Raftul cu filme

Documentarul „Cazul inginerului Ursu” ajunge în cinema pe 29 martie 2024

Cazul inginerului Ursu, documentare, documentare românești, documentare din 2024
Imagine via Europa Liberă / Cazul inginerului Ursu

De peste 30 de ani Andrei Ursu luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său. Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securității după ce a denunțat decizia lui Nicolae Ceaușescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din 1977. Regizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu, Cazul inginerului Ursu este un documentar românesc zguduitor despre căutarea dreptății într-un sistem care i se opune și se va lansa în cinema din 29 martie 2024.

Produs de Kolectiv Film, în co-producție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune, documentarul a avut o serie de proiecții speciale în cursul anului trecut, la Cinema Union, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului Român și Grădina cu Filme, precum și în cadrul unor festivaluri de film precum TIFF Sibiu, Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov și Centenarul Monica Lovinescu, dar și în orașele de pe traseul Caravanei TIFF.

Majoritatea proiecțiilor speciale au fost însoțite de dezbateri la care au participat Andrei Ursu și cei doi regizori, dar și alți invitați importanți. Prima proiecție a documentarului a avut loc cu câteva zile înainte de anunțarea sentinței definitive de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În ciuda cazului meticulos construit, inculpații au fost achitați definitiv, iar filmul rămâne singura formă de dreptate și recunoaștere în cazul dizidentului Gheorghe Ursu.

„Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său. Cine a mai avut tenacitatea și forța lui Andrei, curajul lui de a-și risca viața de două ori făcând greva foamei pentru a forța autoritățile să nu îl mai obstrucționeze? Nu știu dacă mai există în lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranță unic, iar valoarea lui de model uman și reper moral este remarcabilă în dezolantul nostru peisaj social, și cu atât mai necesară”, afirmă Liviu Tofan.

Preț de 100 de minute obiectivul camerei de filmat surprinde strânsa legătură dintre un tată și fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistență bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii. Din echipa de producție a filmului fac parte Oana Muntean, producător executiv, Bogdan Slăvescu, director de imagine, și Alex Alexandru, sunet.

În cursul lunii aprilie vor fi organizate în țară o serie de proiecții speciale, urmate de un dialog direct între public și Andrei Ursu. O primă astfel de proiecție va avea loc în primul weekend în care documentarul este în cinema, la Cluj-Napoca, pe 31 martie 2024, la Cinema Arta. Cazul inginerului Ursu este produs de Kolectiv Film, în co-producție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea UPFAR ARGOA și Agerpres.

Octavian Petrescu

Sunt pasionat de filme și documentare, dar mai ales de peliculele biografice care aduc un plus de valoare cinematografiei. Prefer oricând un film european în defavoarea unuia american, iar când nu scriu despre filme și seriale îmi petrec timpul în compania lui Charlie, un labrador de un an și șapte luni.

Scrie un comentariu