Raftul cu filme

Dracula Film Festival: „The Wanderers” este marele câștigător al ediției din 2017

Dracula Film Festival, Brașov, festival, Armand Assante
Imagine via Dracula Film Festival / regizorul Dragoș Buliga și Armand Assante

Cea de-a cincea ediție a Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor de groază, fantasy și science-fiction, a ajuns la final duminică, 22 octombrie 2017, atunci când a avut loc gala de premiere și proiecția de închidere cu pelicula franțuzească „L’Amant double”, în regia lui Francois Ozon.

Timp de cinci zile, cinefilii prezenți în Brașov au putut viziona peste 55 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din 16 țări, au participat la conferințe despre provocările producției filmelor de gen sau au mărșăluit pe străzi în cadrul primului zombie walk organizat în orașul de sub Tâmpa.

Armand Assante, invitatul special al festivalului, prezent la Brașov pentru proiecția filmului „The Wanderers”, regizat de Dragoș Buliga, în care interpretează rolul principal, a primit trofeul onorific Count Dracula. Atras de filosofia nihilistă a lui Emil Cioran, Assante a destăinuit publicului brașovean că pentru a înțelege cum funcționează un personaj precum Dracula a citit opera marelui autor român. „The Wanderers” este filmul câștigător al trofeului Dracula 2017 și al premiului în valoare de 1.000 de euro.

Dracula Film Festival, Brașov, festival, Armand Assante
Imagine via Dracula Film Festival / regizorul Dragoș Buliga și Armand Assante

„Un amestec unic de genuri, o foarte bună comuniune de horror, splatter, umor, dramă și fantezie. Un melanj inteligent de diferite limbi ce își pune excelent în valoare distribuția internațională. Peisajele românești au adăugat o savoare specială poveștii gotice și au contribuit la cimentarea producției autohtone în tiparele genului”, și-a motivat alegerea juriul compus din regizorul sârb Milan Todorovic, Romain Roll (Market Manager al Festival Internațional de Film Fantastic de la Bruxelles) și Paul McEvoy (fondator al Horror Channel FrightFest).

Co-producția germano-canadiană „Replace”, un thriller horror despre obsesia tinereții și modul în care industria medicală și cosmetică profită de ea, regizat de Norbert Keil, a fost distins cu o mențiune specială „pentru stilul vizual puternic și foarte interesant al unui talent în devenire”.

Producția daneză „Sunkent Convent”, o adaptare după nuvela lui Hans Christian Andersen, în regia lui Michael Panduro, „un film curajos și fascinant, care poate tocmai pentru că nu oferă răspunsuri clare rămâne în mintea spectatorului mult timp după vizonare”, a câștigat trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internațional.

Dracula Film Festival, Brașov, festival
Imagine via Dracula Film Festival / câștigătorii Dracula Digital

Trofeul Vladutz pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat filmului „OffStage”, în regia lui Andrei Huțuleac, „pentru umorul deosebit de negru și spiritul suprarealist, admirabil manevrate în fiecare cadru și secvență”. O mențiune specială a primit și animația elvețiană „Ooze”, în regia lui Kilian Vilim, „pentru simplitatea abordării vizuale și pentru inspirația curajoasă de a aborda filmul de animație din montaj ca pe o bandă desenată, folosind reguli și elemente grafice pentru a construi și puncta o poveste”.

Juriul secțiunii de scurtmetraj a fost format din regizorul Radu Potcoavă, arhitecta Oana Truscă și compozitorul de muzică electronică Ioan Titu aka Silent Strike. „Eliberare”, un scurtmetraj realizat cu telefonul mobil la festival, plecând de la cuvintele cheie „captiv”, „noroi” și „franzelă”, este filmul câștigător al trofeului Dracula Digital și al premiului în valoare de 500 de euro. Dracula Digital este o competiție adresată amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil.

Juriul secțiunii Dracula Digital a fost format din Răzvan Pătrașcu (CEO Firestarter), Răzvan Pascu (Creative Director Amural și Pupil la Aural Eye), Horia Petrașcu (fotograf, curator, artist) și Horea Rareș Paștina (artist 3D, editor și animator de personaje de animație și jocuri). Scurtmetrajul „Eliberare” poate fi vizionat aici.

Dracula Film Festival, Brașov, festival
Imagine via Dracula Film Festival

Dracula Film Festival a avut loc în Brașov, în perioada 18-22 octombrie, la Teatrul „Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One și Centrul Cultural Reduta. Dracula Film Festival este un eveniment anual organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History. Un festival finanțat de Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov și Centrul Național al Cinematografiei.

Sponsori sunt Arvato, Coresi, Optiplaza, Police, Scanexpert, Rădacini Motors, Zizin, Romarg, Johnny Walker, Liliac. Partener culinar este Sergiana, iar mașina festivalului este Mazda. Parteneri instituționali sunt Teatrul „Sică Alexandrescu”, Centrul Cultural Reduta, Cinemateca Patria, Cinema One, Otaku, MercenarLab, Agenția Metropolitană Brașov, Universitatea Transilvania Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Parteneri media sunt Kiss FM, Zile și Nopți, Cinemap, Radio România Cultural, AaRc.ro, Art7.fm, Cațavencii, Dinfilme.ro, Festivalier.ro, Life.ro, Noizz.ro, MovieNews.ro, Vice, Ziarul Metropolis, Raftul cu Filme, Urban.ro, Horrorum.ro. Parteneri media locali: fwdBV.ro, Bizbrasov.ro, CulturaBV.ro, MyTex.ro, Transilvania Express.

Scrie un comentariu