Pentru că listele cu filme și seriale de epocă disponibile pe Netflix au trezit, în ultima perioadă, tot mai mult interes în rândul cititorilor acestui site, ne-am gândit să încercăm ceva similar, însă pe partea de filme de epocă pe HBO GO. În articolul de față vorbim așadar despre cele mai bune lungmetraje de acest gen pe care le putem viziona pe platforma de streaming online a celor de la HBO GO.
Raftul cu Filme ți-a pregătit o listă cu 30 de filme de epocă pe HBO GO. Pentru că numărul este tot mai mare, am încercat să le organizăm după epocă: Antichitate. Secolul al XVII-lea, Secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și Perioada secolului al XX-lea.
În măsura în care numărul producțiilor de acest gen va crește pe platforma de streaming online a celor de la HBO GO, acest clasament va fi și el actualizat cu noi producții pentru fiecare dintre cele trei categorii principale.
Antichitate. Secolul al XVII-lea
3. Menocchio (2018)
Deși este extrem de lent și filmat în culori întunecate, filmul merită văzut mai ales dacă sunteți interesați de producții bazate pe fapte reale. Menocchio a trăit în Italia secolului al XVI-lea, a fost morar și a fost anchetat și acuzat de erezie. Deși era un om simplu, Menocchio era o persoană cultivată, iar ideile sale despre religie și cosmologie fac subiectul unei cărți de istorie a mentalităților.
2. Kingdom of Heaven (2005)
La sfârșitul secolului al XII-lea, în timpul celei de-A Treia Cruciade, pentru a-și răscumpăra păcatele lui și a le soției, un fierar francez se hotărăște să meargă la Ierusalim pentru a apăra orașul de Saladin. Ceea ce urmează este o biografie puternic ficționalizată a lui Balian de Ibelin, în care intriga politică și diplomatică se îmbină cu numeroasele scene de luptă.
1. The First King (2019)
Este un film în care legenda lui Romulus și Remus este spusă altfel, total diferit de ceea ce ne-am fi așteptat să vedem. Începem cu faptul că filmul este vorbit în limba latină, costumele sunt mult mai aproape de realitatea de acum aproape 3.000 de ani, plus foarte multă violență. Filmul sare peste nașterea și copilăria celor doi pentru a fi prezentați direct în perioada de maturitate.
Secolele al XVIII-lea și al XIX-lea
11. Curiosa (2019)
Pierre Louys a fost un prozator francez de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, a cărui temă predilectă a fost erotismul. Filmul prezintă relația tumultoasă dintre acesta și Marie de Heredia, pe baza corespondenței dintre cei doi și a fotografiilor erotice. Este o poveste plină de pasiune despre încălcarea conveniențelor sociale în lumea artistică pariziană.
10. Before the Frost (2018)
Este un film dur, lent, în tonuri de gri și întuneric, într-o poveste din Danemarca, de la jumătatea secolului al XIX-lea. Recolta proastă îl pune pe Jens, un fermier în vârstă, în fața unei alegeri: foametea sau acceptarea ofertei unui fermier bogat suedez de a-și căsători fata cu fiul acestuia. Alegerea este rapidă, dar povestea este de abia la început. Momentele în care tristețea este ruptă sunt cele muzicale.
9. The Four Feathers (2002)
Filmul ne poartă tot în Anglia Victoriană, dar de această dată în armată. Harry este ofițer în Armata Britanică, de unde demisionează cu puține zile înainte ca regimentul său să fie trimis în războiul din Sudan. Gestul său este considerat a fi unul de lașitate de toți cei din jur. Situația îl convinge pe Harry să meargă în Sudan pentru a-și recâștiga onoarea. În rolul principal ne întâlnim cu Heath Ledger.
8. Far from the Madding Crowd (2015)
Este o adaptare a unui roman scris de Thomas Hardy, regizat de Thomas Vinterberg, cu Carrey Mulligan în rolul principal. Filmul ne poartă în Anglia Victoriană, unde frumoasa Bathsheba Everdene atrage trei pretendenți de condiții diferite, iar alegerea ei se dovedește a fi nu tocmai inspirată. Este o poveste care seamănă puțin cu „Mândrie și prejudecată”, care profită de cadrele naturale.
7. Felix Austria (2020)
Este o ecranizare a unui roman apărut recent, iar filmul ne poartă într-o zonă a Imperiului Austro-Ungar, în Galiția, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este un amestec de film de epocă cu realism magic și un strop de erotism despre două tinere care cresc împreună: Stefa și Adele. Filmul are imagini superbe, culori pastelate și câteva mici twist-uri care mențin interesul, mai ales că nu este un film foarte lung.
6. Temple Grandin (2010)
Filmul este un portret al unei tinere care fusese diagnosticată cu autism și care a reușit să depășească problemele de sănătate, devenind un cercetător foarte apreciat în industria bovinelor. Pelicula redă anii de început ai lui Grandin, atunci când a fost diagnosticată cu autism, creșterea și maturizarea care au fost dificile pentru ea în vremea școlii. Depășind toate piedicile, devine un inventator apreciat, reușind să revoluționeze industria bovinelor cu cercetările sale științifice.
