Raftul cu filme

Festivalul de Film Experimental BIEFF are loc între 26 martie și 1 aprilie 2018

Festivalul de Film Experimental BIEFF

Ajuns la cea de-a opta ediție, Festivalul de Film Experimental BIEFF revine anul acesta între 26 martie și 1 aprilie 2018 la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în sălile de cinema.

Embracing Otherness este numele sub care ediția BIEFF de anul acesta invită la un nou exercițiu de empatie prin care propune publicului să îmbrățișeze atât multitudinea poveștilor reale din jurul nostru, cât și posibilitățile fără limită ale limbajului cinematografic de a le reprezenta și pune în discuție.

Propunând cinema-ul însuși ca forum în care ne raportăm la diversitatea ideilor și la realitățile individuale ale semenilor noștri, selecția de anul acesta lansează o nouă invitație la dezbaterea granițelor care încă ne despart, fiecare film acționând ca o platformă de comunicare și ca o sursă constantă de noi perspective. Într-o eră digitală în care prezența celuilalt este din ce în ce mai tangibilă virtual, contactul uman continuând să ia noi forme, festivalul provoacă spectatorii să privească dincolo de ecran direct în ochii aproapelui lor.

Competiția Internațională organizată în cinci teme relevante pentru societatea contemporană revine cu 26 de scurtmetraje care demontează cu îndrăzneală și fără compromisuri prejudecățile omniprezente în discursurile din mass-media, reflectând asupra alterității și propunând noi metode prin care ne putem identifica cu cei din jurul nostru.

Printre highlight-urile competiției se numără cele mai noi lucrări semnate de cineaști recunoscuți, cu universuri cinematografice aparte, ca Joao Pedro Rodrigues, Yann Gonzalez sau Yorgos Zois, și de câteva dintre cele mai puternice și actuale voci creative din lumea artelor vizuale, ca Lawrence Abu Hamdan, Ali Cherri, Laure Prouvost, Roee Rosen și duo-ul Metahaven.

Nu lipsesc nici anul acesta scurtmetrajele câștigătoare ale marilor premii din cele mai prestigioase festivaluri internaționale. În programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, va fi proiectat, printre altele, „You Will Be Fine”, de Celine Devaux, cel mai recent câștigător al Premiului Orizzonti pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Veneția, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.

În săptămânile următoare vor fi dezvăluite și alte surprize pregătite pentru cea de-a opta ediție la care vor participa, ca de obicei, invitați speciali și vor avea loc dezbateri pe subiecte arzătoare. Până pe 26 februarie pot fi achiziționate primele abonamente pentru festival. Un număr limitat de early bird festival pass-uri, la prețul promoțional de 70 de lei, sunt disponibile pe site-ul Eventbook.

Cea de-a opta ediție a Festivalul de Film Experimental BIEFF va avea loc între 26 martie și 1 aprilie 2018 la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

Citește mai multe articole despre evenimentele de film pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu