Raftul cu filme

Regizorul Cristian Mungiu a fost numit Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare

Cristian Mungiu, Scena 9, regizor
Imagine via Scena 9 / Cristian Mungiu

Regizorul român Cristian Mungiu a primit, joi, 19 octombrie 2017, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare din partea ambasadoarei Franței la București, Michele Ramis. Evenimentul a fost organizat la reședința Ambasadei Franței la București, participând cineaști și diplomați, printre care s-au numărat și regizorul Adrian Silișteanu, actrița Medeea Marinescu și regizorul Laurent Cantet, invitat special al Les Films de Cannes a Bucarest, conform News.ro.

„Această decorare încununează un parcurs foarte bogat şi profund legat de Franţa, fie prin multiplele recunoaşteri pe care le-aţi primit la Festivalul de Film de la Cannes, cât şi prin coproducţiile dumneavoastră cu Franţa, în calitate de regizor sau producător. Fără putinţă de tăgadă, faceţi parte din peisajul cinematografic francez. Şi Franţa are şansa să vă fie asociată pentru filmele dumneavoastră care călătoresc în toată lumea. În ţara dumneavoastră, prin intermediul acestei frumoase iniţiative, care este festivalul dumneavoastră, promovaţi cinematografia franceză şi stilul cinematografic apărat de Franţa”, a declarat ambasadoarea.

Regizorul Cristian Mungiu fusese decorat, în trecut, cu însemnele de Cavaler și Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor de către Ministerul Francez al Culturii pentru munca făcută în favoarea cinematografiei franceze. Cristian Mungiu este primul regizor din România care a câștigat premiul Palme d’Or pentru lungmetraj la ediția din anul 2007 a Festivalului de la Cannes cu pelicula „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

În anul 2012, regizorul român a fost premiat pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes pentru lungmetrajul „După dealuri”. Tot atunci actrițele Cosmina Stratan și Cristina Flutur au fost recompensate cu premiul de interpretare feminină pentru rolurile jucate în aceeași peliculă.

În 2012, Cristian Mungiu a primit medalia „Crucea Casei Regale a României” din partea Regelui Mihai I. Președinția României i-a oferit, în 2007, Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, iar în anul 2013 a primit titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor din partea Guvernului Francez.

* citește mai multe știri și noutăți despre cinema pe Raftul cu Filme

Scrie un comentariu