Raftul cu filme

UPDATE. Top 30 cele mai bune filme în care joacă actorul britanic Jason Statham

filme cu Jason Statham
Imagine via IMDb / Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Jason Statham este, foarte probabil, unul dintre cei mai cunoscuți actori britanici în țara noastră, fiind admirat de români mai ales pentru rolurile din pelicule precum „The Expendables”, „The Transporter” sau „The Mechanic”. Aceste filme cu Jason Statham sunt cunoscute în România datorită difuzărilor numeroase pe posturile de televiziune PRO TV și Antena 1, dar și de pe PRO Cinema, AXN sau HBO.

Există însă și filme cu Jason Statham care au fost apreciate de critici de-a lungul timpului, iar aici pot fi menționate titluri ca „Snatch”, „Lock, Stock and Two Smoking Barrels” și „Collateral”. Două dintre cele trei pelicule amintite se regăsesc și în topul IMDb al celor mai bune 250 de filme care au fost lansate vreodată.

Jason Statham s-a născut pe 26 iulie 1967 în Shirebrook, Derbyshire, Anglia. Este fiul lui Barry Statham, vânzător, și Eileen Yates, dansatoare. Concurent olimpic la scufundări pentru echipa națională britanică, a terminat pe locul 12 la Campionatele Mondiale din anul 1992. A urmat o perioadă în care a fost model, dealer pe piața neagră și, în cele din urmă, actor. Rolul său de debut, Bacon din „Lock, Stock and Two Smoking Barrels”, filmat în anul 1998, l-a câștigat prin intermediul agenției French Connection, pentru care lucra ca model.

Agenția, devenită investitor al filmului, l-a prezentat pe Jason lui Guy Ritchie, care l-a invitat la o probă pentru noul film, oferindu-i provocarea de a juca rolul unui vânzător de bijuterii pe piața neagră, care urma să cumpere bijuterii false.

Raftul cu Filme îți prezintă o listă cu 30 cele mai bune filme cu Jason Statham.

30. Blitz (2011) – 6,1 pe IMDb

Este unul dintre acele filme cu Jason Statham în care sunt prezentate problemele majore cu care se confruntă o echipă de polițiști din Londra, după ce un criminal în serie începe să ucidă ofițeri din toate colțurile orașului. Detectivul Tom Brand și noul său coleg sunt însărcinați să rezolve cazul și să îl prindă pe vinovat. Misiunea este mai dificilă decât pare pentru că cei doi investigatori nu au suficiente probe pentru a-l trimite în spatele gratiilor pe Barry Weiss, cel pe care îl cred vinovat.

29. Crank: High Voltage (2009) – 6,1 pe IMDb

Chev Chelios trebuie să înfrunte un cap al mafiei chinezești care i-a furat inima devenită aproape indestructibilă și i-a înlocuit-o cu un dispozitiv activat de baterii. Din nefericire, acesta are nevoie de descărcări mari de energie, administrate la intervale fixe pentru a continua să funcționeze. Chev pornește într-o cursă pentru a-și recupera inima, dar și pentru a se răzbuna pe cel vinovat de întreaga situație.

28. War (2007) – 6,2 pe IMDb

După ce partenerul său și familia lui sunt omorâți de un asasin plătit, răzbunarea devine o obsesie pentru un agent FBI, a cărui viață se transformă într-un coșmar din cauza remușcărilor. Rogue iese la lumină pentru a-și regla conturile cu mafia, un moment propice pentru o confruntare între FBI și cei care nu respectă legea.

27. Parker (2013) – 6,2 pe IMDb

Parker este un hoț experimentat, cu un cod de etică foarte clar. Nu fură de la oameni care nu își permit luxul și nu îi rănește pe cei care nu merită. La ultimul jaf, echipa lui îl trădează și îi fură toate lucrurile de valoare. Hotărât să se răzbune, Parker îi urmărește până în Palm Beach, unde aceștia plănuiesc să dea cea mai mare lovitură de care s-a auzit vreodată. Sub o altă identitate, bărbatul se asociază cu Leslie, care este mai mult decât dispusă să îl ajute pe acesta.

26. Revolver (2005) – 6,3 pe IMDb

Jake este un parior de zile mari, iar rareori i se dă voie să joace în cazinouri. Într-o seară, Jake, Billy și Joe sunt invitați să joace un joc particular de poker, unde toți se așteaptă ca Jake să piardă în fața lui Dorothy, un șef important din lumea interlopă și totodată proprietarul unui cazino local. Jake nu se lasă mai prejos și câștigă partida de poker, iar Macha ordonă ca acesta să fie omorât.

