Raftul cu filme

Top 12 cele mai bune filme ale anului 2018

cele mai bune filme din anul 2018, filme bune 2018, cele mai bune filme din 2018, cele mai bune filme, Raftul cu filme
Imagini via IMDb / colaj de Raftul cu filme

Anul 2018 a fost unul foarte bun pentru cinematografia internațională, și europeană în special, poate cu mult mai bun decât cel precedent, care a reprezentat o mică dezamăgire pentru criticii americani. Luna decembrie reprezintă perioada ideală pentru un astfel de articol, cu toate că s-ar fi cerut publicat din timp și actualizat constant. Oricum ar fi, Raftul cu filme îți pune la dispoziție o listă cu cele mai bune filme din anul 2018.

Prezenta listă cu cele mai bune filme din anul 2018 a fost realizată în sistem clasament și nu alfabetic, așa cum facem de obicei. Indiferent de gen, am ales 12 titluri emblematice, credem noi, pentru anul care stă să se încheie, având în listă de la producții indie și documentare până la producții de Hollywood și creații ale platformelor de streaming online, atât de populare în ultima perioadă.

Îți prezentăm, așadar, lista noastră cu cele mai bune filme din anul 2018.

12. The Tale (2018)

Premiera: 26 mai 2018 | Gen: dramă, mister, thriller
Regie: Jennifer Fox | Notă IMDb: 7,3 | Rating Metascore: 90/100

Bazat pe o poveste adevărată, este o investigație a amintirilor unei femei în timp ce se confruntă cu întrebări care îi schimbă viața atunci când o scurtă poveste scrisă la 13 ani o forțează să își examineze prima relație sexuală. Jennifer, o jurnalistă și profesoară universitară, trăiește o viață de invidiat alături de iubitul ei în New York City. Asta până când mama ei găsește o poveste pe care Jennifer a scris-o la vârsta de 13 ani în care descrie o relație avută cu doi antrenori adulți.

Citind paginile îngălbenite, Jennifer descoperă că detaliile codate pe care le-a creat cu 40 de ani mai devreme sunt destul de diferite de amintirile ei actuale. Profund zdruncinată, dar hotărâtă să-și păstreze adevărata versiune a evenimentelor, Jennifer se hotărăște să îi găsească pe cei doi antrenori. Întorcându-se la ferma de cai din Carolina unde s-au întâmplat atât de multe lucruri, eul lui Jennifer se retrezește, iar poveștile pe care și le spunea acum zeci de ani se deslușesc.

11. Burning (2018)

Premiera: 26 octombrie 2018 | Gen: dram, mister
Regie: Chang-Dong Lee | Notă IMDb: 7,7 | Rating Metascore: 90/100

În timpul unei livrări, Jongsu, un tânăr curier, dă din întâmplare peste Haemi, o tânără care locuia cândva în cartierul lui. Haemi îl roagă să aibă grijă de pisica ei cât timp va călători în Africa. La întoarcere, Haemi îi prezintă lui Jongsu pe noul ei prieten, un tip misterios pe care l-a întâlnit în călătorie. Într-o zi, Ben, bărbatul apărut în peisaj, îi povestește lui Jongsu despre hobby-ul său neobișnuit.

10. Gavagai (2018)

Premiera: 3 august 2018 | Gen: dramă
Regie: Rob Tregenza | Notă IMDb: 7,0 | Rating Metascore: 91/100

Carsten Neuer, un om de afaceri din Germania, călătorește în Norvegia pentru a termina traducerea unor poezii norvegiene scrise de Tarjei Vesaas în chineză, un proiect „moștenit” de la fosta sa soție. Carsten, ajuns în Norvegia, îl angajează pe Niko, un ghid local, să îl ducă la casa scriitorului, dar și în anumite locuri pentru a găsi inspirația de care are nevoie pentru a termina traducerile în propriul stil.

