Raftul cu filme

O listă cu cinci scurtmetraje românești care merită urmărite (I)

filme, filme noi, scurtmetraje românești

De când am descoperit o comunitate de colecționari de filme românești și am reușit să devin un membru neoficial al acestui grup, am ajuns să am acces la o mulțime de lungmetraje și scurtmetraje românești de care nu auzisem până la un anumit moment. O parte dintre ele mi-au plăcut și consider că merită văzute și de alte persoane care apreciază industria de cinematografie din România.

Discutăm așadar despre o mână de scurtmetraje românești cărora merită să le acorzi o șansă atunci când ți se face dor de limba română într-un film.

Șanțul (2012)

Regizorul Adrian Silișteanu lansează în anul 2012 scurtmetrajul românesc „Șanțul” (The Ditch), poate unul dintre cele mai bune filme scurte făcute după anii 2000 în România. În rolul principal joacă Adrian Titieni, unul dintre cei mai prezenți actori în filmele recente românești, în rolul lui Vasile, un țăran în vârstă de 50 de ani.

În rolul soției, a Lucreției, joacă Gabriela Popescu, un personaj cunoscut al teatrului românesc. Alături de cei doi, în scurtmetraj mai apar Sergiu Costache și Emilian Marnea. Acțiunea se petrece într-un sat din Ardeal, în zi de slujbă la biserică. Vasile (jucat de Adrian Titieni) nu este un om al bisericii și refuză să meargă la biserică alături de soția sa.

Acesta găsește drept scuză problema șanțului din fața porții, care trebuie săpat cât de repede pentru ca primarul să nu le dea amendă. Adrian Titieni face un rol incredibil de bun, iar scenariul și personajul îl avantajează enorm. Graiul ardelenesc dă un farmec aparte celor aproape 19 minute de imagine.

Superman, Spiderman sau Batman (2011)

În regia lui Tudor Giurgiu, în anul 2011, apare scurtmetrajul „Superman, Spiderman sau Batman” în România. În rolurile principale joacă Zsolt Bogdan, Adriana Băilescu, Elena Ivanca și Ovidiu Crișan. Fiecare dintre cei patru reușesc un rol impecabil de la început și până la final.

Cu o nominalizare la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia la secțiunea Short Grand Prix, scurtmetrajul își începe periplul în cadrul festivalelor de film din toată lumea. În același an, în 2011, filmul de 11 minute al lui Tudor Giurgiu câștigă un premiu la categoria European Short Film de la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid. În 2011, scurtmetrajul are o nominalizare și un premiu.

În anul 2012, „Superman, Spiderman sau Batman” ajunge la Festivalul de Scurtmetraje de la Manhattan, unde reușește să câștige marele premiul la secțiunea Best Short Film. Tudor Mungiu câștigă cu această ecranizare alte trei premii la Aspen Shortsfest și European Film Awards.

Lampa cu căciulă (2007)

Acum zece ani, în 2007, apărea scurtmetrajul „Lampa cu căciulă”, în regia lui Radu Jude. Un titlu care aduce 15 premii în România, dar și o nominalizare de prestigiu la Festivalul Internațional de Scurtmetraje de la Almeria, în anul 2007.

În rolurile principale joacă Gabriel Spahiu și Marian Bratu în rolurile băiatului și al tatălui. În scurtmetraj mai apar Natalia Călin și Alexandru Grigorescu. În 2007, pelicula lui Radu Jude câștigă premiul juriului la categoria Best Narrative Short de la Festivalul de Filme de la Los Angeles.

Scurtmetrajul are o lungime de 22 de minute.

Derby (2010)

În anul 2010 apare scurtmetrajul românesc „Derby”, în regia lui Paul Negoescu. Acesta este produs de Papillon Film. În rolurile principale îi găsim pe Bogdan Vodă, Maria Mitu, Clara Vodă și Nicolas Teodorescu. Pelicula a adus patru nominalizări și un premiu la Encounters International Film Festival, în 2010.

Scurtmetrajul aduce în atenție o masă în familie, la care se alătură prietenul fetei familiei. Înainte de a fi pusă masa, tatăl are impresia că cei doi tineri întrețin raporturi sexuale în camera alăturată bucătăriei. Tatăl decide astfel să îl testeze puțin pe musafirul sosit la cină. În cele aproape 15 minute se formează o discuție familială savuroasă.

Pe aripile vinului (2002)

În anul 2002, în România apare scurtmetrajul „Pe aripile vinului”, în regia lui Corneliu Porumboiu. În rolurile principale îi avem pe Constantin Diță în rolul lui Costeluș, pe Ioan Săpdaru, Irina Chiosa, dar și pe Pușa Darie.

Pelicula spune povestea unui tânăr de la țară, provenit dintr-o familie cu o situație materială precară, care este trimis în oraș să își facă actele pentru a putea pleca la muncă în străinătate. Să poată șă își fac un trai și un noroc demn de un bărbat.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci hai să discutăm în comentarii pe acest subiect.

Spune-ne despre ce ai vrea să fie următorul articol al raftului cu filme. Trimite-ne sugestiile tale pe admin@raftulcufilme.ro, iar noi vom scrie pe acele subiecte. Dincolo de asta, ne-ar plăcea mult o apreciere pe Facebook. Mulțumim!

Scrie un comentariu