25. Transporter 2 (2005) – 6,3 pe IMDb

Frank este cel mai bun în meseria sa. Fost membru al Forțelor Speciale, el își oferă serviciile de curier special oricui le solicită. La rugămintea unui prieten, Frank pleacă din Franța și se instalează la Miami, unde lucrează ca șofer personal al unei familii bogate. Deși puțini sunt capabili să îl mai surprindă, Frank tocmai a dat peste o mare problemă, un băiat de șase ani pe care îl duce și îl aduce de la școală.

24. London (2005) – 6,4 pe IMDb

În timp ce abuzează de droguri și alcool, Syd descoperă că prietenii lui London îi organizează acesteia o petrecere de rămas bun. Furios din cauza acestor planuri, Syd dă buzna la petrecere împreună cu traficantul său de droguri, în speranța că, indiferent de costuri, o să o împiedice pe fosta sa iubită să plece din oraș.

23. Mean Machine (2001) – 6,4 pe IMDb

Danny are tot ce își poate dori: mașini, bani, femei și celebritate. Fiind căpitanul unei echipe de fotbal, Danny se trezește dat deoparte după ce este acuzat că a trucat rezultatele unor meciuri, fiind mai târziu condamnat la trei ani de închisoare. În penitenciar apar problemele cu directorul, care a înființat o echipă de fotbal în care își dorește să joace și Danny.

22. Chaos (2005) – 6,4 pe IMDb

Lorenz jefuiește o bancă din Seattle alături de alte patru persoane. Bărbatul îi ia ostatici pe toți cei care se află în clădire. În momentul în care este contactat de polițiști, el cere să se ocupe de acest caz detectivul Conners, recent suspendat din funcție. Detectivul acceptă să își reia activitatea și începe negocierile alături de un nou coleg. Cei doi nu se împacă foarte bine, dar trebuie să treacă peste aceste probleme pentru a putea să se ocupe de noul caz pe care l-au primit.

21. Killer Elite (2011) – 6,4 pe IMDb

Este unul dintre acele filme cu Jason Statham inspirate din întâmplări reale. Pelicula urmărește aventurile lui Danny, unul dintre cei mai talentați agenți de spionaj din lume. Ademenit din exil, Danny își adună echipa de specialiști pentru a executa o misiune aproape imposibilă: salvarea fostului său mentor și partener.

20. Death Race (2008) – 6,4 pe IMDb

În New York, societatea industrială se confruntă cu o problemă ce tinde să scape de sub control: creșterea fără precedent a infracționalității. Pentru a elibera închisorile, dar și pentru distracția publicului larg, gardienii pun bazele unei curse diabolice de mașini între deținuți. Pe parcursul cursei, fiecare încearcă să își elimine adversarii pentru a pune mâna pe marele premiu, eliberarea din pușcărie.

19. The Expendables (2010) – 6,4 pe IMDb

Barney este un om care nu mai are nimic de pierdut, fiind în același timp liderul celei mai temute echipe de șoc, alcătuită din oameni care trăiesc pe muchie de cuțit. Atunci când un personaj misterios le oferă o misiune pe care au refuzat-o în trecut, Barney și echipa acceptă fără ezitare. Aparent este vorba de o operațiune de rutină care are drept scop detronarea generalului Gaza, un dictator temut.

18. Cellular (2004) – 6,5 pe IMDb

Îngrijorată pentru viața ei și în totală necunoaștere a motivelor răpirii sale, Jessica reușește să pună în funcțiune un telefon vechi și să apeleze un număr necunoscut ca o ultimă încercare de a se salva. Ryan, tânărul care răspunde la telefon, se trezește că este singura speranță a femeii. Fără să aibă vreo legătură cu ea, în afara vocii înspăimântate de la celălalt capăt al apelului, Ryan este prins într-o lume a decepției și crimei, într-o frenetică încercare de a o găsi și salva.

17. Safe (2012) – 6,5 pe IMDb

După ce mafia rusească îi ucide familia, Luke, un expert în arte marțiale, crede că nu mai are pentru ce trăi. De fiecare dată când se atașează de cineva mafia va interveni. Într-o zi, Luke o găsește pe Mei, o asiatică urmărită de răufăcătorii care i-au ucis soția, pe care o scapă de probleme. Numai că Mei este un pion important în lumea interlopă din New York, iar decizia de a o apăra îl aruncă pe Luke într-un adevărat război între mafie, triadele chinezești și polițiști corupți.

