Raftul cu filme

UPDATE. Top 100 cele mai bune filme de epocă care pot fi văzute pe Netflix chiar acum

Little Women (1994), filme de epocă, filme de epocă pe Netflix
Imgine via TMDb / Little Women

Aceste filme de epocă reprezintă o categorie gustată de foarte mulți cinefili, iar pe platforma Netflix se găsesc pe lângă un număr mare de lungmetraje cunoscute, majoritatea americane, și multe pelicule mai puțin sau foarte puțin cunoscute, majoritatea europene, fapt pentru care ți-am pregătit o listă atent selectată cu o sută de filme de epocă numai bune de urmărit chiar acum pe Netflix.

Pentru că majoritatea au foarte puține voturi pe IMDb, iar mediile sunt de multe ori egale sau foarte apropiate, ordinea acestora este influențată, în multe cazuri, și de părerea personală a autorului. Producțiile din 1917-1920 sunt mute, iar la unele dintre ele lipsește coloană sonoră prezentă de regulă la astfel de pelicule.

Acolo unde este cazul, am trecut lângă titlul respectivelor filme de epocă și unele adnotări cu privire la lipsa coloanei sonore și la lipsa subtitrării în limba română și am notat corespunzător și peliculele care au fost produse în țara noastră. Așadar, iată că site-ul Raftul cu Filme ți-a pregătit una dintre cele mai complexe liste cu filme de epocă care pot fi vizionate pe platforma de streaming online Netflix.

100. Ingeborg Holm (1913) / fără coloană sonoră

Este un film de un realism dur, un studiu al prăbușirii financiare mai întâi, dar degradarea continuă și cu alte aspecte. Hilda Borgstrom, aflată la primul lungmetraj din cele peste 70 din cariera sa, se apropie ca expresivitate mai mult de balet decât de gesturile exagerate specifice filmului mut.

99. A Man There Was (1917)

Filmul este regizat de Victor Sjostrom și reprezintă o adaptare cinematografică a unui poem scris de Henrik Ibsen. Lungmetrajul prezintă o poveste din perioada Războaielor Napoleoniene, cu unele secvențe de acțiune mult peste așteptări și cu intertitluri care nu rezumă dialogul, ci narează acțiunea.

98. The Parson’s Widow (1920) / fără coloană sonoră

Regizat de cunoscutul Carl Theodor Dreyer, producția este cu mult peste peliculele epocii. Câștigătorul unui concurs pentru postul de pastor este obligat să se însoare cu văduva predecesorului său, tânără și frumoasă ca Dracula. Dacă la început umorul este apropiat mai mult de Charlie Chaplin, avem numeroase momente de comedie neagră sau de un precursor al fraților Coen.

97. The Nortull Gang (1923)

Filmul suedez de comedie poate fi considerat a fi și un manifest feminist avant la lettre. Este o producție despre patru femei tinere, colege de apartament, care își doresc să atingă succesul într-o lume dominată de sexul masculin, care aduce în fața publicului multă ironie, dar și o serie de ușoare sugestii către LGBT.

96. Nana (1926) / fără coloană sonoră

Ecranizare după Emile Zola, filmul este mai greu de urmărit din cauză că este mut și destul de lung, având aproape trei ore, însă merită pentru cadrele generale, cursa de cai și alte mici ghidușii ale camerei, dar mai ales pentru Catherine Hessling care folosește orice truc posibil pentru a-și caracteriza personajul în lipsa replicilor. Dacă subiectul nu vă sună cunoscut, vă spun doar că este povestea unei tinere care dintr-o actriță modestă se transformă într-o curtezană celebră.

95. Mayerling (1936)

Cred că doar asasinarea lui Kennedy a suscitat mai mult imaginația oamenilor decât Afacerea Mayerling. Cu toate că filmul a apărut în anul 1936, se pare că varianta romantică a întâmplării este cea mai aproape de adevăr. Este unul dintre acele filme de epocă în care avem parte de o poveste de dragoste adevărată, cu doi actori extraordinari și cu câteva numere coregrafice care rămân în memorie.

94. La Marseillaise (1938)

Fresca Revoluției Franceze, realizată de Jean Renoir, are caracteristicile unui jurnal de știri, dar unul care prezintă o realitate mai coafată. Impresia de joc de-a revoluția dispare în ultimele 25 de minute, când batalionul plecat din Marsilia se lovește de o realitate brutală. Scena în care regele mănâncă pentru prima dată roșii, dar și momentul muzical, sunt printre cele mai reușite din film.

93. Wicked Duchess (1942)

Antoinette este o femeie foarte frumoasă și inteligentă, dar care după ce seduce bărbații îi abandonează. Toate astea se întâmplă până când îl întâlnește pe generalul Armand de Montriveau. Filmul este o ecranizare după Honore de Balzac.

92. Ride Tonight! (1942)

Cu toate că acțiunea pare să fie cu câteva secole în urmă, faptul că filmul a fost făcut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ne face să fim mai atenți la mesajul transmis. Asistăm la o poveste în care un nobil german decide în mod abuziv să îi transforme în iobagi pe țăranii din vecini. Unii acceptă, alții chiar colaborează cu opresorul, însă unul se revoltă. Aluzia la Germania lui Hitler este mai mult decât transparentă. Este de observat rolul bisericii și restul de întâmplări.

91. Captain Fracasse (1943)

Adaptare a unui roman celebru de aventură, filmul este povestea unui nobil care din dragoste pentru o actriță se alătură unei trupe de teatru. Este normal că va apărea și un rival la inima tinerei, dar și câteva dueluri. Deși firul narativ ne duce în secolul al XVIII-lea, nu lipsesc aluziile la ocupația germană a Franței.

