Raftul cu filme

Lista completă cu documentare românești care pot fi vizionate pe Netflix

București unde ești, documentare românești pe Netflix, Netflix
Imagine via Vlad Petri / București, unde ești?

Platforma de streaming online a început să pună la dispoziția abonaților din țara noastră o serie de filme produse în România, care sunt disponibile pentru a fi vizionate, iar de la un timp se pot urmări și documentare românești pe Netflix.

Printre acestea se numără producții mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg de la noi, iar dintre cele peste 120 de lungmetraje realizate de cineaștii români care se găsesc pe Netflix, o parte sunt documentare, printre care putem aminti titluri ca „Fotbal infinit”, „Al doilea joc” sau „România neîmblânzită”.

În momentul de față se găsesc un număr total de 13 documentare românești pe Netflix, platforma de streaming online cu cea mai mare priză la public în țara noastră. Platforma Raftul cu Filme îți prezintă o lista completă de documentare românești care pot fi urmărite chiar acum pe Netflix.

1. Al doilea joc (2014)

Selectat în secțiunea Forum a Berlinalei, acest documentar românesc are o formă neconvențională. Împreună cu tatăl său, regizorul Corneliu Porumboiu urmărește o veche partidă de fotbal înregistrată pe o casetă VHS, în care tatăl acestuia a fost arbitrul oficial al meciului. Între tată și fiu se naște o discuție interesantă care trece peste tema fotbalului, ajungând la politică, represiuni și diverse amintiri din trecut.

2. Aliyah DaDa (2015)

Acum mai bine de 130 de ani, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă pentru a înființa una dintre primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne printr-o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual, în stil dadaist, ca un tribut adus inițiatorilor curentului, evreii Tristan Tzara și Marcel Janco.

3. București, unde ești? (2014)

După 23 de ani de la Revoluție, oamenii se întorc în stradă și recuceresc spațiul public. Vlad Petri le urmărește poveștile pentru o perioadă de un an, de la primele zile ale protestelor și până în zilele unui referendum pentru demiterea actualului președinte. Acesta nu este un film didactic despre un fenomen politic, ci o analiză a străzii pornind de la poveștile oamenilor, de la revendicări, dorințe și viziuni.

4. Caisă (2018)

Într-o sală de antrenament de la marginea orașului, un antrenor de box încearcă să transforme un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Dezamăgit, dar perseverent, antrenorul își pune speranțele într-un puști talentat de 13 ani, poreclit Caisă. Fiind o poveste emblematică despre societate, documentarul vorbește despre perseverență și supraviețuirea celui mai puternic într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat.

5. Crulic, drumul spre dincolo (2011)

Filmul prezintă povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, și abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă și-a prezentat demisia, în timp ce în Polonia trei doctori sunt încă judecați pentru moartea sa. Pelicula povestește însă drama cu un umor proaspăt care te face să râzi și să plângi în același timp.

6. No Festival. A Concert For No One (2020)

Este un documentar românesc care poate fi vizionat pe Netflix. Subcarpați, Vița de Vie și Golan, trei dintre cele mai iubite trupe românești, au acceptat provocarea organizatorilor de a sparge liniștea, nefirească pentru o lună de iulie, de pe domeniul Castelului Banffy. Fără public, având în față doar o mică echipă de producție, artiștii au cântat, au improvizat și vorbit despre ceea ce a însemnat pentru ei perioada de carantină ce i-a obligat să stea departe de scenă.

7. Fotbal infinit (2018)

Selecționat în secțiunea Forum din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, ediția din anul 2018, filmul aruncă o privire originală asupra lumii sportive, de data aceasta din România provincială, urmărind tentativa unui oficial de a lăsa lumii moștenire o versiune mai bună a acestui minunat sport, și anume fotbalul.

8. Marele jaf comunist (2004)

Șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității fură o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane de lei. După arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul și ancheta în fața aparatului de filmat, iar mai apoi sunt condamnați la moarte și împușcați. La mai puțin de un an, pe ecrane este prezentat filmul „Reconstituirea”, perceput ca o amenințare la adresa regimului.

9. Metrobranding (2010)

Dacă occidentalii erau obișnuiți să aleagă dintre sute de branduri, în România oamenii trăiau o cu totul altă experiență, existând pe piață o singură marcă pentru fiecare produs în parte. De aici și importanța pe care aceste monobranduri au avut-o în viața celor care le realizau, dar și a celor care le cumpărau și foloseau.

10. Muntele magic (2015)

Protagonistul este Adam Jacek Winkler, un polonez refugiat politic la Paris, care a luptat în Afganistan alături de mujahedini, împotriva sovieticilor. Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în același timp tragică și sensibilă, uneori burlescă, filmul este centrat pe relația destinului individual cu istoria și a omului cu moartea.

11. România neîmblânzită (2018)

Dincolo de forfota orașelor există o viață naturală fabuloasă. Puțin cunoscute, mii de plante și animale oferă un spectacol plin de măreție, grație, ferocitate, candoare și umor. Documentarul este o incursiune în acest univers uimitor, zonele de interes major prezentate fiind Munții Carpați, Delta Dunării și Transilvania.

12. Videograme dintr-o revoluție (1992)

Documentarul regizat de Andrei Ujică și Harun Farocki evocă, prin fragmente filmate în acele zile fierbinți și din mărturiile celor care au participat la evenimente, Revoluția din decembrie 1989. De la premiera la Festivalul Internațional de Film de la Locarno și până astăzi, documentarul a adunat un număr mare de aprecieri și difuzări pe mai multe posturi de televiziune din mai multe țări europene.

13. YouTube Bazaar (2015)

Bahoi are propriul său canal de YouTube. Lucrează în Olanda pentru a putea să își permită să cumpere computere la mâna a doua, iar apoi trimite calculatoarele în satul său natal de lângă Constanța pentru ca oamenii să îi poată vedea videoclipurile pe care le realizează. După fiecare videoclip pe care îl încarcă pe YouTube, Bahoi își roagă vecinii să intre pe internet și să îi vizioneze filmele.

Ciprian Dinică

Sunt un cinefil înrăit de la o vârstă fragedă, pasionat de producțiile românești și urmăresc cu interes ceea ce se întâmplă pe scena europeană, încercând să bifez cât mai multe lungmetraje independente produse în țări ca Polonia, Cehia, Serbia și Ungaria.

Scrie un comentariu