Raftul cu filme

Top 40 cele mai bune filme cu dezastre de urmărit cât încă mai este pandemie

filme cu dezastre, filme cu pandemii, filme cu virusuri, Pandora
Imagine via IMDb / Pandora

Producțiile cu dezastre sunt printre cele mai impresionante, dar și terifiante lungmetraje mai ales pentru că prezintă realitatea în care trăim în momentul de față, dar și situațiile în care ne putem regăsi în viitorul apropiat. Raftul cu filme îți prezintă o listă cu 40 cele mai bune filme cu dezastre care merită urmărite.

De la celebrele producții „2012” și „The Day After Tomorrow”, până la recentul „San Andreas”, lansat în anul 2015, și nu numai, cu toate se regăsesc în această listă de filme cu dezastre care merită văzute într-o zi în care simți că nu mai știi la ce să te uiți sau când te afli în căutarea unor filme cu pandemii și virusuri.

Raftul cu filme îți prezintă o listă cu 40 cele mai bune filme cu dezastre.

40. Skyline (2010)

Terry îl invită pe Jarrod la o petrecere în Los Angeles, care se prelungește până târziu în noapte. În toiul distracției, invitații sunt atrași de o lumină misterioasă pe care o observă pe fereastră, ies din locuință și dispar fără urmă în văzduh. Pe măsură ce tot mai mulți oameni și tot mai multe clădiri sunt absorbite de vârtejurile de lumină, grupul își dă seama că asistă la o invazie extraterestră și că trebuie să se ferească de sursa de lumină pentru a supraviețui dezastrului.

39. After Earth (2013)

O aterizare forțată îi aduce pe Kitai Raige și tatăl său, Cypher, pe Pământ, la 1.000 de ani după cataclismul care îi forțase pe oameni să își părăsească planeta. Cypher fiind grav rănit, Kitai trebuie să pornească singur după ajutor, confruntându-se cu un teren necunoscut, specii modificate de animale, care stăpânesc în prezent planeta, și o creatură extraterestră care a evadat în timpul aterizării forțate.

38. Virus (1999)

Este unul dintre acele filme cu dezastre în care acțiunea începe în Pacific, unde un vas rusesc folosit pentru cercetări științifice încearcă să își conecteze antena parabolică la stația spațială MIR aflată pe orbită. Dintr-o dată, un câmp de energie albastră învăluie stația MIR și îi suprasolicită circuitele și îi ucide echipajul. Masa de energie va inunda calculatoarele trecând prin antenele parabolice aflate pe vas.

37. Volcano (1997)

Los Angeles este un oraș care se confruntă cu poluarea. Terenul pe care este construit ascunde sursele unor dezastre ce se pot declanșa oricând. Directorul unui centru de intervenție în caz de urgență este luat prin surprindere când în centrul orașului izbucnește un vulcan care amenință întreaga populație. Cu ajutorul unui seismolog, Mike încearcă de urgență să găsească o soluție.

36. The Core (2003)

În mod inexplicabil, mișcarea de rotație a Pământului s-a oprit, câmpul magnetic se deteriorează rapid cu multe consecințe fatale pentru omenire. Podul Golden Gate din San Francisco se prăbușește, o furtună electromagnetică transformă în praf și pulbere Colosseum-ul din Roma, iar în Trafalgar Square din Londra porumbeii zboară tot mai haotic și provoacă o serie de accidente rutiere.

35. Into the Storm (2014)

De-a lungul zilei, Silverton este lovit de o serie de tornade puternice, într-o dezlănțuire fără precedent a naturii. Întreaga populație se află la mila furtunilor, iar veștile meteorologilor nu sunt deloc îmbucurătoare, lucrurile urmând să se înrăutățească. În timp ce unii caută adăpost, vânătorii de furtuni gonesc spre vortex cu gândul să nu rateze ocazia unică de a înregistra fenomenul.

34. End of Days (1999)

Într-un spital din Manhattan se naște o fetiță. De secole întregi lumea se temea de nașterea ei. Prezicerea Bibliei s-a adeverit, iar copilul poartă încă de la naștere semnul Antihristului, fiind aleasă pentru împreunarea cu diavolul. După ce a fost supusă unui botez la morga spitalului, fata a fost redată familiei ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar lucrurile sunt departe de a fi normale.