90. Ordet (1943)

Este adaptarea unei piese de teatru scrise de Kaj Munk, care va fi ecranizată și după război. Filmul se bucură de prezența în rolul principal a lui Victor Sjostrom. Ceea ce începe ca o dramă de familie se transformă într-o discuție mult mai largă despre credință și îndoială. Chiar dacă uneori pare greoi și poate este prea lent și convențional, finalul și momentele în care Sjostrom se transformă parcă din țăran în regele Lear îl fac memorabil și te îndeamnă să cauți varianta celebră a lui Dryer.

89. Rain Follows the Dew (1946)

La momentul apariției, filmul a fost un adevărat blockbuster, fiind primul film suedez care a depășit încasări de 1,5 milioane de coroane, un record menținut vreme de un deceniu. Dacă îl urmăriți, vă așteaptă o poveste de dragoste interzisă între o moștenitoare bogată și un cântăreț la vioară. Chiar dacă este alb-negru, imaginile sunt absolut spectaculoase, iar momentele muzicale sunt de excepție.

88. Monsieur Vincent (1947)

Deși este foarte puțin cunoscut, este unul dintre acele filme de epocă care au fost foarte bine primite în epoca respectivă: un premiu onorific al Academiei Americane de Film, nominalizare la BAFTA și un premiu de interpretare la Veneția. Personajul principal este un preot francez care a trăit între 1581 și 1660 și care și-a dedicat întreaga viață activităților caritabile, fiind ulterior sanctificat.

87. The Life and Adventures of Nicholas Nickleby (1947)

Ecranizare a romanului cu același titlu de Charles Dickens, „The Life and Adventures of Nicholas Nickleby” ne duce în Anglia Victoriană, fiind o poveste clasică despre bine și rău. După moartea tatălui său, Nicholas trebuie să își protejeze mama și sora, dar și alte personaje, de influența unchiului său.

86. Bonnie Prince Charlie (1948)

Este o poveste a Revoluției Iacobine. În anul 1745, Charles Edward Stuart debarcă în Scoția în încercarea de a reinstaura dinastia din care face parte. În rolul principal îl avem pe unul dintre cei mai importanți actori britanici, David Niven.

85. The Queen of Spades (1949)

Filmul este o ecranizare foarte reușită după o povestire de Alexandr Puskin, iar acțiunea are loc la începutul secolului al XIX-lea, în Rusia. Personajul principal este un ofițer care nu se dă în lături de la nimic pentru a afla secretele unui interesant joc de cărți. Este un film de epocă cu o nuanță de supranatural, cu multe momente foarte reușite, și cu o Yvonne Mitchell strălucitoare. Avem și aici o nominalizare la BAFTA pentru cel mai bun film și o selecție oficială la Cannes.

84. The Lady with a Lamp (1951)

Acest film de epocă o are ca personaj principal pe Florence Nightingale, cea care a revoluționat sistemul sanitar, în timp ce în rolul principal avem o actriță la fel de celebră pentru epoca respectivă, pe cunoscuta Anna Neagle.

83. Moulin Rouge (1952)

Este o ecranizare a romanului cu același titlu scris de Pierre La Mure, o biografie ficțională a aceluiași Henri de Toulouse Lautrec. Cu toate că de pe afișul de film nu lipsește celebra Zsa Zsa Gabor, onorurile le-au cules alții: Colette Marchand, nominalizări la Premiile Oscar și BAFTA, plus un Glob de Aur pentru debut, Leul de Argint și o nominalizare la Premiile Oscar pentru regizorul John Houston, dar și premii Oscar pentru decoruri și costume.

82. Legione Straniera (1953)

Este unul dintre acele filme de epocă care are elementele clasice ale unei povești ce implică Legiunea Străină. O crimă, înrolarea în legiune ca ultimă soluție, chiar dacă cel acuzat este nevinovat, o femeie fatală și un sergent sadic. În plus, avem o poveste de dragoste pe fundal. Chiar dacă unele momente sunt de un comic neintenționat, filmul are ritm și o actriță care iese în evidență, Viviane Romance.

81. Karin Mansdotter (1954)

Personajul principal este soția regelui Eric al XIV-lea al Suediei. Deși este un film biografic care are la bază o piesă de teatru de Strindberg, filmul este conceput practic din trei secvențe, prima sub forma unei comedii mute color, iar celelalte două alb-negru. Cu toate că este o fată simplă, regele se îndrăgostește de ea, iar după ce Elisabeta I a Marii Britanii îi refuză cererea în căsătorie, Erik se va căsători cu Karin, dar realitatea nu este o poveste cu final fericit.

80. Gervaise (1956)

Este unul din filmele care nu își pierd calitățile odată cu trecerea timpului. Adaptare a unui roman de Emile Zola, filmul ne poartă în cartierele modeste ale sfârșitului de secol al XIX-lea. Eroina principală este o spălătoreasă și visează să aibă propria ei afacere. Avem o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, trei premii și o nominalizare la Veneția și două premii la BAFTA.

79. Nero’s Mistress (1956)

Ne întâlnim cu nume importante ale cinematografiei, precum Gloria Swanson, Brigitte Bardot, care are 22 de ani în film, Vittorio de Sica și Alberto Sordi. Pelicula este o satiră despre transformarea unui împărat meloman în figura teribilă care a rămas în istorie, totul din cauză că vocea sa a fost desconsiderată de cei apropiați.

77-78. Michael Strogoff (1956) și Le Triomphe De Michel Strogoff (1961)

Ecranizările realizate după celebrul scriitor Jules Verne nu trebuie ratate niciodată, iar dacă este a unui roman mai puțin cunoscut, cum este și cazul de față, cu atât mai puțin. În timpul unei invazii a tătarilor din Siberia, un curier este trimis la Irkutk pentru a-l preveni pe Marele Duce despre o posibilă trădare. Restul este un film clasic de aventură, care poate fi considerat și un road-movie, pentru că străbatem Rusia. Este obligatoriu să îl încercați și pe cel de-al doilea, care este o continuare a aventurilor celebrului personaj al producției.

76. The Moonraker (1958)

Personajul principal din „The Moonraker” este un nobil englez care îl ajută pe viitorul rege Charles al II-lea Stuart să scape de Oliver Cromwell la sfârșitul Războiului Civil, ceea ce face să apară, inevitabil, multe momentele de luptă.

75. King on Horseback (1958)

Prezența lui Jean Marais în prim-plan, câteva frumuseți ale epocii, ritmul alert și momentele amuzante sunt principalele ingrediente ale filmului. Deși acțiunea începe pe câmpul de luptă, în timpul Bătăliei de la Dettingen, povestea se transformă rapid în una despre onoare, promisiuni și femeia aflată la ananghie.

74. Ferdinand The 1st King of Naples (1959)

Cu două nume mari în distribuție, cu toate că în două roluri secundare joacă Vittorio de Sica și Marcello Mastroianni, și cu două frumuseți ale epocii, pe care vă las să le descoperiți, filmul amestecă drama și comedia pentru o mică lecție de istorie despre regatul Celor Două Sicilii cu puțin timp înainte de sosirea lui Napoleon. Aluziile la Italia anilor în care a fost realizată pelicula sunt evidente.

73. The Battle of Austerlitz (1960)

Este un film care nu cred că are nevoie de foarte multe detalii, Bătălia Celor Trei Împărați din 2 decembrie 1805 fiind deja cunoscută. Putem însă trece în revistă câteva nume importante din distribuție: Claudia Cardinale, Vittorio de Sica, Jean Marais, Orson Welles și, desigur, actrița de origine română Elvire Popesco.

72. The Brig Three Lilies (1961)

Pelicula este unul dintre acele filme de epocă care reprezintă o ecranizare a unui roman pentru copii, care ne poartă într-un mic sat de pe coasta Suediei de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un tânăr crescut de bunici speră ca tatăl său, plecat pe mare de mult timp, să se întoarcă până la urmă acasă. Este o producție pentru întreaga familie, cu un personaj care aduce puțin cu personajele lui Mark Twain.

71. Duel of the Titans (1961)

Este un sword and sandals din epoca de glorie a genului în Italia. Cu doi actori în vogă în genul acesta de filme, echivalentul producțiilor cu super eroi de astăzi, și cu o Virna Lisi care este cu mult peste ceilalți actori ca talent, filmul ne spune povestea celor doi gemeni de la naștere și până la fondarea Romei.

69-70. The Three Musketeers Part I: The Queen’s Diamonds (1961) și Vengeance of the Three Musketeers (1961)

Ecranizările după celebrul Alexandre Dumas sunt numeroase, iar „Cei trei muschetari” este, probabil, cartea cea mai des ecranizată. Până apare noua versiune programată pentru acest an, vă propun să revedeți versiunea din anul 1961, structurată, la fel ca și cea nouă, în două părți: „The Three Musketeers Part I: The Queen’s Diamonds” și „Vengeance of the Three Musketeers”.

68. Saladin (1963) / fără subtitrare în limba română

Este unul dintre cele mai ambițioase filme de epocă egiptene. Regizorul Youssef Chahine a încercat să ofere lumii arabe o producție de proporții epice, comparabilă cu cele americane din perioada respectivă. Chiar dacă problemele legate de buget se simt, iar filmul are 3 ore și 15 minute, este interesant pentru că oferă o altă perspectivă asupra Cruciadei a III-a. Contextul politic internațional și nevoia de unitate pan-arabă își fac simțit ecoul în foarte multe momente.

67. Dr. Crippen (1963)

Doctorul a fost acuzat de uciderea soției sale în anul 1910, iar din acest film de epocă aflăm detalii interesante legate de căsnicia sa, inclusiv despre relația sa extraconjugală cu Ethel Le Neve. Este un film destul de îndrăzneț prin modul de conturare al personajelor feminine pentru momentul apariției sale.

66. The Professionals (1966)

Cu o distribuție de primă mână, Burt Lancaster, Lee Marvin și Claudia Cardinale, trei nominalizări la Premiile Oscar pentru regie, scenariu și imagine și două la Globurile de Aur pentru regie și debut, filmul este, la prima vedere, povestea unei acțiuni de salvare a soției unui milionar din mâinile unei bande mexicane. Este un film ușor, plin de acțiune și cu o surpriză spre final.

65. Django Shoots First (1966)

Este un western care a beneficiat de o remasterizare care îl face să arate foarte bine. Este una dintre producțiile reușite de acest gen. În ciuda numelui de scenă, actorul din rolul principal este olandez. Povestea este una clasică: un pistolar trebuie să răzbune moartea tatălui său și să aibă grijă de moștenirea primită.

64. Johnny Colt (1966)

Este un western spaghetti care are toate ingredientele pe care le așteptăm de la așa ceva: răufăcători, justițiari, momente de umor și o eroină frumoasă. Întors pentru puțin timp acasă, Johnny află că tatăl său a murit cu doi ani în urmă, iar mama s-a recăsătorit cu unchiul său. La scurt timp după apariția lui Johnny, în zonă apare și un justițiar mascat care îi face zile fripte proprietarului băncii, care este și șeful răufăcătorilor. Chiar dacă scenariul scârțâie, scenele de luptă sunt suficient de dese și reușite ca să păstreze atenția spectatorului.

63. Once Upon a Time in the West (1968)

Este unul dintre filmele care nu au nevoie de o prezentare lungă. Toată lumea știe coloana sonoră semnată de Ennio Morricone, care se aude și mai bine în varianta restaurată pe care o avem pe Netflix, Claudia Cardinale și Charles Bronson sunt nume cunoscute, iar regizorul Sergio Leone se confruntă cu un western spaghetti. Este un film care poate fi oricând văzut, iar coloana sonoră este o minunăție.

62. The Lion in Winter (1968) / fără subtitrare în limba română

Cea mai mare parte a acțiunii are loc într-o singură zi, o zi în care regele Henry al II-lea trebuie să își aleagă succesorul la tronul Angliei. Este o adaptare a unei piese de teatru cunoscută, fiind o poveste despre familie, ambiție, lăcomie, trădare și multe altele, cu o coloană sonoră foarte reușită și o distribuție de excepție, cu Peter O’Toole, Katherine Hepburn și Anthony Hopkins.

61. I’ll Sell My Skin Dearly (1968)

Filmul este un western cu toate ingredientele genului: răufăcători, crimă, un justițiar, o femeie frumoasă, un copil, dar și un câine. Cu toate că regizorul a fost mai degrabă specializat pe comedii ușoare cu momente muzicale, prima și singura sa încercare de western este reușită. După ce părinții și sora lui Shane sunt omorâți, acesta se întoarce acasă pentru a se răzbuna.

60. Angeli Senza Paradiso (1970)

Filmul este o biografie romanțată pe care nu o urmărești pentru veridicitate, ci din nostalgie pentru distribuție. Compozitorul Franz Schubert se află în Budapesta și dă lecții de muzică, iar cea mai nouă elevă a sa va fi contesa Anna Roskoff. Vă puteți imagina ce va urma. În rolurile principale joacă Al Bano și Romina Power.

59. Three Sisters (1970)

Adaptare a unei piese de teatru scrisă de Cehov, filmul prezintă o poveste care curge lent, uneori prea lent, despre viața dintr-un mic orășel de provincie din care toată lumea ar vrea să scape, deși mimează mulțumirea. Regizat de Sir Laurence Olivier, filmul îî are în distribuție pe Joan Plowright, Derek Jacobi și Alan Bates.

58. Gang Leader: A Story of Love and Knives (1971)

În Roma începutului de secol al XX-lea, Nino Petroni este un interlop descurcăreț care încearcă să își căsătorească sora cu un coleg de breaslă. Ceea ce urmează este un fel de poveste pe alocuri serioasă și pe alocuri amuzantă despre mici mafioți de cartier. Onoare, gelozie, colaborare cu poliția, trădare, nimic nu lipsește.

57. Der Plotzliche Reichtum Der Armen Leute von Kombach (1971)

Este un film comercial, dar și necomercial în același timp. Tema este una atractivă: un jaf pus la cale și executat de niște țărani în secolul al XIX-lea. Filmat alb-negru și bazat foarte mult pe documentele de epocă, filmul se apropie în unele momente de docudramă, iar în altele uimește prin frumusețea imaginii.

56. Story of Fear and a Knife (1972)

Filmul poate fi considerat o parodie după „Gang Leader”, care nu este nici el prea serios. Avem o poveste despre un conflict între două cartiere ale Romei, motivul fiind în care dintre cele două cartiere să se introducă mai întâi curentul electric.

55. The Kid From Naples (1973)

Saturnino Cavallo se hotărăște să emigreze în America pentru a-și căuta tatăl plecat cu mulți ani în urmă, dar și pentru a se realiza. Dacă în prima parte a filmului asistăm la o comedie, a doua parte devine brusc mult mai serioasă, cu schimbări de situație, dar spre final comedia își ia din nou partea leului.

54. Rugantino (1973)

Este o poveste despre dragoste, gelozie și răzbunare din Roma începutului de secol al XIX-lea. Dacă într-o bună parte a filmului avem impresia că asistăm la o comedie cu accente romantice, brusc lucrurile devin serioase. Merită văzut în special pentru Adriano Celentano care pariază că va seduce o femeie frumoasă, continuă prin a se îndrăgosti și sfârșește într-un mod total neașteptat.

53. The Conscript (1974)

Adaptare a unui roman scris de Hendrik Conscience, filmul își desfășoară acțiunea în Belgia, în secolul al XIX-lea. Povestea este una simplă. Jan acceptă în schimbul unei sume de bani să meargă în armată în locul altcuiva, dar lucrurile vor sta altfel decât își imagina. Este un film greu, dur, cu multe momente foarte reușite care a prins selecția oficială pentru Ursul de Aur, dar și un premiu minor tot la Berlin.

52. City of My Dreams (1976)

Filmul prezintă orașul Stockholm al anilor 1860, având la bază primul roman dintr-o serie de cărți scrisă de Per Anders Fogelstrom, care este și naratorul peliculei. Este lent, chiar foarte lent uneori, pare a fi influențat de școala sovietică și excelează mai ales la capitolul imagine, alternând griul și momentele întunecate cu izbucniri de culoare. Nu trebuie să ne așteptăm la o poveste clasică, ci la o incursiune în cartierele muncitorești din zona portului, unde se trăiește mereu sub spectrul șomajului, al lipsurilor și unde înflorește dorința de schimbare și libertate.

