Raftul cu filme

Top 44 cele mai bune filme de epocă mai puțin cunoscute care pot fi văzute pe Netflix

A Good Woman, filme de epocă pe Netflix
Imagine via IMDb / A Good Woman

Filme de epocă pe Netflix. Producțiile de epocă reprezintă un gen gustat de mulți cinefili, iar pe platforma de streaming online se găsesc pe lângă un număr mare de lungmetraje cunoscute, majoritatea americane, și multe pelicule mai puțin sau foarte puțin cunoscute, majoritatea europene, dar nu numai.

Pentru că majoritatea au foarte puține voturi pe IMDb, multe chiar sub 1.000, iar mediile sunt de multe ori egale sau foarte apropiate, ordinea acestora este influențată, în multe cazuri, de părerea personală a autorului. Producțiile din 1917 și 1920 sunt mute, fără coloană sonoră prezentă de regulă la astfel de pelicule.

Raftul cu Filme ți-a pregătit, așadar, o listă cu 44 de filme de epocă pe Netflix.

44. Kyra Kyralina (2014)

Este singurul film românesc de pe platforma de streaming online care se încadrează genului de filme de epocă, dar și cel mai puțin reușit. Adaptat după Panait Istrati, filmul este o poveste care se desfășoară în Brăila începutului de secol al XX-lea, în care naratorul, ajuns la vârsta maturității, spune povestea sa și a familiei sale, în special a mamei, pe un ton ce amintește de Martin Scorsese.

43. The Devil’s Mistress (2016)

Lida a fost amanta lui Joseph Gobbels, ministru al Propagandei în Germania nazistă. Chiar dacă nu este o capodoperă, pelicula prezintă o poveste mai puțin cunoscută, ca să nu spun total necunoscută, și arată o față neștiută a ministrului.

42. Hanna in Society (1940)

Lungmetrajul prezintă o poveste simplă și destul de amuzantă despre o menajeră care devine singura moștenitoare a colonelului pentru care lucra, fapt pentru care este normal ca problemele să nu întârzie să apară. Deși a fost lansat în anul 1940, este unul dintre acele filme de epocă mai puțin cunoscute care merită să fie urmărite pe platforma de streaming online Netflix cât încă mai este disponibil.

41. The Brig Three Lilies (1961)

Pelicula este unul dintre acele filme de epocă care reprezintă o ecranizare a unui roman pentru copii, care ne poartă într-un mic sat de pe coasta Suediei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un tânăr crescut de bunici speră ca tatăl său, plecat pe mare de mult timp, să se întoarcă până la urmă acasă. Este o producție pentru întreaga familie, cu un personaj care aduce puțin cu personajele lui Mark Twain.

40. Tuppen (1981)

Tuppen este un inspector a cărui misiune este să se ocupe de eficientizarea muncii la o fabrică de textile dintr-un mic orășel din Suedia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cum întreg personalul este format numai din femei, nu este greu de ghicit în ce direcție se vor îndrepta lucrurile în acest lungmetraj.

39. Rugantino (1973)

Este o poveste despre dragoste, gelozie și răzbunare din Roma începutului de secol al XIX-lea. Dacă într-o bună parte a filmului avem impresia că asistăm la o comedie cu accente romantice, brusc lucrurile devin serioase. Merită văzut în special pentru Adriano Celentano care pariază că va seduce o femeie frumoasă, continuă prin a se îndrăgosti și sfârșește… o să vedeți voi cum.

38. The Skin of the Wolf (2017)

Mario Casas seamănă puțin cu Jason Momoa sau cu Leonardo DiCaprio în „The Revenant” din anul 2015. Undeva la începutul secolului al XX-lea, un vânător care trăiește singur în vârf de munte își cumpără o soție. Nu ar trebui să vă așteptați la un scenariu romantic pentru că producția este dură, întunecată și cu replici puține.

37. Gang Leader: A Story of Love and Knifes (1971)

În Roma începutului de secol al XX-lea, Nino Petroni este un interlop descurcăreț care încearcă să își căsătorească sora cu un coleg de breaslă. Ceea ce urmează este un fel de poveste pe alocuri serioasă și pe alocuri amuzantă despre mici mafioți de cartier. Onoare, gelozie, colaborare cu poliția, trădare, nimic nu lipsește.