16. Homefront (2013) – 6,5 pe IMDb

Phil Broker este un fost agent de la Divizia Antidrog, dar și o persoană dedicată familiei. Pentru a scăpa de trecutul său, Broker se mută împreună cu fetița lui într-un orășel aparent liniștit, în care legea este dictată după bunul plac al unui cartel. Când viața fiicei sale este pusă în pericol, Broker este forțat să intre în acțiune și să ia măsuri pentru a-l opri pe șeful grupării, un bărbat fără scrupule.

15. The Mechanic (2011) – 6,5 pe IMDb

Arthur Bishop este un asasin de elită cu un cod de onoare strict și cu un talent unic pentru eliminarea țintelor. Este o slujbă care necesită profesionalism desăvârșit și o detașare absolută, iar Bishop este cel mai bun din breaslă. Dar când mentorul și prietenul său apropiat este ucis, Bishop își pierde orice detașare. Următoarea sa misiune este una autoimpusă și vrea să îi vadă morți pe responsabili.

14. Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019) – 6,5 pe IMDb

Încă de când Hobbs și Shaw s-au înfruntat pentru prima dată față în față, cei doi și-au împărțit replici acide, dar și lovituri fizice nemiloase în încercarea de a se elimina reciproc. Dar când Brixton obține controlul asupra unei amenințări biologice și înfrânge un fost agent MI6, cei doi inamici ajung să facă echipă pentru a-l elimina pe singurul individ care poate fi mai periculos decât cei doi la un loc.

13. The Fate of the Furious (2017) – 6,6 pe IMDb

Dominic și Lett se află în luna de miere, Brian și Mia s-au retras, iar restul echipei a fost exonerată de orice vină. Cu toții par să ducă o viață normală. Dar când o femeie misterioasă îl seduce pe Dominic și intră din nou în lumea interlopă, acesta pare să nu mai aibă scăpare. Când ajunge să îi trădeze pe cei care îi erau cei mai apropiați, cu toții vor fi supuși unor încercări cum nu și-au mai imaginat vreodată.

12. The Expendables 2 (2012) – 6,6 pe IMDb

Mai mulți prieteni vechi se întâlnesc cu Church, care îi angajează pentru o misiune aparent banală. Pare o treabă ușoare, dar când lucrurile se întorc pe dos, iar unul dintre ei plătește cu propria viață, ceilalți sunt obligați să se lupte într-un teritoriu ostil în care șansele le sunt potrivnice. Hotărâți să se răzbune, mercenarii provoacă haos în tabăra adversă și demolează tot ce le iese în cale. În aventura lor descoperă trei kilograme de plutoniu, o cantitate suficient de mare încât să modifice echilibrul marilor puteri nucleare la nivel mondial.

11. The Transporter (2002) – 6,8 pe IMDb

Frank, un fost membru al Forțelor Armate, duce o viață liniștită în Franța, pe malul Mării Mediterane. Pentru a-și câștiga existența, Frank își oferă serviciile de curier special celor care îl solicită. Mai exact, transportă colete dintr-un loc în altul fără să pună întrebări. Pentru a-și putea duce la bun sfârșit misiunile misterioase, iar uneori periculoase, Frank se ghidează după un set de reguli, pe care nu le încalcă.

10. Crank (2006) – 6,9 pe IMDb

Chev Chelios este un criminal profesionist. Lucrează pentru un sindicat de pe Coasta de Vest. Într-o ultimă misiune pe care o îndeplinește înainte de a se face băiat cuminte și a trăi o viață liniștită alături de iubita lui, Eve, Chev lasă ținta să îi scape. A doua zi este trezit de un telefon bizar prin care este anunțat că i-a fost injectată, în timpul somnului, o otravă care îl va ucide într-o oră.

9. Spy (2015) – 7,0 pe IMDb

Susan Cooper este un analist CIA modest, care lucrează la birou, dar și eroul necunoscut din spatele celor mai periculoase misiuni ale agenției. Când partenerul său iese din rețea și un alt agent de top este compromis, ea se oferă voluntar să lucreze sub acoperire pentru a se infiltra în lumea unui traficant de arme.

8. The Italian Job (2003) – 7,0 pe IMDb

Planul era fără cusur, misiunea a fost îndeplinită, iar ei au scăpat fără probleme. Singurul pericol pe care nu îl luase în calcul Charlie, un specialist al spargerilor, îl reprezenta chiar unul dintre oamenii săi. După ce reușesc să fure o cantitate uriașă de aur dintr-un palat din Veneția, Charlie și colegii săi rămân fără replică atunci când descoperă că unul dintre ei este trădător. În momentul de față nu mai este importantă recompensa și se concentrează pe răzbunare.

7. Furious 6 (2013) – 7,0 pe IMDb

De când Dominic și Brian au dat lovitura de la Rio împotriva imperiului condus de un escroc de talie internațională, aducând în seiful echipei 100 de milioane de dolari, eroii s-au plimbat peste tot. Însă pentru că nu se pot întoarce acasă să trăiască liniștiți din acei bani, sunt acum nemulțumiți și simt că le lipsește ceva.

6. Wrath of Man (2021) – 7,1 pe IMDb

După ce o mașină blindată este șefuită, Fortico Securities îl aduce în echipă pe Patrick, un angajat nou. Pe măsură ce învață tot ce este nevoie de la colegul său, Patrick pare a fi o persoană liniștită și cu capul plecat. Dar când el și Bullet devin țintele unei tentative de jaf, abilitățile lui Patrick ies la înaintare. Nu numai că este un expert în tir și în lupta corp la corp, dar este și neînfricat, nemilos și letal.

5. Fast & Furious 7 (2015) – 7,1 pe IMDb

Este continuarea seriei de succes în care Vin Diesel și Paul Walker își reiau rolurile lui Dominic Toretto și Brian O’Conner. Cu cazierele curate, aflați alături de vechii lor prieteni, cei doi încearcă să își facă o nouă viață, dar totul se năruie în momentul în care Ian Shaw intervine, fiind nevoiți să calce iar în afara legii.

4. The Bank Job (2008) – 7,2 pe IMDb

Terry, un vânzător de mașini cu un trecut dubios, a evitat întotdeauna loviturile mari. Dar când Martine, o cunoștință din copilărie, îi spune cum să jefuiască banca din Baker Street, Terry nu ratează ocazia. El și echipa lui își vor da seama curând că seifurile pline de bani și bijuterii conțin și anumite informații care vor arunca în aer întregul regat al Marii Britanii pentru că o rețea de corupție și scandal implică lumea criminală din Londra, dar și vârfurile puterii britanice.

3. Collateral (2004) – 7,5 pe IMDb

Max a trăit o viață anostă de șofer de taxi timp de 12 ani. Fețele clienților s-au perindat prin oglinda retrovizoare cum de altfel i s-au perindat pe sub ochi locurile prin care a umblat. Toate s-au succedat fără să lase amintiri relevante și s-au șters din memorie ca și când nu ar fi existat. Vincent este un ucigaș plătit. Când un cartel de droguri află că se află în situația de a fi adus în fața unui complet de judecată, organizează o operațiune de identificare și ucidere a martorilor principali. Astfel, Vincent ajunge în Los Angeles pentru a ucide cinci persoane. Și acesta este, probabil, unul dintre cele mai bune filme cu Jason Statham.

2. Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) – 8,2 pe IMDb

Patru tineri se trezesc datori vânduți după o partidă de poker și trebuie să găsească rapid banii necesari, altfel consecințele vor fi nebănuite. Sunt băieți descurcăreți, care scot bani din tot felul de mărunțișuri și care își pun speranța în prietenul lor, care îi convinge să își dea toți banii ca să intre într-o partidă de poker cu circuit special. Numai că jocul fusese aranjat și băieții se trezesc că sunt datori cu 500.000 de lire sterline unui mare șef al lumii interlope, Harry.

1. Snatch (2000) – 8,2 pe IMDb

Hoțul de diamante și curierul Franky poposește la Londra, în drumul său spre New York, unde urma să îi livreze un diamant uriaș șefului său, Avi. În cursul misiunii sale de livrare a micilor pietre prețioase vărului lui Avi, Doug, și celorlalți bijutieri locali din Hatton Gardens, este ademenit de Boris să parieze la un meci ilegal de box. Însă habar nu are că Boris i-a întins o capcană și proprietarii unui magazin de amanet, Vinny și Sol, împreună cu șoferul lor, Tyrone, îl vor jefui la pariuri. Acesta este, mai mult ca sigur, unul dintre cele mai bune filme cu Jason Statham.

Marius Popa

În ultimii 36 de ani, cel puțin 20 de ani i-am petrecut urmărind o grămadă de filme. Listele mele de titluri de pe IMDb au devenit deja neîncăpătoare, fapt pentru care am pus hotărât piciorul pe frână și m-am apucat de scris. În timpul liber îmi petrec timpul încercând să nu mai apăs butoanele de play de pe Netflix și HBO Max.

Scrie un comentariu