În timpul călătoriei sale în Norvegia, lui Carsten îi apare tot mai des fantoma fostei sale soții, în timp ce Niko se confruntă cu greutățile unei familii care așteaptă venirea pe lume a unui copil. Timpul petrecut în Norvegia îl face pe Carsten să realizeze cât de mare este puterea dragostei, limitele limbii descoperite în călătoria sa și nevoia omenirii de prietenie.

9. The Rider (2018)

Premiera: 13 aprilie 2018 | Gen: dramă, western
Regie: Chloe Zhao | Notă IMDb: 7,4 | Rating Metascore: 92/100

Bazat pe o poveste adevărată, filmul îl urmărește pe Brady Blackburn, un star rodeo aflat în ascensiune, care după un accident tragic este informat că zilele sale de competiție s-au terminat. Ajuns înapoi acasă după accidentul care i-a fost aproape fatal, Brady se trezește întrebându-se din ce ar trebui să trăiască din moment ce nu mai poate face ceea ce îi dădea până de curând un sentiment de satisfacție și motivație.

Brady ajunge să se confrunte cu incertitudinea și se găsește obligat să contemple la cum ar putea să arate noua lui viață. Într-o încercare de a-și recâștiga controlul asupra propriului destin, Brady încearcă să caute o nouă identitate și să își redefinească ideea despre tot ceea ce înseamnă să fie un bărbat în inima Americii.

8. The Favourite (2018)

Premiera: 23 noiembrie 2018 | Gen: biografic, comedie, dramă
Regie: Yorgos Lanthimos | Notă IMDb: 8,3 | Rating Metascore: 92/100

La începutul secolului al XVIII-lea, Anglia se află în război cu francezii. Anne, o regină firavă, ocupă tronul, iar prietena ei apropiată, Lady Sarah, guvernează țara în locul ei, în timp ce se îngrijește de sănătatea fragilă a reginei. Atunci când Abigail, o nouă slujitoare, apare în peisaj, farmecul ei o cucerește pe Sarah. Aceasta o ia pe Abigail sub aripa ei, iar slujitoarea vede în acest fapt o șansă de întoarcere la rădăcinile ei aristocratice.

Pe măsură ce politica războiului devine consumatoare de timp pentru Sarah, Abigail intră în breșă substituind însoțitoarea reginei. Prietenia lor înfloritoare îi oferă șansa să își îndeplinească ambițiile, fără să lase nicio femeie, bărbat sau politică să stea în calea ei. Relația strânsă dintre regină și Sarah ajunge să fie amenințată de venirea lui Abigail, lucru care conduce la o rivalitate amară pentru a fi favorita reginei.

7. A Bread Factory Part Two: Walk With Me a While

Premiera: 26 octombrie 2018 | Gen: comedie, dramă
Regie: Patrick Wang | Notă IMDb: 7,3 | Rating Metascore: 93/100

Un mic orășel ajunge să se schimbe radical la față după o întâlnire a conducerii școlii din localitate. Într-un mod misterios, jurnalistul care conduce ziarul local dispare într-un mod bizar. O mulțime de turiști încep să apară în oraș, iar muncitori din domeniul tehnologiei încep să pună pe picioare o serie de start-up-uri locale. Mulțimea de persoane venite în micul orășel fac ca piața imobiliară să cunoască o creștere fără precedent.

În tot acest timp, Dorothea și Greta, două femei care au crescut în localitate, încearcă să își continue munca fără să fie deranjate de toate persoanele noi care au apărut în peisaj. Cele două repetă, în continuare, „Hecuba”, scrisă de Euripides, pentru a putea prezenta o piesă de teatru nouă. Numărul mic de persoane prezente la premiera piesei „Heruba” le obligă pe cele două femei să își reconsidere planurile de viitor.