51. Crossed Swords (1977)

Ecranizare a unui roman de Mark Twain, este genul de film în care fiecare găsește câte ceva: un film de epocă, o poveste care amintește de copilărie, o distribuție cu nume mari, umor, aventură și nostalgie. Povestea este una cunoscută. Amintesc că Edward, prinț de Wales, și un tânăr cerșetor, Tom Canty, uimiți de asemănarea lor, fac schimb de haine, iar de aici încolo începe adevărata aventură.

50. The Tree of Wooden Clogs (1978)

Este acel gen de film care apare o dată la o generație. Câștigător la Cannes, premiat cu Cesar pentru cel mai bun film străin, la care se adaugă și alte premii. Este un film lung, de aproximativ trei ore, lent, filmat cu amatori, care are un aspect de documentar. Este un film despre o mică comunitate rurală din Italia sfârșitului de secol al XIX-lea în care nu se vorbește mult și unde cadrele spun povești. La toate acestea se adaugă și momentele muzicale care copleșesc.

49. The Miser (1980)

Ecranizare a unei piese de Moliere și cu Louis de Funes în rolul principal, filmul este povestea unui burghez care dorește să își mărite fata cu un aristocrat și are impresia că toată lumea umblă după banii lui. Dacă fiecare cadru exterior este un recital de Funes, în interior vedem de multe ori o transformare a decorurilor.

48. Les Ailes de la Colombe (1981)

Ecranizare modernizată a unui roman de Henry James, cu trei nume cunoscute în distribuție, o coloană sonoră foarte reușită și o actriță de origine română într-un rol secundar (Veronica Lazăr) ar fi principalele motive pentru care merită văzut acest film. Marie este o tânără foarte bogată care suferă de o boală incurabilă, iar cineva se gândește la un plan pentru a-i moșteni averea.

47. Swing (1983)

Dacă ar fi să caut un termen de comparație, „Little Women” ar fi cel mai la îndemână. Este o poveste despre o familie din Bavaria, de la începutul secolului trecut, cu problemele inerente. Avem parte de o atmosferă în care nimic nu anunță Primul Război Mondial care bate la ușă. Este un film pentru amatorii de filme de epocă care nu sunt deranjați de o poveste spusă oarecum în salturi.

46. The Lion of Flanders (1984)

Evenimentele au loc în 1302 și se învârt în jurul conflictului dintre regele Filip cel Frumos și meșteșugarii flămânzi, finalul conflictului fiind bătălia de lângă Groningen, rămasă în istorie ca Bătălia Pintenilor de Aur. Chiar dacă bugetul a fost limitat, vizibil în multe momente, filmul este violent, cu multe momente picante.

45. The Serpent’s Way (1986)

Filmul este adaptarea unui roman, iar acțiunea se petrece în Suedia, la jumătatea secolului al XIX-lea. Este un film dur, dar și trist, care taie ca un bisturiu o felie de viață și folosește câteva elemente specifice filmului mut: intertitluri și tăieturi bruște de montaj. Este o poveste spusă rece, fără empatie, ca și cum ar fi o cameră ascunsă care surprinde viața unei familii și a casei lor.

44. The Van Paemel Family (1987)

Este o adaptare a unei piese de teatru și, după cum o arată și titlul, o cronică a unei familii de fermieri de pe proprietatea unui nobil bogat. Situația este complicată încă de la început, iar pe parcurs va deveni din ce în ce mai dificilă.

43. Trois Annees (1990)

Filmul mută acțiunea nuvelei lui Cehov din Rusia în Franța sfârșitului de secol al XIX-lea. Este o peliculă lentă despre relații dificile și înstrăinare. Avem parte de o atmosferă, dar și de personaje, specifice lui Cehov, greoaie, stângace, aproape antipatice și aflate mereu în contrast cu peisajele.

42. All the Mornings of the World (1991)

Adaptare a unui roman apărut și la noi la Editura Humanitas, filmul își desfășoară acțiunea la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, fiind un film biografic cu două personaje principale. Ajuns la sfârșitul vieții, Marais spune povestea mentorului său, din momentul morții soției sale și până la sfârșitul vieții. Este o poveste care curge lent, cu multe momente narate, cu tăceri lungi ale personajelor și multă muzică baroc. Dacă ar fi să îl compar cu un film recent, cea mai apropiată ar fi producția „Portrait of a Lady on Fire”.

41. Little Women (1994)

Filmul s-a bucurat de mai multe ecranizări de-a lungul timpului, fiecare cu o distribuție remarcabilă la momentul apariției. În varianta de față ne reîntâlnim cu Susan Sarandon, Winona Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes, Gabriel Byrne și Christian Slater. Povestea surorilor March este una cunoscută, așa că vă reamintesc doar că are la bază cartea scrisă de Louisa May Alcott și că este o poveste despre maturizarea unor tinere în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

40. Colonel Chabert (1994)

Este o ecranizare după Balzac, iar filmul ne duce în Franța post-napoleoniană. La mulți ani după bătălia de la Eylau, colonelul Chabert, declarat mort în luptă, se întoarce acasă pentru a-și recâștiga identitatea. Este unul dintre acele filme de epocă cu nominalizări la Premiile Cesar, cu trei nume importante pe afiș, precum Gerard Depardieu, Fanny Ardant și Fabrice Lucchini.

39. Legends of the Fall (1994)

În acest film de epocă avem parte de o incursiune pasională în cele mai ascunse secrete ale iubirii, trădării și legăturilor de sânge, imposibil de desfăcut, „Legendele toamnei” spune o poveste plină de forță despre trei frați care fac eforturi să rămână împreună, dar și despre femeia care intervine între ei.

38. Sense and Sensibility (1995)

Adaptare a unui roman de Jane Austen, filmul este povestea a trei surori care după moartea tatălui rămân fără venituri din cauza legilor succesiunii. Avem o distribuție de excepție, cu Emma Thompson, câștigătoare a Oscarului pentru scenariu, nominalizată pentru rol la Oscar și Globul de Aur și câștigătoare BAFTA, la fel ca Hugh Grant și Kate Winslet. Regizorul Ang Lee a câștigat Ursul de Aur.

37. Barbara (1997)

Este unul dintre acele filme de epocă ale căror acțiune se desfășoară în Insulele Feroe în secolul al XVIII-lea. Poul, noul pastor din parohia Vagar, este proaspăt sosit în insule și se îndrăgostește de Barbara, văduvă a celor doi predecesori a săi. Peisajele sunt incredibile, coloana sonoră este de excepție, iar producția este vorbită atât în daneză, cât și în feroeză. Pelicula a fost nominalizată la Ursul de Aur și este o ecranizare a unui roman cunoscut din literatura nordică.

36. Destiny (1997) / fără subtitrare în limba română

Prezent în selecția oficială de la Cannes, acest film îl are ca personaj principal pe filozoful, juristul, medicul și teologul Averroes, din secolul al XII-lea. Iar aici se văd și se simt șopârlele împotriva extremismului religios musulman. Introducerea câtorva personaje, pozitive de altfel, din afara lumii arabe, subliniază predilecția pentru diversitate etnică și religioasă a regizorului.

35. Dangerous Beauty (1998)

Pentru că nu are zestre, Veronica Franco este pusă în fața unei alegeri: să intre în mănăstire sau să devină curtezană. Normal că va alege cea de-a doua variantă și va deveni cea mai bună. Însă când toate merg perfect lucrurile se complică brusc.

34. Lautrec (1998)

Filmul acoperă viața scurtă, dar plină de culoare și agitație a pictorului Henri de Toulouse Lautrec și ne introduce în cartierul Montmartre de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este un film care arată foarte bine vizual, cu un rol secundar foarte bun făcut de Anemone, care i-a adus și o nominalizare la Premiile Cesar.

33. The Patriot (2000)

Filmul este o biografie romanțată a unuia dintre eroii Războiului de Independență din America. Este un film de epocă de aproape trei ore, cu Mel Gibson în rolul principal și cu un Heath Ledger foarte tânăr. Mai amintesc aici doar cele trei nominalizări la Premiile Oscar pentru imagine, sunet și muzică.

32. El Invierno de Las Anjanas (2000)

Filmul are loc la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este o poveste de dragoste clasică: ea bogată, el sărac, familia se opune. Izbucnirea Războiului de Independență în Cuba și înrolarea lui par să dea câștig de cauză familiei care vrea să îl elimine definitiv din peisaj, însă lucrurile se complică și mai mult. Nu este o capodoperă, dar pentru amatorii de filme de epocă care combină drama, romantismul, un strop de mitologie și puțin erotism merge destul de bine.

31. Gladiator (2000)

Filmul lui Ridley Scott a devenit un clasic de la momentul apariției, iar în curând se pregătește continuarea. Fostul general Maximus este dornic de răzbunare după ce familia sa a fost masacrată din ordinul împăratului Commodus. Cele cinci Premii Oscar, printre care și pentru cel mai bun actor și cel mai bun film, alături de șapte nominalizări, sunt doar vârful palmaresului care numără peste 60 de premii.

30. The Greatest Thing (2001)

Filmul reprezintă o ecranizare a romanului „Fiica pescarului”, care a apărut și în limba română în cadrul colecției Biblioteca pentru Toți, iar acțiunea are loc în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Petra este nevoită să fugă din orașul natal după ce s-a logodit cu trei bărbați. Aflată în drum spre capitală, ajunge într-o mică parohie, unde își inventează o nouă identitate și își rescrie trecutul.

29. Count Axel (2001)

Este, de fapt, un actor care printr-un concurs de împrejurări, care implică și un furt, se dă drept fiul unui nobil recent decedat cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg de aici. Dacă ar fi să îl comparăm cu ceva, serialul norvegian „Norsemen” ar fi cel mai apropiat ca stil, fapt pentru care trebuie să vă așteptați la o comedie a cărei acțiune se desfășoară în secolul al XVIII-lea.

28. The Profession of Arms (2001)

Este un film istoric mai altfel, adică unul lent, cumva paradoxal pentru că se jonglează între mai multe povești paralele, poetic, cu un decor de multe ori minimalist. Este o poveste despre război, politică, noi tehnici de luptă, dar și un film biografic, o poveste care se desfășoară pe parcursul a șapte zile din 1527.

27. The Warrior’s Brother (2002)

Chiar dacă acțiunea are loc în Franța secolului al XIII-lea, filmul pare mai degrabă un western. Avem personaje negative, un luptător cu arbaleta, băiatul bun și o femeie fatală mai puțin convențională. Este o poveste care curge lent, cu peisaje frumoase și o eternă confruntare între bine și rău, fiind un film despre alegeri și sacrificiu, plus o actriță nominalizată la Premiul Cesar pentru debut.

26. Gabrielle (2005)

Ecranizare după un roman scris de Joseph Conrad, pelicula „Gabrielle” nu este un film pentru toate gusturile. Avem parte de o poveste lentă, cu un număr redus de personaje, care se desfășoară într-un spațiu închis pe parcursul a două zile. După zece ani de căsnicie, Gabriele pleacă, însă se întoarce. Ceea ce urmează este o radiografie a relației făcută de cei doi protagoniști.

25. Young Andersen (2005)

Aflat pe patul de moarte, Hans Christian Andersen își rememorează tinerețea, dar în special anii petrecuți la școala condusă de Meisling. Pelicula prezintă o poveste dură, filmată în culori reci și întunecate care amintesc de „Fetița cu chibriturile” sau de personajele create de Charles Dickens.

24. Perfume: The Story of a Murderer (2006)

Acțiunea are loc în Franța, la jumătatea secolului al XVIII-lea, și este o ecranizare a romanului cu același titlu, scris de Patrick Suskind. Jean Baptiste Grenouille este o persoană cu un simț al mirosului foarte bine dezvoltat și care vrea să creeze un parfum unic. Este un film care arată, în primul rând, foarte bine vizual.

23. Bruc, the Manhunt (2010)

Prima înfrângere a lui Napoleon a avut loc în anul 1808 în apropiere de Barcelona, la El Bruch. Legenda spune că vinovatul a fost un toboșar care, profitând de specificul locului, i-a făcut pe francezi să creadă că sunt mult mai mulți soldați spanioli. Filmul pleacă de la premisa că, după bătălie, un grup de soldați de elită este trimis să îl omoare pe toboșar. Pelicula reprezintă un joc de-a șoarecele și pisica în care, la un moment dat, urmăritul devine urmăritor.

21-22. Julie (2013) și Miss Julie (2013)

Același an de realizare, aceeași țară, Suedia, aceeași operă literară la bază, și anume piesa de teatru scrisă de Strindberg, însă cu moduri de realizare total diferite. Julie este fiica unui moșier bogat care, în noaptea de Sânziene, vrea să îl seducă pe Jean, unul dintre servitori, care este deja logodit cu o servitoare.

20. Kira Kiralina (2014) / producție românească

Pelicula reprezintă o adaptare a unui roman scris de Panait Istrati și prezintă povestea unei frumoase și misterioase femei care, alături de mama sa, ajunge să își vândă farmecele mai multor bărbați. Ecranizarea, care are o aură orientală, aduce pe marile ecrane atmosfera magică întâlnită în „O mie și una de nopți”.

19. Effie Gray (2014)

Filmul ne duce în epoca victoriană și ne prezintă o poveste care a făcut multe valuri în epoca respectivă. O căsătorie dintre două persoane total diferite rămâne neconsumată, iar motivele și implicațiile le veți descoperi singuri. Dacă povestea atrage prin insolitul ei, plus atmosfera tipic britanică și ritmul lent, distribuția este plină de nume cunoscute, inclusiv în rolurile secundare. În prim plan le avem pe Dakota Fanning și Emma Thompson, plus Tom Sturridge și Greg Wise, iar în rolurile mai mici ne întâlnim cu Robbie Coltraine, Derek Jacobi și Claudia Cardinale.

18. Aferim! (2015) / producție românească

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, acesta este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească, în anul 1835. Zapciul Costandin, însoțit de fiul său, caută un rob fugar. Filmul este considerat important pentru cinematografia românească deoarece abordează chestiunea sclaviei rromilor și atrage atenția asupra unor probleme sociale și mentalități cu care societatea românească se confruntă în continuare. Datorită subiectului, filmul a fost promovat în Parlamentul European în aprilie 2015, în prezența unui numeros public și a mai multor oficialități.

17. The Witch (2015)

Este un film de epocă, dar și un horror supranatural. Cu acțiunea plasată în New England, în secolul al XVII-lea, și cu un scenariu bazat pe mărturiile vremii, este o peliculă lentă și întunecată despre superstiții. Producția reprezintă lungmetrajul de debut al regizorului Robert Eggers, dar și al actriței Anya Taylor Joy, pe care multă lume o cunoaște din mini-seria „The Queen’s Gambit”.

16. In the Heart of the Sea (2015)

În iarna anului 1820, nava Essex este atacată de o balenă. Filmul povestește întâmplarea reală care l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby Dick”, dar care merge cu firul narativ puțin mai departe decât în mod normal.

15. A Serious Game (2016)

Romanul care stă la baza filmului este considerat a fi una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura suedeză. El lucrează la un ziar, ea este fiica unui pictor, iar atracția dintre ei este evidentă, dar rămâne să descoperiți restul. Este o poveste care decurge lent, cu un pian sfâșietor pe fundal.

14. Handia (2017)

Pelicula a fost încununată cu zece premii și două nominalizări la Premiile Goya, echivalentul spaniol al Premiilor Oscar. Filmul, vorbit în limba bască, prezintă povestea adevărată a lui Miguel Joaquin Eleizegui Arteaga, gigantul din Alzo, de 2,41 metri, care a decedat în anul 1891 la vârsta de 46 de ani.

13. The Skin of the Wolf (2017)

Mario Casas seamănă puțin cu Jason Momoa sau cu Leonardo DiCaprio în „The Revenant”. Undeva la începutul secolului al XX-lea, un vânător care trăiește singur în vârf de munte își cumpără o soție. Nu ar trebui să vă așteptați la un scenariu romantic pentru că producția este dură, întunecată și cu replici puține.

12. Blade of the Immortal (2017)

Filmul este o adaptare a unei serii manga. Cu o doză de supranatural, prezentând un samurai care este nemuritor, pelicula ne poartă în Japonia, în perioada Edo, și reprezintă o poveste complicată și plină de sânge despre răzbunare și onoare.

