Raftul cu filme

Ediția a doua a Festivalului Filmului Palestinian are loc în perioada 21-24 noiembrie 2019

Festivalului Filmului Palestinian, Festivalul Filmului Palestinian
Imagine via Festivalul Filmului Palestinian

Cea de-a doua ediție a Festivalului Filmului Palestinian a fost anunțată de către organizatori pentru perioada 21-24 noiembrie 2019, la București, urmând să se desfășoare la Cinema Muzeul Țăranului din oraș. Evenimentul de film este organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish și își propune să ofere publicului din România șansa de a descoperi vitalitatea cinematografiei palestiniene, dar şi realitățile sociale, culturale și istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaști palestinieni.

Filmul „Mafak” va deschide a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian

Drama multipremiată „Mafak”, care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, va deschide a doua ediție a Festivalului Filmului Palestinian de la București. Prezentat în premieră în România la FFP, „Mafak” reprezintă debutul lui Bassam Jarbawi şi tratează problemele fizice şi emoţionale ale unui palestinian întors acasă după ce a stat 15 ani într-o închisoare israeliană.

Filmul a fost inclus, în anul 2018, în secţiunea Giornate Degli Autori a Festivalului de la Veneţia şi în secţiunea Discovery a Festivalului de la Toronto, fiind descris de Hollywood Reporter ca o „ambiţioasă dramă de personaj”. La gala de deschidere va fi prezentă şi actriţa Mariam Basha, care va sta de vorbă cu publicul prezent.

Noutăți ale Festivalului Filmului Palestinian, ediția a doua

Ediţia extinsă din acest an a Festivalului Filmului Palestinian va include mai multe producții și coproducții cinematografice palestiniene recente, câteva dintre ele grupate într-un Focus Gaza. Programul va mai cuprinde un calup de scurtmetraje prezentate în mari festivaluri și o discuție despre situația cinematografiei.

La prima ediţie a Festivalului Filmului Palestinian, din anul 2018, au participat peste 1.100 de spectatori în trei zile de proiecţii şi discuţii, cu un program de cinci filme aduse din cele mai mari festivaluri şi cu doi invitaţi de marcă, actorul Mohammad Bakri şi regizorul Raed Andoni.

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de către Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish, îşi propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene (reprezentată de cineaşti răspândiţi în întreaga lume), cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti palestinieni sau de alte naţionalităţi.

Înfiinţat în anul 2018, Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish (CCPMD) este o organizaţie non-profit, independentă şi neafiliată politic, care promovează valorile culturii palestiniene.

Citește mai multe articole despre evenimente pe Raftul cu Filme. Urmărește pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu