Raftul cu filme

UPDATE. Lista documentarelor românești care pot fi vizionate pe Netflix chiar acum

București unde ești, documentare românești pe Netflix, Netflix
Imagine via Cinemagia / București, unde ești?

Platforma de streaming online Netflix le-a adus abonaților din țara noastră peste o sută de producții românești, în ultimii ani, iar printre acestea se numără și câteva documentare care merită să fie vizionate. Avem parte de documentare românești pe Netflix mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, dintre care putem aminti titluri precum „Videograme dintr-o revoluție”, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, „YouTube Bazaar” sau „30 de ani și 15 minute”.

În momentul de față lista de documentare românești pe Netflix cuprinde un număr total de nouă producții. Ne place să aducem periodic pe site clasamente și recomandări de pe platformele de streaming online, fapt pentru care în cele ce urmează vă prezentăm lista completă de documentare românești pe Netflix. Tot periodic actualizăm toate aceste articole, inclusiv acesta, pentru ca iubitorii de cinematografie românească să fie informați cât mai bine cu putință.

Așadar, Raftul cu Filme îți prezintă o listă completă de documentare românești pe Netflix, pe care le poți viziona chiar acum dacă ai și tu un abonament făcut pe cea mai populară platformă de streaming online din țara noastră. Trebuie să menționăm că lista din acest articol este prezentată în ordine alfabetică, fără să fie făcute vreo departajare personală sau în funcție de IMDb sau Cinemagia.

1. 30 de ani și 15 minute (2020)

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometrii de autostradă, dar pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere. Ștefan Mandachi construiește un metru de autostradă pe terenul lui pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei. Cine sunt cei vinovați pentru lipsa autostrăzilor în România? O întrebare la care încearcă să răspundă politicieni, jurnaliști și victime ale accidentelor rutiere.

2. Aliyah DaDa (2015)

Acum mai bine de 130 de ani, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă pentru a înființa una dintre primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne printr-o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual, în stil dadaist, ca un tribut adus inițiatorilor curentului, evreii Tristan Tzara și Marcel Janco.

3. Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)

Documentarul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obținute de la TVR și de la Arhiva Națională de Filme, și prezintă inclusiv scena judecății soților Ceaușescu, din decembrie 1989. Au fost incluse în documentar și imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate, imagini tăiate la cenzură, căutate și selectate de Titus Muntean. Pentru realizare au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

4. Caisă (2018)

Într-o sală de antrenament de la marginea orașului, un antrenor de box încearcă să transforme un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Dezamăgit, dar perseverent, antrenorul își pune speranțele într-un puști talentat de 13 ani, poreclit Caisă. Fiind o poveste emblematică despre societate, documentarul vorbește despre perseverență și supraviețuirea celui mai puternic într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat.

5. Goana după aurul dacic (2017)

Apariția misterioasă a brățărilor dacice din aur masiv în lumea colecționarilor scoate la iveală povestea incredibilă a prăduirii unei comori vechi de două milenii. Pe măsură ce autoritățile investighează jaful unui tezaur în valoare de peste 50 de milioane de dolari ies la iveală firele unei pânze de păianjen cu legături foarte extinse, traficul internațional ilicit cu artefacte arheologice. Filmul spune povestea furtului brățărilor de aur dacice și pune accentul pe investigația care a durat mai bine de zece ani, desfășurată atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii.

6. Marele jaf comunist (2004)

Șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității fură o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane de lei. După arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul și ancheta în fața aparatului de filmat, iar mai apoi sunt condamnați la moarte și împușcați. La mai puțin de un an, pe ecrane este prezentat filmul „Reconstituirea”, perceput ca o amenințare la adresa regimului.

7. The Joys and Sorrows of Young Yuguo (2022)

În acest documentar românesc emoționant, adolescentul Yuguo pornește în aventura vieții lui și părăsește China pentru a-și urma pasiunea pentru literatura și cultura română. Regizat de Ilinca Călugăreanu, documentarul a apărut în 2022.

8. Videograme dintr-o revoluție (1992)

Documentarul regizat de Andrei Ujică și Harun Farocki evocă, prin fragmente filmate în acele zile fierbinți și din mărturiile celor care au participat la evenimente, Revoluția din decembrie 1989. De la premiera la Festivalul Internațional de Film de la Locarno și până astăzi, documentarul a adunat un număr mare de aprecieri și difuzări pe mai multe posturi de televiziune din mai multe țări europene.

9. YouTube Bazaar (2015)

Bahoi are propriul său canal de YouTube. Lucrează în Olanda pentru a putea să își permită să cumpere computere la mâna a doua, iar apoi trimite calculatoarele în satul său natal de lângă Constanța pentru ca oamenii să îi poată vedea videoclipurile pe care le realizează. După fiecare videoclip pe care îl încarcă pe YouTube, Bahoi își roagă vecinii să intre pe internet și să îi vizioneze filmele.

Amănunte zilnice despre grila Netflix găsiți pe grupul Netflix&Zen. Dacă vă înscrieți nu uitați să menționați că ați aflat de acest grup de pe Raftul cu Filme.

Octavian Petrescu

Sunt pasionat de filme și documentare, dar mai ales de peliculele biografice care aduc un plus de valoare cinematografiei. Prefer oricând un film european în defavoarea unuia american, iar când nu scriu despre filme și seriale îmi petrec timpul în compania lui Charlie, un labrador de un an și șapte luni.

Un comentariu

  • Îmi place că Netflix ne oferă șansa de a viziona producții românești de pe platforma de streaming online. Documentarele prezentate în acest articol par să fie unice și interesante, astfel încât mă simt inspirat și motivat să le urmăresc.