Raftul cu filme

Top 27 cele mai bune filme cu zombie pe care trebuie să le vezi pe timp de noapte

filme cu zombie, Dead Snow
Imagine via IMDb / Dead Snow 2

Deși este un gen popular al categoriilor horror și thriller, cele mai multe filme cu zombie nu merită urmărite din cauza scenariilor cel puțin banale sau plictisitoare, însă o mică parte dintre acestea au o poveste destul de bine conturată și o distribuție care aduce actori peste medie pe micile ecrane, ceea ce face ca fiecare dintre titlurile din lista de mai jos să fie un must see pentru amatorii acestui gen.

Chiar dacă unele dintre aceste filme cu zombie au fost lansate înainte de anii 2000 nu înseamnă că nu merită să fie urmărită, ba chiar dimpotrivă. În timp ce parcurgeți lista o să descoperiți titluri apărute în anii 1964, 1977 sau 1984, precum „The Last Man on Earth” sau „Night of the Comet”, filme cu zombie care pot fi considerate a fi clasice cu toate că nu sunt atât de populare pe cât v-ați aștepta.

Iar pentru a face această listă cu filme cu zombie un pic mai interesantă, cu cât vă apropiați mai mult de locurile de podium cu atât o să descoperiți pelicule tot mai populare și mai cunoscute ale acestui gen. Putem aminti aici filme precum „Shaun of the Dead”, „Train to Busan” sau „28 Days Later”, producții care încă au un public al lor chiar și la câțiva ani distanță de lansările lor oficiale pe ecrane.

Raftul cu Filme îți prezintă o listă cu 27 cele mai bune filme cu zombie.

27. Ojuju (2014)

Cartierul în care locuiește Romero intră brusc în carantină după ce oamenii prezintă simptome ale unei boli cel puțin ciudate. Alături de prietenii lui încearcă să își dea seama cum s-a ajuns în această situație și cine a otrăvit sursele de apă care au dus la această pandemie locală. Rămași fără timp și obligați să se descurce pe cont propriu, se găsesc nevoiți să lupte cu amenințarea apărută în orașul lor.

26. Quarantine (2008)

Un reporter de televiziune și cameramanul său primesc sarcina de a petrece o noapte în cadrul Departamentului de Pompieri din Los Angeles. Când un apel de urgență anunță că o femeie în vârstă a rămas prizonieră în mansarda unui bloc, de unde se aud sunete ciudate, echipajul de pompieri și jurnaliștii merg la fața locului, unde se trezesc captivi într-o clădire care intră în carantină. Curând vor afla ce se întâmplă și vor trebui să lupte pentru a supraviețui.

25. Little Monsters (2019)

Este unul dintre acele filme cu zombie scris și regizat de Abe Forsythe, din distribuția căruia fac parte actori ca Lupita Nyong’o, Alexander England, Kat Stewart și Josh Gad. Povestea peliculei este centrată pe viața unui muzician de meserie, o personalitate cunoscută de oameni de la televizor și pe povestea de viață a unui educator de grădiniță care se vede nevoit să protejeze un grup de copii în timpul unui atac venit din partea celor care s-au transformat în zombie.

24. Rabid (1977)

O femeie tânără dezvoltă o pasiune pentru sângele oamenilor în urma unei operații la care a fost supusă de curând, iar victimele sale, tot mai numeroase, se transformă în zombie. La puțin timp mai târziu, orașul se vede amenințat de o epidemie care amenință întreaga populație a metropolei.

23. Dead Snow (2009)

Vacanța de schi a unui grup de adolescenți se transformă într-un coșmar în momentul în care realizează că trebuie sa se confrunte cu un pericol cel puțin bizar. Acțiunea se desfășoară în mijlocul unei pustietăți albe, unde șapte tineri decid să petreacă câteva zile. Ajunși la cabană, personajele sunt vizitate de un om care le spune o poveste de speriat copiii cu naziști feroce care au înghețat în această zonă. Fără să se sperie, ei continuă să petreacă până realizează că o armată de zombie naziști încearcă să pătrundă în cabană.

22. Night of the Comet (1984)

O cometă uriașă trece pe lângă Pământ și distruge toată planeta. Doi adolescenți supraviețuiesc într-o cameră metalică pentru proiectarea filmelor, în timp ce majoritatea oamenilor s-a transformat în praf. Unii însă au fost parțial afectați.

21. The Serpent and the Rainbow (1988)

Dennis este un om de știință care vizitează Haiti în urma zvonurilor despre existența unui drog care te paralizează fără să te lase inconștient. Efectele drogului pot păcăli un doctor făcându-l să declare decesul în cazul persoanelor intoxicate cu această toxină. Ca un pion pe o tablă de șah, Allan trebuie să decidă ce este știință și ce este superstiție, dar și să descopere necunoscutul într-o societate anarhistă unde corupția în rândurile forțelor poliției și vracilor fac legea.

20. The Girl with All the Gifts (2016)

Este un thriller cu accente horror plasat într-un viitor distopic. Povestea este a micuței Melanie, care reprezintă un caz examinat de către oameni de știință aflați în căutarea unui antidot împotriva bolii care îi amenință pe ultimii supraviețuitori.

19. The Last Man on Earth (1964)

Când o ciumă a devastat viața pe Pământ, oamenii au murit și s-au transformat în zombie. Doctorul Robert Morgan este singurul supraviețuitor din lume, care ucide creaturile de-a lungul zilei și păstrează siguranța casei sale. Când doctorul Morgan o găsește pe Ruth Collins, acesta își folosește sângele pentru a o vindeca, iar Ruth devine ultima speranță de repopulare a întregii planete.

18. The Beyond (1981)

O femeie tânără ajunge să dețină un hotel în Louisiana unde, în urma unor întâmplări supranaturale, află că clădirea a fost construită peste una dintre intrările către Iad. Filmul italian este regizat de Lucio Fulci, cunoscut mai ales pentru producțiile horror „Zombie 2”, „Murder Rock” sau „City of the Living Dead”.

17. Night of the Creeps (1986)

În anul 1959, un parazit extraterestru ajunge pe Pământ și infectează un tânăr de la un colegiu. Oamenii de știință îngheață corpul, dar peste 27 de ani doi tocilari dezgheață cadavrul, care începe să infecteze studenții și care devin zombie. Un grup de studenți începe să lupte împotriva lor încercând să își salveze viețile.

16. Zombi 2 (1979)

O barcă ajunge în New York, dar la bordul acesteia nu există nicio ființă vie, doar un zombie care atacă doi membri ai Pazei de Coastă. Anne, fiica proprietarului bărcii, împreună cu Peter, un jurnalist local, decid să investigheze ce s-ar fi putut întâmpla cu tatăl ei care este dat dispărut în urma unei expediții în Antile. Cei doi pornesc spre Insula Matul, unde îl întâlnesc pe medicul David, care încearcă să găsească un tratament pentru o maladie care aduce morții înapoi la viață.

15. Planet Terror (2007)

Parte a proiectului comun al lui Quentin Tarantino și Robert Rodriguez, filmul este contribuția celui de-al doilea la acest omagiu adus filmelor de categorie B, pline de sânge și violență. Pelicula lui Rodriguez înfățișează sălbatica luptă dintre o armată de zombie și supraviețuitorii rasei umane, hotărâți să lupte până la ultima suflare. Cherry, o femeie cu o armă automată în loc de picior și partenerul ei, expert în arte marțiale, sunt cei mai fioroși apărători ai rasei umane.

14. 28 Weeks Later (2007)

La șase luni după ce virusul turbării pustiise Anglia, carantina ia sfârșit. Forțele Speciale, aflate la fața locului, declară că războiul împotriva virusului a fost câștigat și reconstrucția Angliei poate reîncepe. Odată cu reîntoarcerea primelor valuri de refugiați, familiile se reunesc. Însă una dintre ele ascunde, fără să știe, un secret înfricoșător, iar virusul reapare, de data aceasta mult mai periculos.

13. I Walked With a Zombie (1943)

Este unul dintre acele filme cu zombie în care o asistentă medicală este angajată pentru a se îngriji de soția unui cunoscut om de afaceri din Insulele Caraibe, care deține o imensă plantație de sfeclă de zahăr, care se poartă tot mai ciudat.

12. Day of the Dead (1985)

Morții vii au cucerit Pământul și numai câteva grupuri de oameni au reușit să scape din ghearele lor. Unul dintre aceste grupuri, format din oameni de știință și personal militar, încearcă să ia legătura cu alți supraviețuitori ai invaziei de zombie, dar realizează că sunt singuri în această lume. Căutând cu disperare un tratament și făcând experimente periculoase în încercarea de a opri acești zombie, totul se transformă într-o cursă împotriva morții.

11. Cemetery Man (1994)

În ciuda meseriei sale, viața lui Francesco ca paznic de cimitir decurge normal până când o întâlnește pe Ea. Îngrădit de amândouă, moartea și iubirea încep un joc crud cu mintea lui Francesco, în încercarea de a se anula una pe alta. Singura soluție pe care o găsește pe moment este să fugă din acea locație, însă lumea se dovedește a fi un loc mult prea mic pentru a mai putea visa.