36. Lovekvinnen (2016)

Adaptare a romanului cu același titlu, pelicula prezintă povestea unei fete care se naște la începutul secolului al XX-lea cu hipertricoză (pilozitate excesivă pe tot corpul). Scenariul se dezvoltă lent, specific filmelor europene, cel de față fiind norvegian, și încearcă să surprindă reacțiile celor din jur față de cei diferiți.

35. Grev Axel (2001)

Este, de fapt, un actor care printr-un concurs de împrejurări, care implică și un furt, se dă drept fiul unui nobil recent decedat cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg de aici. Dacă ar fi să îl comparăm cu ceva, serialul norvegian „Norsemen” ar fi cel mai apropiat ca stil, fapt pentru care trebuie să vă așteptați la o comedie a cărei acțiune se desfășoară în secolul al XVIII-lea.

34. Little Funny Guy (1973)

Saturnino Cavallo se hotărăște să emigreze în America pentru a-și căuta tatăl plecat cu mulți ani în urmă, dar și pentru a se realiza. Dacă în prima parte a filmului asistăm la o comedie, a doua parte devine brusc mult mai serioasă, cu schimbări de situație, dar spre final comedia își ia din nou partea leului.

33. Sarajevo (2014)

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand pe 28 iunie 1914 a fost pretextul declanșării Primului Război Mondial. În „Sarajevo” nu asistăm nici la un film al atentatului, nici la o biografie a arhiducelui, ci la o anchetă a poliției care ține de domeniul ficțiunii istorice, un fel de „nu este exclus ca acesta să fie adevărul”.

32. Incerta Gloria (2017)

Lungmetrajul ecranizează romanul lui Joan Sales, apărut acum câțiva ani și în limba română. Titlul descrie, cu ajutorul lui Shakespeare, soarta Republicii Catalane din anii 1930 (perioada Războiului Civil). O peliculă care începe ca o posibilă poveste de dragoste între un tânăr ofițer din Armata Republicană și o „femeie fatală” mai în vârstă, dar care se transformă treptat în cu totul altceva.

31. Unge Andersen (2005)

Aflat pe patul de moarte, Hans Christian Andersen își rememorează tinerețea, dar în special anii petrecuți la școala condusă de Meisling. Pelicula prezintă o poveste dură, filmată în culori reci și întunecate care amintesc de „Fetița cu chibriturile” sau de personajele create de Charles Dickens.

30. The Shortest Day (1963)

Francesco îl primește moștenire pe Franco, fiul neîndemânatic al unchiului său mafiot și, printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în miezul acțiunii în luptele din Primul Război Mondial. Chiar dacă are unele probleme, filmul merită urmărit din două motive, pe lângă cuplul de comici italieni din rolurile principale. Este o parodie fină la adresa peliculei „The Longest Day”, lansat cu un an înainte, iar cele două personaje amintesc în unele momente de un „Forrest Gump” pur.

29. A Man There Was (1917)

Filmul este regizat de Victor Sjostrom și reprezintă o adaptare cinematografică a unui poem scris de Henrik Ibsen. Lungmetrajul prezintă o poveste din perioada Războaielor Napoleoniene, cu unele secvențe de acțiune mult peste așteptări și cu intertitluri care nu rezumă dialogul, ci narează acțiunea.

28. Elisa y Marcela (2019)

Pelicula spune povestea reală a două tinere învățătoare care au reușit să se căsătorească una cu cealaltă în anul 1901. Filmată alb-negru, producția evită transformarea într-o poveste de dragoste exemplară, condimentată cu tensiune și accente dramatice. Cu multe simboluri, o doză ridicată de erotism, o chimie evidentă între cele două protagoniste, o regizoare cunoscută și o nominalizare la Ursul de Aur par să fie principalele ingrediente ale acestui lungmetraj.

27. The Greatest Thing (2001)

Filmul reprezintă o ecranizare a romanului „Fiica pescarului”, care a apărut și în limba română în cadrul colecției Biblioteca pentru Toți, iar acțiunea are loc în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Petra este nevoită să fugă din orașul natal după ce s-a logodit cu trei bărbați. Aflată în drum spre capitală, ajunge într-o mică parohie, unde își inventează o nouă identitate și își rescrie trecutul.