33. Battleship (2012)

Bazat pe jocul clasic de război Hasbro, filmul îi are ca protagoniști pe Hopper, un ofițer în marina americană detașat pe o navă de luptă, Sam, fizioterapeută și logodnica lui Hopper, Stone, fratele mai mare al lui Hopper și ofițerul aflat la comanda vasului, Raikes, camaradul lui Hopper și specialistă în arme, iar amiralul Shane este superiorul lui Hopper și Stone, precum și tatăl lui Sam.

32. 2012 (2009)

Un scriitor de romane SF află ceea ce guvernul Statelor Unite știe de câțiva ani de zile, că scoarța terestră va fi distrusă din cauza unor colosale explozii solare, lucru prevestit de calendarul mayaș, care consideră că lumea se va sfârși în anul 2012. Pentru scriitor și familia lui începe o cursă pe viață și pe moarte pentru a ajunge pe una din navele construite de guvern, singura șansă de supraviețuire.

31. Carriers (2009)

Patru puști gonesc prin deșert încercând să găsească drumul către plajă, iar fețele lor exprimă orice numai nu bucurie. Grupul încearcă să iasă din calea dezastrului. În acest titlu din lista cu filme cu dezastre nimeni nu este imun în fața pandemiei ce amenință să șteargă omenirea de pe fața Pământului. Determinați să eludeze virusul, Danny, fratele lui, Brian, iubita acestuia, Bobby și colega de școală a lui Danny, Kate, caută cu disperare o zonă de posibilă siguranță.

30. Dante’s Peak (1997)

Pierce și Linda sunt eroii principali ai filmului care va trezi toate temerile. Fără niciun avertisment, ziua devine noapte. Aerul ia foc, iar solul se transformă în teroare fierbinte. Filmul erupe de efecte speciale deosebite, situații limită, romantism și personaje remarcabile. Este o experiență pe care nu o veți uita, iar vulcanologul Harry Dalton și primarul din Dante’s Peak, Rachel Wando, încearcă să îi convingă pe locuitorii orașului că trăiesc într-un pericol permanent.

29. San Andreas (2015)

După ce falia din San Andreas cedează și provoacă un cutremur catastrofal de peste nouă grade magnitudine în California, un pilot de elicopter și fosta sa soție își unesc forțele pentru a-și salva fiica prinsă printre dărâmăturile clădirilor. Însă intervenția lor printre ruine este doar începutul problemelor pentru că lucrurile degenerează chiar atunci când ei cred că totul s-a terminat.

28. Deep Impact (1998)

O cometă este pe cale de a se ciocni cu Pământul, iar oamenii trebuie să accepte că un asemenea eveniment ar putea să le afecteze existența și că ar putea să le răpească viața. Cel care a descoperit pericolul este tânărul Leo Biederman, în vârstă de 14 ani, membru al Clubului de Astronomie, nu din pasiunea pentru stele, ci din iubirea față de Sarah Hotchner, care își petrece fiecare zi studiind cerul și astrele. Întâmplarea face ca Leo să observe un grup de stele așezate bizar.

27. Knowing (2009)

O captivantă producție de acțiune și thriller de proporții globale, filmul aduce omenirea față în față cu cele mai terifiante previziuni despre viitorul planetei. John Koestler este cel care trebuie să lupte împotriva numerelor fatale. În anul 1958, o clasă de elevi stochează într-o capsulă a timpului desenele realizate în timpul unei ore de curs. Unul singur era deosebit, cel cu o înșiruire de cifre fără sens.

26. Twister (1996)

În această aventură plină de situații imprevizibile, Helen Hunt și Bill Paxton joacă rolul unor oameni de știință care urmăresc cel mai distructiv fenomen al naturii ce a trecut prin centrul Americii. Prin lansarea unor senzori electronici în pâlnia tornadei, cei doi vânători de tornade speră să obțină un sistem de avertizare.