5. Madame Bovary (1991)
Nu cred că intriga din acest film mai are nevoie de vreo prezentare. Pot să vă spun doar că a fost nominalizat la Oscar pentru costume și la Globurile de Aur pentru film străin. Chiar dacă îi lipsește puțin ritmul și este un pic cam lung, merită văzut pentru turul de forță făcut de Isabelle Huppert, cu trecerile de la o stare la alta.
4. Little Women (1994)
Romanul scris de Louise May Alcott a fost ecranizat de mai multe ori, fie ca film, fie ca mini-serie. Pe HBO GO găsim variantele din anii 1994 și 2019. Nu este vorba despre un remake, între cele două versiuni existând diferențe semnificative din punct de vedere al modului de realizare și chiar al scenariului. Varianta din anul 2019 împrumută elemente și din alte scrieri ale prozatoarei. Ceea ce au în comun cele două filme de epocă pe HBO GO sunt numele mari de pe afișe.
3. Truth and Justice (2019)
Este un film lung, de aproape trei ore, a cărui acțiune începe în anul 1870. Andres și soția lui ajung la noua lor fermă și au trei obiective simple: să poată cultiva pământul, să se înțeleagă bine cu vecinii și să aibă un fiu.
2. Zulu (1964)
În anul 1879, britanicii au pornit lupta împotriva războinicilor din Africa de Sud, așteptându-se ca armatele lor bine pregătite să nu aibă prea multă bătaie de cap în această zonă. O armată de 1.400 de soldați a fost trimisă să lupte împotriva a 4.000 de luptători. Filmul spune povestea impresionantă a unor eroi adevărați.
1. Little Women (2019)
Romanul scris de Louise May Alcott a fost ecranizat de mai multe ori, fie ca film, fie ca mini-serie. Pe HBO GO găsim variantele din anii 1994 și 2019. Nu este vorba despre un remake, între cele două versiuni existând diferențe semnificative din punct de vedere al modului de realizare și chiar al scenariului. Varianta din anul 2019 împrumută elemente și din alte scrieri ale prozatoarei. Ceea ce au în comun cele două filme de epocă pe HBO GO sunt numele mari de pe afișe.
Perioada secolului al XX-lea
16. De-Lovely (2004)
Cole Porter a fost unul dintre cei mai importanți compozitori și textieri americani cu succese majore atât pe Broadway cât și în film, cu o carieră de mai bine de 40 de ani. Aflat în apropierea morții, el își vede întreaga carieră sub forma unui musical pus în scenă în Indiana Theater, locul debutului, de Arhanghelul Gabriel.
15. King Peter of Serbia (2018)
Lungmetrajul a fost propunerea Serbiei la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, în anul 2020, iar din materialul filmat s-a făcut și o mini-serie. În cele puțin peste două ore, filmul se concentrează mai mult pe desfășurarea Primului Război Mondial din perspectiva sârbilor și mai puțin pe contribuția și personalitatea regelui. Dintre poveștile soldaților, cea mai interesantă este cea a lui Momcilo Gavric, ajuns caporal la o vârstă fragedă de doar opt ani.
14. Aurora Borealis (2017)
Este singurul film realizat de un nume cunoscut al cinematografiei maghiare, Marta Meszaros, ajunsă acum la vârsta de 80 de ani. Este o producție care atinge începuturile comunismului în Ungaria și ocupația sovietică din Austria. Chiar dacă este puțin mai previzibil și cu un final grăbit, tot merită urmărit.
13. Apro Mesek (2019) / Micile povești
Este un film noir a cărui acțiune este plasată la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar personajul principal își câștigă existența din povești spuse rudelor despre fiii sau soții dispăruți. Fiind nevoit să fugă din Budapesta, din Ungaria, viața acestuia va ajunge să se transforme într-o adevărată poveste.
12. Klondike Fever (1980)
Ca multe alte filme, și acesta este un amestec de biografie și ficțiune, dar de această dată personajul principal este un scriitor: Jack London. Filmul urmărește experiența lui din tinerețe în Alaska și nordul Canadei în timpul „febrei aurului”. Ne vom întâlni cu personajele pitorești din zonă și vom vedea evenimente care s-au transformat mai târziu în opere literare, în special „Colț Alb”.
11. Cast a Deadly Spell (1991)
Este un film care aduce un dublu omagiu, lui Lovecraft și filmelor noir, produsul finit fiind un amestec de comedie și horror într-o poveste polițistă. Suntem în Los Angeles, în anul 1948, iar magia este utilizată pe scară largă. Singurul care se opune este un detectiv particular care se numește H. P. Lovercraft. El este angajat să recupereze o carte rară, celebrul Necronomicon. Este un film din care nu lipsesc twist-urile și femeia fatală, interpretată de actrița Julianne Moore.
10. Conspiracy (2001)
Într-o suburbie din Berlin a avut loc o întâlnire a liderilor naziști, al cărei rezultat a fost adoptarea oficială a sinistrei soluții finale, care în istorie a rămas sub numele de Holocaust. Deși soluția finală începuse înainte de această întâlnire, atunci s-a decis exterminarea sistematică a evreilor și a altor indezirabili din Europa, iar germanii au reușit să impună genocidul drept politică de stat.
9. Water for elephants (2011)
Filmul atrage, în primul rând, prin distribuție, dar și prin subiect: lumea circului în perioada interbelică din Statele Unite. Jacob este student la medicină veterinară, dar moartea părinților săi într-un accident și pierderea casei din cauza datoriilor tatălui său îl determină să renunțe la tot și să sară în primul tren, care se dovedește a fi al unui circ, iar de aici începe o poveste destul de complicată despre aventură, pasiune și prietenia dintre oameni și animale.
8. Tolkien (2019)
J. R. R. Tolkien este un nume cunoscut iubitorilor de film și literatură, însă nu trebuie să vă așteptați la o producție care să se concentreze pe geneza celor două romane. Putem întrezări în poveștile copilăriei, în camaraderia dezvoltată în anii de școală cu alți trei băieți și în talentul deosebit pentru elemente care vor îi vor marca opera. În rolurile principale ne întâlnim cu Nicholas Hoult și Lily Collins.
7. Australia (2008)
Lung de aproape trei ore, filmul ne aduce două nume mari pe afiș, Nicole Kidman și Hugh Jackman, într-o poveste de dragoste și nu numai care începe în nordul Australiei, înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. După ce soțul ei este omorât, Lady Sarah Ashley moștenește o fermă și vrea să vândă turma de vite existentă. Pentru a-și îndeplini scopul are nevoie de ajutorul lui Drover. Drumul prin deșert este presărat cu obstacole, iar între cei doi începe să se înfiripe o poveste de dragoste, plus prezența unui tânăr pe jumătate aborigen.
6. Titanic (1997)
Este o poveste de dragoste îmbinată cu scene de acțiune, care are loc în timpul primei călătorii a navei Titanic, cel mai mare obiect în mișcare care fusese vreodată construit. A fost cea mai luxoasă navă de linie a vremii sale, care a purtat spre moarte peste 1.500 de persoane în apele înghețate din Atlantic. Călătoria începe în prezent, în locul unde este scufundată epava. Un căutător de comori este hotărât să scoată la suprafață bogățiile de pe navă pentru a descoperi povestea nespusă. Epava dispare și lasă locul palatului care a fost Titanicul.
5. The Great Gatsby (2013)
Chiar dacă nu se ridică la nivelul ecranizării cu Robert Redford în rolul principal, distribuția de primă mână și încercarea de reconstituire cât mai fidelă din punct de vedere vizual a perioadei fac filmul o alegere potrivită. La mulți ani de la evenimentele din film, Nick își reamintește tinerețea sa în Long Island și opulența banchetelor organizate de Jay Gatsby, dar povestea ascunde mult mai multe.
4. Blizzard of Souls (2019)
Filmul este varianta letonă a poveștii Marelui Război și reprezintă ecranizarea unui roman al cărui personaj principal este un băiat de 16 ani care se înrolează în armata țaristă pentru a participa la război. Ideea lui romantică despre glorie și dreptate se izbește de realitatea dură, de faptul că războiul pare să se prelungească la infinit, iar oamenii de rând sunt simpli pioni pe câmpul de luptă. Ca și în cazul altora, finalul războiului va aduce independența Letoniei.
3. Cider House Rules (1999)
Este ecranizarea unui roman de succes din anii 1980. Filmul i-a adus lui Michael Caine un Premiu Oscar și un Premiu BAFTA pentru rolul secundar masculin, dar și o nominalizare la Globul de Aur. Doctorul Wilbur Larch este director al unui orfelinat din Maine, iar Homer Wells crește acolo de mic, fiind văzut ca un posibil înlocuitor al său când va ieși la pensie, însă Homer își dorește altceva. Alături de Michael Caine îi întâlnim în distribuție și pe Charlize Theron și Tobey Maguire.
2. Chinatown (1974)
Este un film noir clasic regizat de Roman Polanski, cu Jack Nicholson și Faye Dunaway în rolurile principale. Un detectiv particular specializat în cazuri de infidelitate se trezește implicat într-un caz mult mai complicat decât se aștepta. Așa cum îi stă bine unui noir, avem parte de numeroase schimbări de situație.
1. Days of Heaven (1978)
Povestea din spatele filmului este extrem de simplă. Abby și Bill sunt săraci, se iubesc și pozează în frate și soră. Abby se îndrăgostește de un fermier bogat care însă nu mai are foarte mult de trăit pe această lume. Modul în care este spusă povestea ține de nebunia lui Terrence Malick. Pelicula a câștigat un Premiu Oscar pentru imagine, un Premiu BAFTA pentru coloana sonoră (Ennio Morricone), un Premiu Cannes pentru regie, dar și o serie de nominalizări.
Amănunte despre grila HBO GO găsiți pe grupul HBO GO și Amazon Prime (recomandări). Nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe site.
Scrie un comentariu