Raftul cu filme

Documentarul „Țara moartă” (2017) intră în cinematografe începând cu 25 august

Vienna Film Festival, 25 august, documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Fotografie de Costică Acsinte / Țara moartă

Documentarul Țara moartă (2017), semnat de regizorul Radu Jude, va rula în cinematografele din toată România începând cu data de 25 august 2017. Filmul va fi lansat imediat după premiera internațională, care va avea loc luna viitoare în cadrul celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de la Locarno (2-12 august).

Documentarul Țara moartă (2017) a fost inclus în secțiunea „Signs of Life”, un program dedicat cineaștilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic. Pelicula, prezentată luna trecută în premieră mondială la TIFF, este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii din cele peste 8.500 ale colecției Costică Acsinte, texte de Emil Dorian și fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii 1930-1940.

documentarul Țara moartă, Radu Jude, filme românești, Țara Moartă, filme
Regizorul Radu Jude / Țara Moartă (2017)

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru. Documentarul Țara moartă (2017) este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

„Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian și materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă, descoperite în Arhiva Națională de Filme”, declară regizorul Radu Jude.

„Țara moartă” este o producție Hi Film și Fast Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Orange România. Producătorul acestui documentar este Ada Solomon. Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje, printre care se numără și „Lampa cu căciulă” (2006), câștigător a peste 50 de premii la festivaluri internaționale, și „Alexandra” (2007), selectat la Clemont-Ferrand și premiat la Oberhausen.

Lungmetrajul său de debut, „Cea mai fericită fată din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale în anul 2009. A fost selecționat în peste 50 de festivaluri, printre care Toronto, New Directors/New Films la New York, Salonic, Sarajevo și Londra. În 2011 a regizat și produs mediumetrajul independent „Film pentru prieteni”. “Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale.

documentarul țara moartă, costică acsinte, țara moartă, radu jude, filme românești
Fotografie realizată de Costică Acsinte

A obținut atunci Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franța, Olanda și Ungaria. Cele mai recente scurtmetraje, „O umbră de nor” și „Trece și prin perete”, au fost prezentate la Cannes în secțiunea „Quinzaine des Realisateurs”.

Lungmetrajul „Aferim” (2015) îi aduce Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale. Radu Jude se află în producție cu cel de-al cincilea lungmetraj, denumit „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Documentarul Țara moartă (2017) va fi distribuit în România de microFILM.

Află mai multe detalii despre documentarul Țara moartă (2017) de pe pagina oficială de Facebook sau de pe pagina de Cinemagia. În același timp poți citi noutăți despre filmele documentare pe Raftul cu Filme.

2 comentarii