25. Godzilla (2014)

Este o poveste despre curaj în fața forțelor naturii. Acest titlu din lista cu filme cu dezastre prezintă lupta dintre cel mai cunoscut monstru din lume și creaturile malefice care ne amenință existența. Filmul prezintă o poveste impresionantă despre reconciliere în fața forței copleșitoare a naturii în care creatura temută de toți reface echilibrul în timp ce omenirea este neputincioasă.

24. The Day After Tomorrow (2004)

Cercetările realizate de Jack Hall indică faptul că fenomenul de încălzire globală poate declanșa o schimbare bruscă a climei. Probele luate din ghețarii din Antarctica certifică faptul că acest lucru s-a mai întâmplat cu 10.000 de ani în urmă. Din acest motiv, Jack avertizează oficialitățile că nenorocirea se poate repeta dacă nu se iau măsuri. Din păcate, avertismentul vine mult prea târziu.

23. The Tower (2012)

Petrecerea de Ajun de Crăciun organizată într-un turn rezidențial de lux ia o turnură de coșmar după ce un incendiu pune stăpânire pe întreaga clădire.

22. Bird Box (2018)

Când rasa umană este atacată de entități care iau forma celor mai cumplite temeri, o femeie încearcă să își salveze copiii legându-se la ochi și încercând să se pună la adăpost de atacatori. Atunci când o forță misterioasă distruge o mare parte din populație, un singur lucru este sigur: cei care o văd își pierd viața. Malorie găsește iubirea, speranța și șansa unui nou început, însă toate acestea se vor destrăma. Trebuie să își ia cei doi copii și să meargă de-a lungul râului, în căutarea singurului adăpost care mai există. Pentru a supraviețui, aceștia trebuie să își acopere ochii și să pornească într-o periculoasă călătorie de două zile.

21. Elysium (2013)

Omenirea este împărțită între cei bogați, care trăiesc lipsiți de griji pe stația spațială Elysium, și restul oamenilor, prizonieri pe Pământ. Disperați, cei din urmă ar face orice ca să scape de sărăcia și mizeria în care trăiesc. Singurul care ar putea aduce egalitate între cele două lumi este Max, care este nevoit să accepte o misiune periculoasă. El se va duce pe Elysium, unde va avea de înfruntat forțele de represiune conduse de Secretarul Delacourt. Dacă reușește să își ducă la bun sfârșit misiunea, Max își va salva nu numai propria viață, dar și planeta Pământ.

20. Pandora (2016)

O explozie provocată la o centrală nucleară ajunge să producă un cutremur masiv care duce la o criză fără precedent în țară. Jae Hyeok, interpretat de actorul Kim Nam Gil, se chinuie din răsputeri să își salveze familia de la un dezastru nuclear.

19. The Wave (2015)

Un asteroid de mărimea Texasului se îndreaptă spre Pământ cu o viteză uriașă. Directorul NASA, Dan Truman, are o singură soluție pentru a împiedica apocalipsa, să trimită în spațiu o rachetă care să distrugă respectivul asteroid. Echipajul nu va fi format din astronauți, nici din militari, ci din Harry Stamper și echipa sa.

18. Seeking a Friend for the End of the World (2012)

Este unul dintre acele filme cu dezastre în care un asteroid gigantic este în drum spre Pământ, iar încercările de a evita dezastrul au eșuat. În același timp, căsnicia lui Dodge, un vânzător de polițe de asigurări, eșuează. Atunci când află că sfârșitul lumii sosește în 21 de zile, soția îl părăsește pe loc. În momentul în care o revoltă izbucnește în clădirea în care cei doi locuiesc, aceștia decid să evadeze împreună.

17. Contagion (2011)

Este unul dintre acele filme cu dezastre care prezintă omenirea aflată în pericol de extincție. Apariția unui virus care se răspândește cu o viteză fulminantă și are puterea de a ucide stârnește groază. Comunitatea medicală este depășită de situație și pe lângă faptul că oamenii de știință nu reușesc să găsească un antidot, nu pot opri nici starea de panică iscată în urma deceselor.

