cărți. În film avem ocazia să ne întâlnim cu trei nume mari ale cinematografiei, și anume Anne Bancroft (Premiul BAFTA pentru interpretare), Judi Dench (o nominalizare la BAFTA) și Anthony Hopkins (un premiu de interpretare la Moscova).

2. Kelebegin Ruyasi (2013) / Visul fluturelui

Este un film despre Rustu Onur și Muzaffer Tayyip Uslu, doi tineri poeți bolnavi de tuberculoză care încearcă să își câștige existența într-un mic orășel miner din Turcia anului 1940. Ambii se vor îndrăgosti de aceeași fată și vor lăsa un pariu să decidă cine o va avea. O peliculă bazată pe o poveste reală, cu muzică și imagine superbe și care amintește puțin de atmosfera filmelor sovietice.

1. The VVitch: A New-England Folktale (2015) / Vrăjitoarea

Este un film de epocă, dar și un horror supranatural. Cu acțiunea plasată în New England, în secolul al XVII-lea, și cu un scenariu bazat pe mărturiile vremii, este o peliculă lentă și întunecată despre superstiții. Producția reprezintă lungmetrajul de debut al regizorului Robert Eggers, dar și al actriței Anya Taylor Joy, pe care multă lume o știe din „The Queen’s Gambit”.

Scrie un comentariu