Raftul cu filme

Festivalul Filmului Palestinian 2020. O ediție cu povești de iubire și incursiuni în trecut

Festivalul Filmului Palestinian 2020, Between Heaven and Earth
Imagine via IMDb / Between Heaven and Earth

Cele mai mari succese ale cinematografiei palestiniene din ultimul an, inclusiv propunerea la Premiile Oscar, vor putea fi văzute la Festivalul Filmului Palestinian 2020 (FFP) din România, cea de-a treia ediție a evenimentului de film având loc exclusiv online în perioada 26-30 noiembrie 2020.

Timp de cinci zile publicul din România va putea să vadă opt filme palestiniene, și anume două lungmetraje de ficțiune, două documentare și patru scurtmetraje, toate prezentate și premiate la prestigioase festivaluri de film din întreaga lume. Unele producții cinematografice vor fi însoțite și de sesiuni Q&A live cu actori, regizori sau alți reprezentanți ai cinematografiei palestiniene.

„Cultura palestiniană are o continuitate milenară, iar cum filmul este una dintre cele mai apreciate forme ca limbaj artistic demersul nostru trebuie să continue chiar și în contextul acestei perioade atipice. Pentru prima dată ne mutăm online, dar oferim publicului un program plin de conținut de calitate pentru că Festivalul Filmului Palestinian mizează pe o selecție solidă cu filme de referință, premiate la festivaluri internaționale, filme care se vor vedea în premieră în România”.

„Festivalul Filmului Palestinian 2020 este un eveniment care nu se adresează doar comunității palestiniene sau arabe, festivalul își propune să atragă un public interesat atât de arta filmului, cât și de cultura palestiniană, dar și un public interesat de o realitate socio-culturală extrem de puțin cunoscută. Și credem că filmul ne poate apropia. Și ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine”, afirmă Ionuț Trandafirescu, fondatorul și directorul Festivalului Filmului Palestinian.

De la ediția din acest an a prestigiosului Festival de la Veneția vine „Gaza Mon Amour”, propunerea Palestinei la Premiile Oscar la categoria „film internațional”. Titlul este o poveste de dragoste în care un pescar face o pasiune pentru o croitoreasă dintr-o piață din Gaza unde își vinde peștele. Este și o declarație de dragoste pentru Gaza pe care o fac regizorii filmului, frații Arab și Tarzan Nasser, doi dintre cei mai importanți cineaști palestinieni ai momentului.

Premiat la Festivalul de Film de la Cairo pentru cel mai bun scenariu, „Between Heaven and Earth” este un alt succes internațional al cinematografiei palestiniene din ultimul an. Realizat de apreciata cineastă Najwa Najjar, filmul urmărește un cuplu din Teritoriile Palestiniene care este pe punctul să divorțeze, însă lucrurile sunt date peste cap când bărbatul află secrete șocante din trecutul tatălui său.

De la Festival Visions du Reel de la Nyon vine ambițiosul documentar „An Unusual Summer”, de Kamal Aljafari, selectat, de asemenea, la Viennale și Sevilla. După un act de vandalism, tatăl palestinian al regizorului decide să instaleze o cameră de supraveghere pentru a înregistra întâmplările care au loc în fața casei sale.

În „Ibrahim: A Fate to Define”, un documentar provocator și personal, regizoarea Lina Al Abed caută urmele tatălui său palestinian dispărut, un bărbat de familie aparent obișnuit care a fost, de fapt, un membru secret al unei facțiuni militante și care a dispărut când ea era doar un copil. Documentarul a fost prezent la festivalurile Toronto IFF, CPH:DOX, Amsterdam, Munchen și El Gouna.

Programul cuprinde și patru scurtmetraje, și anume „Bethlehem 2001”, selectat la Locarno, „Him and I”, ambele de Ibrahim Handal, una din tinerele voci ale cinematografiei palestiniene, „Maradona’s Legs”, de Firas Khoury, și „The Present”, câștigător la Festivalul Clermont-Ferrand, de Farah Nabulsi.

Citește și alte articole despre evenimente pe Raftul cu Filme sau urmărește-ne pe pagina de Facebook, pe canalul de YouTube și pe pagina de Instagram.

Scrie un comentariu