26. The Last Paradiso (2021)

Acțiunea filmului se petrece în Italia rurală din anii 1950 și pare oarecum rupt în două părți diferite. Dacă la început asistăm la o poveste de dragoste interzisă, brusc filmul migrează spre altceva. Este un film lent, foarte lent chiar, dur, bine făcut, cu o coloană sonoră perfectă și inspirat dintr-o poveste reală.

25. A Serious Game (2016)

Romanul care stă la baza acestui film este considerat a fi una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura suedeză, având acțiunea plasată la începutul secolului al XX-lea. El lucrează la un ziar, ea este fiica unui pictor, iar atracția dintre cei doi este evidentă. Este o poveste care decurge lent, poate prea lent pentru unele gusturi, cu un pian sfâșietor drept coloană sonoră.

24. Margaret Day (1913)

Este un film de un realism dur, un studiu al prăbușirii financiare mai întâi, dar degradarea continuă și cu alte aspecte. Hilda Borgstrom, aflată la primul lungmetraj din cele peste 70 din cariera sa, se apropie ca expresivitate mai mult de balet decât de gesturile exagerate specifice filmului mut.

23. Mademoiselle de Joncquieres (2018)

Inspirat de romanul „Jacques fatalistul”, scris de Denis Diderot, filmul este o poveste despre dragoste și răzbunare în Franța secolului al XVIII-lea. Deși tema este una apropiată de producții europene ca „Dangerous Liaisons”, pelicula evită scenele erotice, lucru surprinzător pentru un film francez. A câștigat Premiul Cesar, echivalentul francez al Premiului Oscar, pentru costume, fiind nominalizat la alte cinci categorii, printre care și cele de interpretare feminină și masculină.

22. The Nurtull Gang (1923)

Filmul suedez de comedie poate fi considerat a fi și un manifest feminist avant la lettre. Este o producție despre patru femei tinere, colege de apartament, care își doresc să atingă succesul într-o lume dominată de sexul masculin, care aduce în fața publicului multă ironie, dar și o serie de ușoare sugestii către LGBT.

21. Lykke-Per (2018)

Ecranizare a unui celebru roman danez, pentru care autorul a fost încununat cu Premiul Nobel pentru literatură, filmul îl are ca personaj principal pe un tânăr inginer care visează să transforme Copenhaga într-o Veneție a nordului. Principalul său adversar este el însuși, orgoliul nemăsurat și educația religioasă primită în copilărie blocându-i relațiile sociale și afectându-i viața personală.

20. All Is True (2018)

Ne întâlnim cu un trio de actori de primă mână, și anume cu Judi Dench, Kenneth Branagh, care semnează și regia, și Ian McKellen, în unul din acele filme de epocă care prezintă ultimii ani din viața lui William Shakespeare, de după incendiul de la Teatrul Globe și întoarcerea sa în Stratford-upon-Avon. Este un film lent și trist, minunat filmat, în care descoperim omul și nu dramaturgul.

19. In the Heart of the Sea (2015)

În iarna anului 1820, nava Essex este atacată de o balenă. Filmul povestește întâmplarea reală care l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby Dick”, dar care merge cu firul narativ puțin mai departe decât în mod normal.

18. Handia (2017)

Pelicula a fost încununată cu zece premii și două nominalizări la Premiile Goya, echivalentul spaniol al Premiilor Oscar. Filmul, vorbit în limba bască, prezintă povestea adevărată a lui Miguel Joaquin Eleizegui Arteaga, gigantul din Alzo, de 2,41 metri, care a decedat în anul 1891 la vârsta de 46 de ani.

17. As White as in Snow (2001)

Este povestea primei aviatoare și parașutiste din Suedia. Născută la sfârșitul secolului al XIX-lea, Elsa Andersson se înscrie la o școală de pilotaj după încheierea Primului Război Mondial. Filmul este parțial biografic și parțial ficțiune și este puțin cam lung, dar merită văzut de fanii de filme de epocă sau inspirate din fapte reale.