11. Lykke-Per (2018)

Ecranizare a unui celebru roman danez, pentru care autorul a fost încununat cu Premiul Nobel pentru literatură, filmul îl are ca personaj principal pe un tânăr inginer care visează să transforme Copenhaga într-o Veneție a nordului. Principalul său adversar este el însuși, orgoliul nemăsurat și educația religioasă primită în copilărie blocându-i relațiile sociale și afectându-i viața personală.

10. Lady J (2018)

Inspirat de romanul „Jacques fatalistul”, scris de Denis Diderot, filmul este o poveste despre dragoste și răzbunare în Franța secolului al XVIII-lea. Deși tema este una apropiată de producții europene ca „Dangerous Liaisons”, pelicula evită scenele erotice, lucru surprinzător pentru un film francez. A câștigat Premiul Cesar, echivalentul francez al Premiului Oscar, pentru costume, fiind nominalizat la alte cinci categorii, printre care și cele de interpretare feminină și masculină.

9. Elisa & Marcela (2019)

Pelicula spune povestea reală a două tinere învățătoare care au reușit să se căsătorească una cu cealaltă în anul 1901. Filmată alb-negru, producția evită transformarea într-o poveste de dragoste exemplară, condimentată cu tensiune și accente dramatice. Cu multe simboluri, o doză ridicată de erotism, o chimie evidentă între cele două protagoniste, o regizoare cunoscută și o nominalizare la Ursul de Aur par să fie principalele ingrediente ale acestui lungmetraj.

8. Waiting for the Barbarians (2019)

Ecranizare a unui roman foarte cunoscut scris de J. M. Coetzee, cu o distribuție interesantă și cu o prezență în selecția oficială de la Leul de Aur, acesta nu este un film pentru toate gusturile. O poveste care începe lent, poate prea lent, cu o atmosferă ce seamănă cu cea din „Deșertul tătarilor”, filmul este o parabolă. La marginea unui imperiu nenumit se aude că barbarii pregătesc o revoltă, iar un colonel deosebit de violent este trimis să afle amănunte.

7. Silver Skates (2020)

Cu acțiunea plasată în Sankt Petersburg, spre sfârșitul anului 1899, filmul ne introduce într-o poveste aflată la intersecția dintre Disney și atmosfera filmelor lui Alexander Rou. Ne așteaptă un basm modern care are toate ingredientele pentru a avea succes la public: o poveste de dragoste de tipul el sărac și ea bogată, imagini spectaculoase, o coloană sonoră mai mult decât reușită și mult patinaj.

6. Coven (2020)

Povestea se desfășoară în secolul al XVII-lea, în Țara Bascilor, unde câteva tinere sunt acuzate de vrăjitorie și ajung să fie arestate. Convinse că soarta le este pecetluită, decid să își recunoască vinovăția. Filmul a fost premiat cu cinci Premii Goya, echivalentul spaniol al Premiilor Oscar, toate la categorii tehnice.

5. Mantaua (2021) / producție românească

Sub bagheta regizorală a lui Alexandru Lustig, filmul propune o suită de performanțe actoricești. În rolul principal asistăm la revenirea unui maestru al comediei românești, Virgil Ogășanu, pe care la cei 80 de ani îl regăsim plin de o tinerețe creatoare. Asistăm la un cumul de portrete viu colorate. O farsă tragică, cultivând grotescul, caricatura și alegoria, despre derizoriul și urâțenia unei lumi. Chiar dacă, peste secole, copistul a fost înlocuit cu copiatorul și mantaua de postav cu canadiana de fâș, natura umană a rămas aceeași.

4. Amina (2021)

Este o producție nigeriană, iar acțiunea are loc în secolul al XVI-lea, personajul fiind regina orașului-stat Zazzau. Filmul merită văzut în primul rând pentru peisajele, costumele și obiceiurile prezentate.

3. Bad Blood (2021)

Este primul film sârbesc achiziționat de Netflix, o ecranizare a unui roman apărut și la noi cu titlul „Sânge stricat”. Pentru că filmul provine dintr-o mini-serie de trei episoade, filmul are mici probleme de continuitate, însă este o poveste despre dragoste, orgolii, jocuri de putere și consecințele lor, spre sfârșitul stăpânirii otomane. Pentru că are destule momente picante nu este recomandat minorilor.

2. Wonder (2022)

Acțiunea filmului are loc în Irlanda, la jumătatea secolului al XIX-lea, și este inspirat dintr-o întâmplare reală. Filmul ecranizează un roman apărut și la noi la Editura Art, însă asta este doar partea care ține de „bucătăria” acestui film de epocă. Dacă îl urmăriți trebuie să știți că vă așteaptă un slow-burn despre știință, religie și moduri de a profita de pe urma celei din urmă. Filmul este și un joc, pentru că primul cadru se transformă în decor, iar în final avem procesul invers.

1. Mat Kilau (2022)

Este biografia ficțională a unei căpetenii malaieziene care a luptat împotriva invadatorilor britanici la sfârșitul secolului al XIX-lea. Deși oficial a fost considerat mort în anul 1895, personajul real a reapărut în anul 1969. Este un film în care sarea și piperul îl reprezintă scenele de luptă.

Amănunte zilnice despre grila Netflix găsiți pe grupul Netflix&Zen. Dacă vă înscrieți nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe Raftul cu Filme.

Călin Iosif

Dacă ar trebui să aleg o perioadă din istoria filmului care mă pasionează cu adevărat, aceea ar fi 1920-1940, cu accent pe cinematografia europeană, dar și producția de film din spațiul est-european, indiferent de epocă. Când nu mă uit sau nu scriu despre filme cu siguranță sunt la școală, de partea Întunecată a Forței.

Scrie un comentariu