Raftul cu filme

„Destine în derivă”, un film semnat de Jia Zhang-Ke, din 4 aprilie la cinema

Destine în derivă, Caught by the Tides, filme, cinema, filme noi
Imagine via IMDb / Destine în derivă

Nominalizat, în anul 2024, la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, pelicula Destine în derivă, sau „Caught by the Tides” în original, este cel mai nou film al regizorului chinez Jia Zhang-Ke, una dintre vocile definitorii ale cinematografiei de autor contemporan. Filmul ajunge în cinematografele din România începând cu data de 4 aprilie 2025, fiind distribuit de Independența Film.

Filmat între anii 2001 și 2023, Destine în derivă este un proiect cinematografic unic: o poveste de dragoste și supraviețuire spusă cu răbdare, sensibilitate și o cameră care a documentat nu doar trecerea timpului, ci și transformarea profundă a unei societăți. Jia Zhang-Ke, unul dintre cei mai respectați regizori chinezi contemporani, premiat la Berlin, Veneția și Cannes, este cunoscut pentru stilul său observațional, care surprinde cu subtilitate schimbările din China.

Qiaoqiao și Bin trăiesc o iubire discretă, dar intensă, în orașul industrial Datong. Apoi Bin dispare fără nicio explicație. Câțiva ani mai târziu, Qiaoqiao pornește în căutarea lui, într-o călătorie care străbate nu doar orașe și provincii ale Chinei, ci și două decenii de schimbări sociale, culturale și personale.

Imaginile filmate în Datong, Zhuhai, zona celor Trei Defileuri, nord-estul industrial și sud-vestul rural sunt surprinse de-a lungul anilor cu echipamente variate, de la camere DV la Alexa și VR, și compun un jurnal vizual emoționant, în care viața personajelor, dar și a Chinei, se transformă pe măsură ce trece timpul.

În rolul principal o regăsim pe Zhao Tao, colaboratoare constantă a regizorului și partenera sa de viață, considerată de critici figura centrală a universului său.

Filmul evită o narațiune clasică și este construit din fragmente, straturi și conexiuni subtile, care se conturează treptat. Regizorul spune că a început să vadă forma filmului în perioada pandemiei, descriind structura sa drept „aproape cuantică, în care traiectoria vieții este influențată de factori imposibil de localizat”.

Fără dialoguri, Destine în derivă construiește un portret profund al unei femei care înaintează prin viață într-o lume în continuă schimbare. Coloana sonoră joacă un rol esențial, combinând compozițiile electronice semnate de Lim Giong cu 19 piese atent alese, în special rock chinezesc, de la melodii underground ale anilor 2000, până la cântece lansate în pandemie. Muzica funcționează ca o voce interioară și reflectă cu subtilitate dorințele, pierderile și reziliența unei generații.

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, te rugăm să ne urmărești activitatea și pe pagina de Facebook, pe profilul de Instagram și pe canalul de YouTube.

Marius Popa

În ultimii 36 de ani, cel puțin 20 de ani i-am petrecut urmărind o grămadă de filme. Listele mele de titluri de pe IMDb au devenit deja neîncăpătoare, fapt pentru care am pus hotărât piciorul pe frână și m-am apucat de scris. În timpul liber îmi petrec timpul încercând să nu mai apăs butoanele de play de pe Netflix și HBO Max.

Scrie un comentariu