16. The Dig (2021)

Adaptare a unui roman scris de John Preston, care a semnat și „A Very English Scandal”, filmul este, în aparență, povestea uneia dintre cele mai importante descoperiri arheologice pentru istoria anglo-saxonilor, dar este mai mult decât atât. Efortul depus, piedicile, birocrația și nerecunoașterea meritelor pălesc în fața dramelor și chiar a tragediilor în care sunt implicate personajele principale, iar micile probleme pălesc și ele în fața izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

15. Blade of the Immortal (2017)

Filmul este o adaptare a unei serii manga. Cu o doză de supranatural, prezentând un samurai care este nemuritor, pelicula ne poartă în Japonia, în perioada Edo, și reprezintă o poveste complicată și plină de sânge despre răzbunare și onoare.

14. The Parson’s Widow (1920)

Regizat de Carl Theodor Dreyer, producția este cu mult peste peliculele epocii. Câștigătorul unui concurs pentru postul de pastor este obligat să se însoare cu văduva predecesorului său, tânără și frumoasă ca Dracula. Dacă la început umorul este apropiat mai mult de Charlie Chaplin, avem numeroase momente de comedie neagră sau de un precursor al fraților Coen. Și aici lipsește coloana sonoră.

13. The Shop on Main Street (1965)

Dacă puteți trece peste micul inconvenient al coloanei sonore (sunetul original este suprapus peste un dublaj în limba polonă realizat de omologul masculin al Irinei Nistor), filmul se poate să fie o surpriză plăcută. În anul 1939, Slovacia se desprinde de Cehia, iar președintele introduce legile rasiale. În acest context, Tono devine administratorul arian al unui mic magazin cu produce de mercerie deținut de o evreică în vârstă. Atitudinea sa va oscila între lăcomie și vinovăție, accentuată și de faptul că femeia nu pare conștientă de situație.

12. A Noble Intention (2015)

Având ca punct de pornire construirea Hotelului Victoria, unul dintre cele mai vechi și importante din Amsterdam, filmul urmărește destinele a trei personaje. Vedder este un lutier care refuză să își vândă proprietatea. În poveste apare și vărul său, Anijs, un farmacist fără diplomă, dar și Bennemin, care lucrează la una dintre turbăriile din zona rurală. Ca multe alte filme de epocă, și aceasta este o adaptare după un roman scris de autorul Thomas Rosenboom.

11. Barbara (1997)

Este unul dintre acele filme de epocă ale căror acțiune se desfășoară în Insulele Feroe în secolul al XVIII-lea. Poul, noul pastor din parohia Vagar, este proaspăt sosit în insule și se îndrăgostește de Barbara, văduvă a celor doi predecesori a săi. Peisajele sunt incredibile, coloana sonoră este de excepție, iar producția este vorbită atât în daneză, cât și în feroeză. Pelicula a fost nominalizată la Ursul de Aur și este o ecranizare a unui roman cunoscut din literatura nordică.

10. A Little Princess (1995)

Ecranizare a unui cunoscut roman pentru copii, filmul este al doilea lungmetraj al lui Alfonso Cuaron, care a adus prima nominalizare la Premiile Oscar colaboratorului său preferat, Emmanuel Lubezki, pentru imagine. O poveste pentru copiii mari și mici, inclusiv cel interior, despre o puștoaică care ajunge la un internat din New York în timp ce tatăl său pleacă în război.

9. The Last Sentence (2012)

Este unul din cele mai ciudate, grele și interesante filme biografice văzute în ultimii ani. Torgny Segerstedt, doctor în teologie și jurnalist suedez, a fost una dintre primele persoane care au sesizat pericolul nazist încă de la începutul anilor 1930 și a încercat să îl combată cu stiloul până la moarte. Un lungmetraj sobru, lent, filmat alb-negru, cu accent pe viața intimă și cu o mică doză de supranatural.

8. Violent Summer (1959)

Pe Jean Louis Trintignant cei mai mulți îl știm din „Amour” al lui Haneke sau din „Three Colours: Red”. În acest film îl vedem așa cum era la sfârșitul anilor 1950. Valerio Zurlini a regizat, printre altele, „The Desert of the Tartars”, dar pentru Eleonora Rossi Drago este, probabil, rolul carierei. Vara anului 1943 a fost nu doar o vară violentă, ci și una cu o poveste de dragoste neconvențională. Ea are 30 de ani, este văduvă și are o fetiță, iar el este cu 10 ani mai tânăr.

7. The Danish Girl (2015)

Filmul a fost inspirat din fapte și personaje reale, și anume un cuplu de pictori danezi din anii 1920. Gerda îi cere soțului să îi pozeze ca femeie, iar de aici lucrurile o iau într-o direcție nebănuită. Din palmaresul peliculei putem aminti Premiul Oscar pentru rolul secundar feminin, dar și alte trei nominalizări la Oscar, trei nominalizări la Globurile de Aur, patru nominalizări la BAFTA și un Queer Lion.

6. 84 Charing Cross Road (1987)

Este povestea adevărată cu privire la o corespondență transatlantică despre cărți. În film avem ocazia să ne întâlnim cu trei nume mari ale cinematografiei, și anume Anne Bancroft (Premiul BAFTA pentru interpretare), Judi Dench (o nominalizare la Premiile BAFTA) și Anthony Hopkins (un premiu de interpretare la Moscova).

5. The Simple-Minded Murderer (1982)

Este un film suedez triplu câștigător la Berlin și nominalizat la Ursul de Aur. Cândva înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, Sven este angajat la ferma unui industriaș bogat. Pentru că are un defect de vorbire, toată lumea crede că este retardat. Ceea ce urmează este o poveste despre persecuții, iubire, răzbunare și aduce un strop de supranatural desprins parcă din filmele lui Terry Gilliam.

4. The Butterfly’s Dream (2013)

Este unul dintre acele filme de epocă în care poeții sunt personaje principale. Pelicula prezintă povestea lui Rustu Onur și a lui Muzaffer Tayyip Uslu, doi tineri poeți, bolnavi de tuberculoză, care încearcă să își câștige existența într-un mic orășel minier din Turcia anului 1940. Ambii vor ajunge să se îndrăgostească de aceeași fată și vor lăsa un pariu să decidă cine o va câștiga. Este o peliculă bazată pe o poveste reală, cu o imagine și o coloană sonoră superbe, care amintește puțin de atmosfera filmelor sovietice realizate și apărute la mijlocul anilor 1970.

3. Akelarre (2020)

Filmul ne duce la începutul secolului al XVII-lea în Țara Bascilor, unde câteva tinere sunt acuzate de vrăjitorie și arestate. Convinse că soarta lor este oricum pecetluită, ele decid să își recunoască vinovăția. Premiat cu cinci Premii Goya, echivalentul spaniol al Premiilor Oscar, toate la categorii tehnice, filmul excelează la capitolul imagine și recreerea atmosferei.

2. The VVitch: A New-England Folktale (2015)

Este un film de epocă, dar și un horror supranatural. Cu acțiunea plasată în New England, în secolul al XVII-lea, și cu un scenariu bazat pe mărturiile vremii, este o peliculă lentă și întunecată despre superstiții. Producția reprezintă lungmetrajul de debut al regizorului Robert Eggers, dar și al actriței Anya Taylor Joy, pe care multă lume o cunoaște din mini-seria „The Queen’s Gambit”.

1. The Cremator (1969)

În mod cert nu este un film care să fie urmărit vineri seara pentru că are toate șansele să vă bântuie. Nu este un horror în sensul modern al cuvântului, dar este un descendent direct al expresionismului german amestecat parcă cu puțin Bergman și cu un personaj principal care pare înrudit cu cel din „The Shining”. Pot să mai spun doar că este un film despre Holocaust, unul văzut din perspectiva angajatului la crematoriu, pentru care moartea, și nu munca, eliberează.

Amănunte zilnice despre grila Netflix găsiți pe grupul Netflix (recomandări). Dacă vă înscrieți nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe Raftul cu Filme.

Călin Iosif

Dacă ar trebui să aleg o perioadă din istoria filmului care mă pasionează cu adevărat, aceea ar fi 1920-1940, cu accent pe cinematografia europeană, dar și producția de film din spațiul est-european, indiferent de epocă. Când nu mă uit sau nu scriu despre filme cu siguranță sunt la școală, de partea Întunecată a Forței.

Scrie un comentariu