Raftul cu filme

Lista completă de documentare românești care pot fi vizionate pe Netflix

București unde ești, documentare românești pe Netflix, Netflix
Imagine via Vlad Petri / București, unde ești?

Platforma de streaming online a început să pună la dispoziția abonaților din țara noastră o serie de filme produse în România, care sunt disponibile pentru a fi vizionate, iar de la un timp se pot urmări și documentare românești pe Netflix.

Printre acestea se numără producții mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg de la noi, iar dintre cele peste 100 de lungmetraje realizate de cineaștii români care se găsesc pe Netflix, o parte sunt documentare, printre care putem aminti titluri ca „Fotbal infinit”, „Al doilea joc” sau „România neîmblânzită”.

În momentul de față, pe platforma de streaming online Netflix se regăsesc un număr total de nouă documentare produse în țara noastră, iar Raftul cu Filme îți prezintă o lista completă de documentare românești pe Netflix.

Al doilea joc (2014)

Selectat în secțiunea Forum a Berlinalei, acest documentar românesc are o formă neconvențională. Împreună cu tatăl său, regizorul Corneliu Porumboiu urmărește o veche partidă de fotbal înregistrată pe o casetă VHS, în care tatăl acestuia a fost arbitrul oficial al meciului. Între tată și fiu se naște o discuție interesantă care trece peste tema fotbalului, ajungând la politică, represiuni și diverse amintiri din trecut.

Aliyah DaDa (2015)

Acum mai bine de 130 de ani, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă pentru a înființa una dintre primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne printr-o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual, în stil dadaist, ca un tribut adus inițiatorilor curentului, evreii Tristan Tzara și Marcel Janco.

București, unde ești? (2014)

După 23 de ani de la Revoluție, oamenii se întorc în stradă și recuceresc spațiul public. Vlad Petri le urmărește poveștile pentru o perioadă de un an, de la primele zile ale protestelor și până în zilele unui referendum pentru demiterea actualului președinte. Acesta nu este un film didactic despre un fenomen politic, ci o analiză a străzii pornind de la poveștile oamenilor, de la revendicări, dorințe și viziuni.

Fotbal infinit (2018)

Selecționat în secțiunea Forum din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, ediția din anul 2018, filmul aruncă o privire originală asupra lumii sportive, de data aceasta din România provincială, urmărind tentativa unui oficial de a lăsa lumii moștenire o versiune mai bună a acestui minunat sport, și anume fotbalul.

Marele jaf comunist (2004)

Șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității fură o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane de lei. După arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul și ancheta în fața aparatului de filmat, iar mai apoi sunt condamnați la moarte și împușcați. La mai puțin de un an, pe ecrane este prezentat filmul „Reconstituirea”, perceput ca o amenințare la adresa regimului.

Metrobranding (2010)

Dacă occidentalii erau obișnuiți să aleagă dintre sute de branduri, în România oamenii trăiau o cu totul altă experiență, existând pe piață o singură marcă pentru fiecare produs în parte. De aici și importanța pe care aceste monobranduri au avut-o în viața celor care le realizau, dar și a celor care le cumpărau și foloseau.

România neîmblânzită (2018)

Dincolo de forfota orașelor există o viață naturală fabuloasă. Puțin cunoscute, mii de plante și animale oferă un spectacol plin de măreție, grație, ferocitate, candoare și umor. Documentarul este o incursiune în acest univers uimitor, zonele de interes major prezentate fiind Munții Carpați, Delta Dunării și Transilvania.

Videograme dintr-o revoluție (1992)

Documentarul regizat de Andrei Ujică și Harun Farocki evocă, prin fragmente filmate în acele zile fierbinți și din mărturiile celor care au participat la evenimente, Revoluția din decembrie 1989. De la premiera la Festivalul Internațional de Film de la Locarno și până astăzi, documentarul a adunat un număr mare de aprecieri și difuzări pe mai multe posturi de televiziune din mai multe țări europene.

YouTube Bazaar (2015)

Bahoi are propriul său canal de YouTube. Lucrează în Olanda pentru a putea să își permită să cumpere computere la mâna a doua, iar apoi trimite calculatoarele în satul său natal de lângă Constanța pentru ca oamenii să îi poată vedea videoclipurile pe care le realizează. După fiecare videoclip pe care îl încarcă pe YouTube, Bahoi își roagă vecinii să intre pe internet și să îi vizioneze filmele.

Citește și alte articole despre streaming online pe Raftul cu Filme sau urmărește-ne pe pagina de Facebook, pe canalul de YouTube și pe pagina de Instagram.

Scrie un comentariu