Raftul cu filme

Documentarul „Faces Places” ajunge în cinematografele din România

Chipuri, locuri, Faces Places, documentare, Oscar, cinema, cinematografe, microFILM
Imagine via microFILM / Faces Places

Documentarul Faces Places (în română: „Chipuri, locuri”, în original: „Visages villages”), semnat de Agnes Varda și JR, nominalizat la premiile Oscar din 2018, va avea premiera în cinematografele românești pe data de 29 iunie 2018, fiind distribuit de microFILM.

Agnes Varda, una dintre cele mai importante figuri ale Noului Val francez, și fotograful și muralistul JR sunt co-regizorii documentarului road-movie Faces Places. Cu toate că aparțin unor generații diferite, Varda având 89 de ani, iar JR 35 de ani, sunt suflete pereche, împărtășind pasiunea pentru imagini și maniera în care sunt create, prezentate și transmise mai departe.

Cei doi călătoresc prin mai multe sate din Franța, în camioneta lui JR transformată în studio foto, întâlnesc localnici, le descoperă poveștile și le transformă portretele în imense fotografii murale. Le expun pe case, hambare, fațade de magazine sau trenuri și scot la iveală umanitatea subiecților și pe cea proprie.

Faces Places va putea fi văzut în avanpremieră națională la Festivalul One World România, luna aceasta, pe 18 martie 2018, ora 15:30, la Cinema Pro, și pe 25 martie 2018, ora 21.00, la Cinemateca Eforie.

Lungmetrajul documentar a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost recompensat cu două premii: L’Oeil d’Or și Palme de Whiskers. Pelicula a fost prezentată în numeroase festivaluri, a obținut premiul publicului la Toronto, a fost recompensată cu trofee ale Asociațiilor Criticilor de Film din Toronto, San Francisco, Los Angeles și New York, precum și cu cel al Societății Naționale a Criticilor de Film.

În plus, Faces Places a fost desemnat cel mai popular documentar la Vancouver IFF și cel mai bun film la Haifa IFF. Pelicula a primit trofeul Lumiere la categoria documentar, dar și două nominalizări la premiile Cesar 2018 pentru cel mai bun lungmetraj documentar și cea mai bună muzică originală (Matthieu Chedid).

Faces Places este scris, regizat și comentat de Agnes Varda și JR. Pelicula este o co-producție Cine Tamaris, Social Animals, Rouge International, Arte France Cinema, Arches films, cu sprijinul Canal+, Arte France, Le Pacte și Cohen Media Group.

Citește mai multe știri și articole despre documentare pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu