Pasionat din fire de producțiile realizate la noi în țară, fie că este vorba de filme sau de seriale, inevitabil am ajuns să mă lovesc și de anumite scurtmetraje românești lăudate printre pasionații de cinematografie. De multe dintre ele nu mai auzisem niciodată, însă unele dintre ele mi-au plăcut și consider că merită văzute și de alte persoane care apreciază industria cinematografică din țara noastră.
Deși nu sunt foarte lungi, de obicei având undeva la 20 sau 30 de minute, aceste scurtmetraje românești reușesc să transmită un mesaj puternic celor care le urmăresc, iar de multe ori îți rămân în minte scenariile bune pe care se bazează.
Discutăm așadar despre câteva dintre cele mai bune producții de acest gen cărora merită să le acorzi o șansă atunci când ți se face dor de limba română sau când nu ai ce altceva să faci într-o pauză de jumătate de oră la locul de muncă.
7. Betoniera (2013) – 6,5 pe IMDb
Mimi Brănescu, Iulia Lumânare, Teo Corban și Adrian Titieni s-au reunit, în anul 2013, într-o distribuție de gală pentru realizarea unui scurtmetraj care a fost prezentat, printre altele, atât la Clermont Ferrand și Sao Paulo, cât și la Vilnius.
Pelicula de numai 16 minute, regizată de Liviu Săndulescu, spune povestea unor vecini de pe o stradă din București, pentru care tortura a început cu câteva zile în urmă, atunci când un șantier a fost stabilit în apropiere. De atunci, lucrările de construcție se întâmplă zi și noapte. După repetate apeluri către poliție, fără nici un rezultat, un om recurge la o formă destul de neobișnuită de protest.
6. Derby (2010) – 6,8 pe IMDb
În anul 2010 a apărut și „Derby”, o producție care merită amintită în momentul în care se vorbește despre scurtmetraje românești bune de văzut. În regia lui Paul Negoescu, pelicula a fost produsă de Papillon Film. În rolurile principale îi avem pe Bogdan Vodă, Maria Mitu, Clara Vodă și Nicolas Teodorescu. Scurtmetrajul a adus patru nominalizări și un premiu la Encounters International Film Festival.
Scenariul prezintă momentul unei cine luată în familie, la care ia parte și iubitul fetei. Înainte de a fi pusă masa, tatăl are impresia că cei doi tineri întrețin raporturi sexuale în camera alăturată. Tatăl decide astfel să îl testeze puțin pe musafirul sosit la cină, iar în cele aproape 15 minute se formează o discuție savuroasă.
5. Colivia (2010) – 7,1 pe IMDb
Tot în anul 2010 s-a lansat și scurtmetrajul regizat de Adrian Sitaru, recompensat cu multiple premii la festivalurile europene de film. Cu un scenariu simplist, care a produs o peliculă de numai 17 minute, semnat de același Adrian Sitaru, producția îi are în distribuție pe Adrian Titieni, Clara Vodă și Vlad Vodă.
Scurtmetrajul prezintă povestea lui Alex, un tânăr care găsește un porumbel bolnav pe stradă, pe care îl aduce acasă pentru a-l îngriji. Numai că se lovește de o rezistență vehementă din partea tatălui său. După o luptă surdă, porumbelul își găsește un loc pe balcon, acolo unde Alex își dorește acum să pună și o colivie.
4. Pe aripile vinului (2002) – 7,4 pe IMDb
În anul 2002, publicul s-a bucurat de lansarea scurtmetrajului „Pe aripile vinului”, în regia lui Corneliu Porumboiu. În rolurile principale îi avem pe Constantin Diță în rolul lui Costel, pe Ioan Săpdaru, Irina Chiosa, dar și pe Pușa Darie. Scurta peliculă spune povestea unui tânăr de la țară, provenit dintr-o familie cu o situație materială precară, care este trimis la oraș să își facă actele pentru a putea pleca la muncă în străinătate, pentru a-și face un trai și un noroc demn de un bărbat.
3. Lampa cu căciulă (2007) – 7,6 pe IMDb
În anul 2007, în țara noastră a fost lansat scurtmetrajul „Lampa cu căciulă”, în regia lui Radu Jude. Un titlu care a adus 15 premii pentru cinematografia românească, dar și o nominalizare de prestigiu la Festivalul Internațional de Scurtmetraje de la Almeria. În același an, pelicula lui Radu Jude câștigă premiul juriului la categoria Best Narrative Short de la Festivalul de Filme de la Los Angeles. În rolurile principale joacă Gabriel Spahiu și Marian Bratu, în rolurile băiatului și al tatălui. În scurtmetraj apar și Natalia Călin și Alexandru Grigorescu.
2. Superman, Spiderman sau Batman (2011) – 7,8 pe IMDb
În regia lui Tudor Giurgiu, în anul 2011 apare scurtmetrajul „Superman, Spiderman sau Batman”. În rolurile principale joacă Zsolt Bogdan, Adriana Băilescu, Elena Ivanca și Ovidiu Crișan. Fiecare dintre cei patru reușesc un rol impecabil de la început și până la final. Cu o nominalizare la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia la secțiunea Short Grand Prix, scurtmetrajul își începe periplul în cadrul festivalurilor de film din toată lumea.
În același an, scurtmetrajul câștigă un premiu la categoria European Short Film de la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid. Un an mai târziu, în 2012, pelicula ajunge la Festivalul de Scurtmetraje de la Manhattan, unde reușește să câștige marele premiu la secțiunea Best Short Film. Tudor Giurgiu câștigă cu această ecranizare alte trei premii la Aspen Shortsfest și European Film Awards.
1. Șanțul (2012) – 8,1 pe IMDb
Regizorul Adrian Silișteanu lansează în anul 2012 scurtmetrajul românesc „Șanțul”, poate unul dintre cele mai bune scurtmetraje românești apărute după anii 2000. În rolul principal joacă Adrian Titieni, unul dintre cei mai prezenți actori în filmele recente de pe la noi, în rolul lui Vasile, un țăran în vârstă de 50 de ani. În rolul soției sale, a Lucreției, joacă Gabriela Popescu, un personaj cunoscut al teatrului românesc. Alături de cei doi interpretează și Sergiu Costache și Emilian Marnea.
Acțiunea se petrece într-un sat din Ardeal, în zi de slujbă la biserică. Vasile nu este însă un om al bisericii și refuză să meargă la slujbă alături de soția sa. Acesta găsește drept scuză problema șanțului din fața porții, care trebuie săpat cât de repede pentru ca primarul să nu le dea amendă. Adrian Titieni face un rol incredibil de bun, iar scenariul și personajul în sine îl avantajează enorm. Graiul ardelenesc dă un farmec aparte celor aproape 19 minute de imagine.
Scrie un comentariu