Raftul cu filme

Documentarul „Distanța dintre mine și mine” intră în cinema din 8 martie 2019

Distanța dintre mine și mine, documentare, documentare românești, filme românești
Imagine via RollerCoaster PR / Distanță dintre mine și mine

Documentarul românesc Distanța dintre mine și mine, despre poeta Nina Cassian, un film de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, va avea premiera în cadrul celei de-a noua ediții a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, iar din 8 martie 2019 va rula în cinematografele românești.

Filmul va fi proiectat pe 23 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipei de producție care va participa apoi la o sesiune de întrebări și răspunsuri. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian a fost simultan complice și problematică pentru regimul stalinist după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceaușescu și a terminat într-un exil nedorit la New York în anul 1985 în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

Distanța dintre mine și mine este un film despre credințe, artă și putere, care explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei din timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul, dar și din viitorul nostru, al tuturor românilor.

„În film sunt interesată de chestiunea responsabilității și alegerilor nostre personale atunci când suntem confruntați cu injustiția”, spune regizoarea Mona Nicoară. „În cercurile literare din anii 1980, Nina Cassian era o prezență palpabilă, deși deja plecase din țară: cei din jurul meu îi citau spiritul incisiv, legendele amoroase și, da, fascinanta ei urâțenie. Astfel, am înțeles-o întâi ca un model de eliberare lăuntrică, de disidență emoțională, și abia apoi am aflat despre istoria ei complicată și complice cu politica și puterea”, mai adaugă ea.

Mona Nicoară a lucrat la descoperirea acestei figuri unice în România cu producătorii Ada și Alexandru Solomon, „a căror poveste personală s-a întrepătruns adeseori cu cea a Ninei”, după cum ea povestește. Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu și Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montajul de imagine, sunet și sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean și Rudolf Costin, muzica de Nina Cassian, concepția grafică, efecte vizuale și generice de Șerban Jipa.

Documentarul Distanța dintre mine și mine” este o producţie Hi Film Productions (România) și Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii) în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrulului Naţional al Cinematografiei și al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene. Producția este susținută de Orange România, Altex România, Cine Globe, Avon Cosmetics Romania și Renault Commercial Roumanie.

Citește mai multe articole despre documentare pe Raftul cu Filme. Urmărește pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu