Raftul cu filme

14 lucruri interesante pe care poate că nu le știai despre filmul „Dunkirk” (2017)

dunkirk, filmul dunkirk, 2017
Imagine via IMDb / Dunkirk (2017)

Filmul Dunkirk (2017), cel mai recent lungmetraj scris și regizat de Christopher Nolan, a primit din partea criticilor de film din toată lumea note aproape perfecte. Pelicula de război are, în momentul de față, un Metascore pe IMDb de 94 de puncte din 100 posibile. Movie Nation, Indiewire, The Playlist și The Guardian sunt doar câteva dintre publicațiile care i-au oferit punctaj maxim producției.

The Wrap, IGN și USA Today au oferit note de peste 80 de puncte, în timp ce Slant Magazine a acordat doar 38 de puncte celui mai recent film al lui Christopher Nolan. Cu o medie actuală de 94 de puncte din 100 posibile, filmul Dunkirk ne-a atras atenția, fapt pentru care face merită să-l includem în lista de articole cu lucruri interesante despre producțiile cinematografice.

Exact cum am făcut și cu primul sezon din serialul românesc „Umbre”. Mai știi?

1. Filmul Dunkirk este prezentat din trei puncte de vedere diferite

Filmul Dunkirk (2017) este prezentat din trei puncte de vedere: de pe plajă prin ochii infanteriei, evacuarea de către marină (prezintă inclusiv momente din timpul evacuării civililor) și luptele aeriene. Regizorul Christopher Nolan declara pentru revista Premiere (Franța):

„Soldații care au luat parte la luptele de la Dunkirk au trăit evenimentele în diferite moduri. Pe pământ, o parte din ei au rămas blocați o săptămână pe plajă. Pe apă, evenimentele s-au desfășurat timp de maximum o zi. Iar în aer, lupta dura cel mult o oră pentru că atât permitea un rezervor plin al avioanelor de vânătoare britanice Supermarine Spitfire. Pentru a putea include toate cele trei versiuni ale istoriei a trebuit să amestecăm straturile temporale”.

dunkirk, filmul dunkirk, 2017, filme de război
Imagine via IMDb / Dunkirk (2017)

2. Regizorul a decis să folosească distrugătoare navale adevărate

Christopher Nolan, așa cum s-a obișnuit deja, a hotărât să folosească distrugătoare navale adevărate în scenele filmate pe mare, în defavoarea imaginii generate pe computer (Computer Generated Imagery, abreviat CGI). În același timp a folosit recuzită de carton și vehicule militare plasate în planul secund pentru a crea iluzia unei flote impresionante. La un moment dat, în timpul filmărilor, pe apă se aflau 62 de ambarcațiuni.

3. Filmul Dunkirk a avut un buget de 150 de milioane de dolari

Cel mai recent lungmetraj al lui Christopher Nolan a beneficiat de un buget estimat la o valoare de 150 de milioane de dolari. În primul weekend în cinematografele din Statele Unite ale Americii, filmul Dunkirk a vândut bilete în valoare de peste 50 de milioane de dolari. În România, producția a fost văzută până acum de 32.000 de persoane și a câștigat peste 600 de milioane de lei.

4. „Dunkirk” (2017) este al doilea cel mai scurt film scris de C. Nolan

Filmul Dunkirk (2017) nu numai că a fost regizat de Christopher Nolan, dar a și fost scris în întregime de către el. În trecut a mai semnat scenariile pentru „Following” (1998) și „Inception” (2010), dar a și lucrat la toate celelalte scenarii ale filmelor sale alături de alți scenariști, excepție făcând doar pelicula „Insomnia” (2002).

dunkirk, filmul dunkirk, 2017, filme de război
Imagine via IMDb / Dunkirk (2017)

Scenariul pentru filmul Dunkirk (2017) numără doar 76 de pagini, adică undeva la jumătate din numărul de foi al altor scenarii aferente lungmetrajelor regizate de Christopher Nolan. Astfel „Dunkirk” (2017) este al doilea cel mai scurt film regizat vreodată de Nolan, cu o oră și 46 de minute. Primul și cel mai scurt film al său este „Following” (1998), cu o lungime de o oră și 9 minute.

5. Christopher Nolan a refuzat procentul de 20% din încasări

Regizorul lungmetrajului de război „Dunkirk” (2017), Christopher Nolan, a refuzat să primească un procentaj de 20% din încasările de pe urma proiecțiilor din cinematografe. În schimb, acesta a primit un salariu de 20 de milioane de dolari, fiind cea mai valoroasă înțelegere din lumea cinematografică de când regizorul Peter Jackson primise aceeași sumă pentru regizarea peliculei „King Kong” (2005).

6. Christopher Nolan a traversat marea din Anglia și până la Dunkirk

Înainte de începerea filmărilor, regizorul Christopher Nolan a traversat marea de pe țărmul Angliei și până pe plaja de la Dunkirk alături de soția lui, Emma Thomas, și un prieten. Regizorul a spus că aventura sa pe mare a durat 19 ore datorită condițiilor meteo și că a făcut această călătorie pentru a afla pe pielea lui cât a durat evacuarea civililor din Dunkirk.

dunkirk, filmul dunkirk, 2017, filme de război
Imagine via IMDb / Dunkirk (2017)

7. Aproape 30 de veterani de război au luat parte la premiera filmului

Kenneth Branagh a declarat la un moment dat că aproximativ 30 de veterani de război, care au luat parte la luptele de la Dunkirk, au luat parte la premiera filmului în Londra. La finalul peliculei, aceștia au fost întrebați cu cât de multă acuratețe au fost realizate scenele din film vis-a-vis de ceea ce își amintesc aceștia din bătălia de la Dunkirk.

Toți veteranii de război, ajungi la vârste trecute de 90 de ani, au spus că filmul redă cu exactitate evenimentele petrecute la Dunkirk. Cu un singur lucru nu au fost însă de acord. Cu zgomotul puternic al bombardamentelor, care, spun ei, a fost redat ceva mai forțat în film decât în realitate.

8. Cum a fost realizată scena evacuării din Dunkirk

Conform celor spuse de Christopher Nolan într-un interviu, scena evacuării de la Dunkirk a fost realizată cu ajutorul a 1.500 de figuranți, mare parte dintre aceștia fiind actori tineri și necunoscuți. Regizorul a ales această variantă ca un semn de apreciere pentru soldații tineri care au luat parte la bătălia de la Dunkirk. În același timp, scena evacuării a cuprins o macara și un avion de vânătoare Spitfire pentru a recrea evacuarea celor 338.000 de soldați.

dunkirk, filmul dunkirk, 2017, filme de război
Imagine via IMDb / Dunkirk (2017)

9. „Dunkirk” este bazat pe fapte istorice, primul film de acest fel al lui Nolan

Filmul Dunkirk (2017) este primul lungmetraj regizat de Christopher Nolan care se bazează pe evenimente instorice. Toate celelalte filme regizate de acesta sunt realizate după scenarii originale, sunt remakeuri sau sunt realizate după nuvele, povești sau adaptări ale benzilor desenate.

10. „Dunkirk” reprezintă a șasea colaborare dintre Nolan și Hans Zimmer

Pentru compozitorul Hans Zimmer, filmul Dunkirk (2017) reprezintă cea de-a șasea colaborare cu regizorul Christopher Nolan. În trecut, cei doi au mai lucrat la „Inception” (2010), „Interstellar” (2014), dar și la trilogia „The Dark Knight”.

11. Regizorul a studiat o mulțime de filme înainte de filmări

Regizorul Christopher Nolan a studiat, înainte de a începe filmările, o mulțime de filme pentru a putea crea o peliculă incredibilă, dar fără foarte multe dialoguri. Printre aceste filme se numără „Erich von Stroheim’s Greed” (1924), „D.W. Griffith’s Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages” (1916), „F.W. Murnau’s Sunrise” (1927), „All Quiet on the Western Front” (1930), „Chariots of Fire” (1981), „Alien” (1979) și „Foreign Correspondent” (1940).

dunkirk, filmul dunkirk, 2017, filme de război
Imagine via IMDb / Dunkirk (2017)

12. Care sunt colaborările filmului „Dunkirk” (2017)

Filmul Dunkirk (2017) reprezintă a doua colaborare dintre regizorul Christopher Nolan și cineastul Hoyte Van Hoytema. Prima colaborare dintre cei doi este reprezentată de lungmetrajul „Interstellar” (2014). „Dunkirk” (2017) reprezintă, în același timp, a treia colaborare dintre regizor și Tom Hardy.

Cei doi au mai colaborat pentru realizarea peliculelor „Inception” (2010) și „The Dark Knight Rises” (2012). Conform IMDb, „Dunkirk” (2017) reprezintă debutul actorilor Fionn Whitehead și Harry Styles.

13. Ideea filmului „Dunkirk” (2017)

Regizorul Christopher Nolan a declarat că ideea filmului „Dunkirk” (2017) i-a venit în anul 1992, atunci când naviga spre Dunkirk, Franța, alături de prietena sa de atunci, actuala soție Emma Thomas. Conform CBC, „Dunkirk” (2017) reprezintă primul film care nu a fost sponsorizat de Legendary Pictures de la „The Prestige” (2006) încoace. Fiind un film de război, doar două femei au avut de spus replici în ceea ce pare a fi cel mai grozav film de război din toate timpurile.

14. Trei sferturi din „Dunkirk” (2017) a fost filmat cu camere IMAX

Christopher Nolan și Hoyte Van Hoytema au filmat „Dunkirk” (2017) printr-o combinație de IMAX 65 mm și pelicula de format mare de 65 mm. Conform celor de la Total Film, în jur de 75% din lungmetraj a fost filmat cu camere IMAX.

Asta face ca acesta să fie cel mai mare procentaj de până acum pentru toate filmele regizate vreodată de Christopher Nolan. Cei doi au folosit camere IMAX portabile, realizate special pentru aceste filmări, tocmai pentru a putea fi folosite pe vapoare și pentru cadrele mai intime.

Scrie un comentariu