16. Signs (2002)

Tot ceea ce își închipuia fermierul Graham Hess că știe despre lume se schimbă când descoperă un mesaj ciudat în lanurile cu porumb. Pe măsură ce încearcă să dezlege misterul, ceea ce află va sfârși prin a-i schimba viața. Și nu numai viața sa, ci și a fratelui său și a copiilor lui. Este unul dintre acele filme cu dezastre care prezintă o aventură cu efectul unui vis amețitor, o poveste misterioasă despre fenomenul cercurilor din lanurile de recolte, un fenomen bizar, dar real.

15. Armageddon (1998)

Un asteroid de mărimea Texasului se îndreaptă spre Pământ cu o viteză uriașă. Directorul NASA, Dan Truman, are o singură soluție pentru a împiedica apocalipsa, să trimită în spațiu o rachetă care să distrugă respectivul asteroid. Echipajul nu va fi format din astronauți, nici din militari, ci din Harry Stamper și echipa sa.

14. The Last Wave (1977)

David, un avocat din Sydney, este solicitat să apere cinci aborigeni acuzați de crimă. Treptat, David începe să aibă viziuni premonitorii. Realizând că viața familiei sale este în pericol, înțelege că cei pe care îi apără și încearcă să îi ajute știu și pot să influențeze viața celor din jur. Filmul constituie o confruntare dramatică între două civilizații. Unul dintre autorii scenariului este scriitorul român Petru Popescu.

13. The Towering Inferno (1974)

Arhitectul Doug Roberts se întoarce la muncă după o lungă vacanță. Participă la petrecerea de inaugurare a celui mai mare zgârie nori la al cărui proiect a luat parte. El observă mai multe nereguli în respectarea specificațiilor tehnice impuse, dar este prea târziu pentru că din cauza unui scurtcircuit a izbucnit deja incendiul. Cu ajutorul lui Michael, un ambițios pompier care își cunoaște foarte bine meseria, arhitectul încearcă să salveze miile de vieți omenești prinse în catastrofă.

12. 28 Weeks Later (2007)

La șase luni după ce virusul turbării pustiise Anglia, carantina ia sfârșit. Forțele Speciale, aflate la fața locului, declară că războiul împotriva virusului a fost câștigat și reconstrucția Angliei poate reîncepe. Odată cu reîntoarcerea primelor valuri de refugiați, familiile se reunesc. Însă una dintre ele ascunde, fără să știe, un secret înfricoșător, iar virusul reapare, de data aceasta mult mai periculos.

11. Cloverfield (2008)

Cu o noapte înainte de plecarea în Japonia, Rob consideră petrecerea lui de rămas bun un prilej să confeseze unele sentimente. Totul ia o întorsătură neașteptată când Pământul începe să se cutremure. O liniște se așterne brusc, iar toată lumea vrea să afle detalii despre cutremur. Lumea urcă pe acoperiș ca să vadă ce pagube a provocat cutremurul, moment în care o minge de foc explodează la orizont, după care urmează o cădere de curent, iar confuzia și panica se instalează rapid.

10. Independence Day (1996)

Filmul impresionează prin imaginile unei invazii extraterestre asupra planetei. Povestea începe deodată cu apariția imenselor nave spațiale, însă admirația se va transforma rapid în teroare odată cu momentul în care uriașele nave pornesc în distrugerea marilor orașe din întreaga lume. Pământul mai are o singură speranță, supraviețuitorii deciși să riposteze printr-o mare ofensivă împotriva invadatorilor înainte ca umanitatea să fie distrusă în totalitate.

9. World War Z (2013)

Gerry se află într-un blocaj de trafic împreună cu familia sa. Ca fost investigator ONU, Lane simte că blocajul din trafic nu este unul obișnuit. Cerul este brăzdat de elicoptere, iar pe străzi este plin de poliție. Ceva face ca oamenii să se atace unul pe celălalt, un virus letal care se propagă prin mușcătură și care transformă persoanele sănătoase în creaturi de o sălbăticie greu de imaginat.

8. The Road (2009)

Un tată și fiul său își fac drum printr-o Americă aflată în flăcări. Nimic nu mișcă în decorul apocaliptic provocat de un cataclism neștiut, în afară de fuioare de cenușă duse de vânt. Un frig de crapă pietrele îi îngheață, iar zăpada este gri. Cei doi nu au decât un pistol ca să se apere, iar planul lor este să ajungă pe coasta oceanului, deși nu au habar dacă acolo îi va aștepta sau nu o viață mai bună.

7. 10 Cloverfield Lane (2016)

Michelle lasă totul în urmă, casa, iubitul și inelul de logodnă. Însă curând, după un accident pe șosea, se trezește într-un buncăr subteran unde Howard îi spune că a supraviețuit unui atac chimic și că singurii alți supraviețuitori sunt el și acolitul său.

6. I Am Legend (2007)

În ciuda faptului că Robert este un savant strălucit, nu poate să stăvilească virusul teribil, creat de om, care era imposibil de oprit sau de vindecat. În mod inexplicabil imun la virus, Robert este ultimul supraviețuitor din ceea ce a mai rămas din orașul New York sau poate din întreaga lume. Timp de trei ani a trimis zilnic mesaje radio, încercând să găsească alți supraviețuitori care s-ar mai putea găsi în lume, în timp ce victimele molimei, cei infectați de virus, îi pândesc din umbră fiecare mișcare așteptând să facă o greșeală care ar putea să îl coste propria viață.

5. A Quiet Place (2018)

O familie cu doi copii duce o existență izolată, în liniște deplină, de teama că o amenințare nevăzută care atacă la cel mai mic sunet îi va nimici. Ne aflăm în anul 2020, într-un decor apocaliptic. Terra a fost invadată de extratereștri orbi, dar cu un auz extraordinar. În aceste condiții, familia încearcă să supraviețuiască la fermă, o provocare mai complicată decât se așteptau ei să fie.

4. The Impossible (2012)

Filmul prezintă povestea impresionantă a unei familii captive, alături de alte mii de străini, în timpul uneia dintre cele mai mari catastrofe naturale. Teroarea este însă diminuată de compasiunea, curajul și bunătatea oamenilor în cele mai negre ore din viețile lor. Maria, Henry și cei trei copii își încep vacanța de iarnă în Thailanda, așteptându-se la zile de relaxare într-un paradis tropical. În dimineața zilei de 26 decembrie, în timp ce familia se afla la piscină, se aude un zgomot asurzitor.

3. 28 Days Later (2002)

Un grup de militanți pentru drepturile animalelor descoperă într-un institut de cercetare a primatelor mai mulți cimpanzei care, închiși în cuști și imobilizați în lanțuri, sunt obligați să privească niște ecrane pe care se derulează scene de o violență extremă. Ignorând spusele cercetătorilor îngroziți, conform cărora cimpanzeii ar fi infectați cu un virus periculos, ei eliberează animalele în lume.

2. Children of Men (2006)

Speranțele pentru viitor s-au diminuat. Sunt aproape 19 ani de la ultima naștere a unui copil și cu fiecare an care trece, fără o naștere pe întreg Pământul, omenirea se apropie de dispariție, cerându-și ultimele drepturi asupra viitorului. În timp ce majoritatea oamenilor aleg să îmbrățișeze inevitabilul și se îndreaptă spre separatism, ilegalitate și nihilism, alții se luptă pentru o planetă unită și pentru drepturile populației, aflată acum pe cale de dispariție.

1. Edge of Tomorrow (2014)

Acțiunea filmului este plasată într-un viitor în care Pământul este invadat de o rasă extraterestră extrem de ostilă. Întreaga planetă este atacată în mod constant, iar omenirea abia mai poate face față. Ofițerul William Cage nu a călcat niciodată pe câmpul de luptă, dar se vede prins subit într-o misiune sinucigașă. Deși este ucis în doar câteva minute, Cage se trezește în mod inexplicabil la începutul zilei, retrăind în mod repetat aceleași experiențe care s-au încheiat cu moartea sa.

Ciprian Dinică

Sunt un cinefil înrăit de la o vârstă fragedă, pasionat de producțiile românești și urmăresc cu interes ceea ce se întâmplă pe scena europeană, încercând să bifez cât mai multe lungmetraje independente produse în țări ca Polonia, Cehia, Serbia și Ungaria.

Scrie un comentariu