10. Re-Animator (1985)

Un student la Medicină și prietena lui se implică într-un experiment cel puțin ciudat: să readucă la viață oameni care au murit. Filmul pune accentul pe umor, dar din momentul în care cadavrele revin la viață umorul lasă loc violenței.

9. The Return of the Living Dead (1985)

Frank este angajat la un depozit de materiale medicale și îl instruiește pe un posibil viitor angajat, Freddy, în munca ce trebuie prestată. Pentru a-l impresiona îi povestește despre un caz ciudat: câteva cadavre infestate cu o substanță chimică s-au trezit la viață, dar au fost izolate de armată în containere care, din greșeală, au ajuns la depozitul lor și se află în beci. Amândoi studiază containerele, dar Frank acționează un mecanism care permite eliberarea creaturilor.

8. Dawn of the Dead (2004)

Lumea a devenit un coșmar de dimensiuni uriașe, iar omenirea a fost lovită de o boală necunoscută. Oamenii mor pe capete, dar morții nu rămân morți, ci se transformă în zombie. După ce scapă dintr-o experiență petrecută în propria casă, Ana se alătură unui grup de supraviețuitori și se luptă să rămână în viață.

7. Braindead (1992)

Lionel, care se ascunde după fusta mamei, are onoarea nedorită de a avea grijă de mama lui. El se îndrăgostește de o creatură misterioasă și moare. Doar că mai târziu se trezește sub formă de zombie și are poftă de a mușca tot ce mișcă. Este doar o problemă de timp până când își va recăpăta puterile și va începe să răspândească un virus, iar Lionel este cel care trebuie să o oprească.

6. Train to Busan (2016)

În timp ce în Coreea de Sud izbucnește o epidemie care transformă oamenii în zombie, câțiva pasageri fac tot ce le stă în putință pentru a supraviețui într-un tren care călătorește între metropolele Seul și Busa.

5. 28 Days Later (2002)

Un grup de militanți pentru drepturile animalelor descoperă într-un institut de cercetare a primatelor mai mulți cimpanzei care, închiși în cuști și imobilizați în lanțuri, sunt obligați să privească niște ecrane pe care se derulează scene de o violență extremă. Ignorând spusele cercetătorilor îngroziți, conform cărora cimpanzeii ar fi infectați cu un virus periculos, ei eliberează animalele în lume.

4. Zombieland (2009)

Este o comedie de acțiune în care doi tipi au găsit o modalitate de a supraviețui în lumea dominată de zombie. Columbus este fricos, Tallahassee este expert în mitraliere automate, a cărui obsesie este să scape lumea de ciudatele creaturi până nu dispare ultimul om de pe fața Pământului. Își unesc forțele cu Wichita și Little Rock, care au găsit modalități proprii de a supraviețui coșmarului, trebuind să aleagă între două rele: să aibă încredere unii în alții sau să se predea.

3. Dawn of the Dead (1978)

Populația planetei este lovită de o boală inexplicabilă și letală, cu urmări dezastruoase, iar morții se trezesc la viață. Cadavrele, tânjind după următoarea lor masă, urmăresc ultimii oameni rămași în viață pentru a le mânca creierele. Cei câțiva supraviețuitori, ultimul bastion al umanității, își găsesc refugiul într-un mall.

2. Night of the Living Dead (1968)

Radiația de la un satelit căzut i-a făcut pe cei decedați de curând să se ridice din mormânt și să pornească în căutarea celor vii pentru a-i folosi drept hrană. Câțiva oameni s-au baricadat în interiorul unei case din mediul rural în încercarea de a supraviețui peste noapte. Doar că afară își fac apariția din ce în ce mai multe hoarde de zombie, care pot fi omorâți doar dacă sunt împușcați în cap.

1. Shaun of the Dead (2004)

Viața nu are niciun sens pentru Shaun. Își petrece viața în barul local împreună cu Ed, prietenul său cel mai bun, are probleme cu mama sa și își neglijează prietena, pe Liz. Când Liz îi dă papucii, Shaun decide să își pună ordine în viață. Din păcate, morții se întorc la viață și încearcă să îi mănânce pe cei vii. Pentru Shaun, cuprins de o nouă forță, acesta este doar un alt obstacol. Înarmat doar cu bune maniere și o lopată, Shaun pleacă împreună cu Ed să își salveze cunoscuții.

Ciprian Dinică

Sunt un cinefil înrăit de la o vârstă fragedă, pasionat de producțiile românești și urmăresc cu interes ceea ce se întâmplă pe scena europeană, încercând să bifez cât mai multe lungmetraje independente produse în țări ca Polonia, Cehia, Serbia și Ungaria.

Scrie un comentariu