6. Minding the Gap (2018)

Premiera: 17 august 2018 | Gen: documentar
Regie: Bing Liu | Notă IMDb: 8,2 | Rating Metascore: 93/100

În timp ce încearcă să alcătuiască un film din cadrele filmate în ultimii 12 ani, Bing Liu își parcurge ultimii ani din viață retrăind, prin intermediul imaginilor, clipele uitate din trecut. Muncind la filmul său în casa lui din Rockford, Illinois, Bing Liu caută o legătură între educația turbulentă a prietenilor săi skateboarderi și masculinitatea modernă. Mergând mai departe cu vizionarea imaginilor, Bing Liu ajunge să se confrunte cu diferențele dintre copilărie și maturitate.

5. Shoah: Four Sisters (2018)

Premiera: 14 noiembrie 2018 | Gen: documentar, istoric
Regie: Claude Lanzmann | Notă IMDb: 8,3 | Rating Metascore: 93/100

Începând cu anul 1999, Claude Lanzmann a realizat mai multe filme și interviuri filmate în anii ’70 care ar fi putut deveni o muncă monumentală dacă ar fi fost duse la final. În ultimii săi ani de viață, Claude decide să realizeze o producție despre patru femei complet diferite din Europa de Est, cu patru destine diferite și patru planuri de viitor după finalul războiului mondial: Ruth Elias din Cehoslovacia, Paula Biren din Polonia, Ada Lichtman din Krakowia, Polonia, și Hannah Marton din Cluj, Romania.

Toate cele patru femei sunt supraviețuitoare ale Holocaustului, iar fiecare dintre ele își spune povestea și aduce la suprafață detalii terifiante despre barbarismele experimentate. Cele patru persoane posedă o inteligență aparte, iar stilul lor de viață inspiră prin simplitate și devotament.

4. Shoplifters (2018)

Premiera: 23 noiembrie 2018 | Gen: crimă, dramă
Regie: Hirokazu Koreeda | Notă IMDb: 8,1 | Rating Metascore: 94/100

Un tată și un fiu din Japonia se întorc acasă după ce au realizat o serie de furturi din mai multe magazine locale. În drumul lor se întâlnesc cu o fetiță care pare să fie abandonată pe străzile mizerabile ale unui orășel japonez. Reticentă la ideea de a găzdui un necunoscut peste noapte, soția lui Osamu își acordă un timp de gândire, hotărând într-un final să fie gazdă pentru respectiva fetiță.

În scurt timp, familia lui Osamu ajunge să afle că fata pe care au luat-o în grijă era maltratată de părinții ei, acesta fiind motivul pentru care a fugit de acasă și a ajuns pe străzi. În ciuda sărăciei în care trăiesc membrii familiei, dau impresia de o viață fericită și încearcă să treacă cu capul sus peste problemele apărute în cale.

3. A Bread Factory Part One: For the Sake of Gold (2018)

Premiera: 26 octombrie 2018 | Gen: comedie, dramă
Regie: Patrick Wang | Notă IMDb: 7,2 | Rating Metascore: 94/100

Cu 20 de ani în urmă, Dorothea și Greta s-au mutat în Checkford și au cumpărat o veche fabrică de pâine pe care au transformat-o într-un spațiu artistic în care au găzduit filme, piese de teatru, expoziții și vernisaje. Comunitatea de imigranți a găsit în acest spațiu un loc liniștit de întâlnire, iar copii beneficiază de un loc în care să își petreacă timpul după școală.

Lucrurile încep să se schimbe în momentul în care în Checkford se stabilește un cunoscut artist din China și care deschide Feel Institute, o investiție uriașă pentru un orășel atât de mic. Fondurile care până acum ajungeau la spațiul creat de Dorothea și Greta se văd puse în pericol de noul centru construit în Checkford. Astfel se pornește o cursă pentru obținerea unor fonduri atât de vitale pentru viitorul comunității pe care au pus-o pe picioare.

2. Amazing Grace (2018)

Premiera: 23 noiembrie 2018 | Gen: documentar
Regie: Sydney Pollack | Notă IMDb: 8,9 | Rating Metascore: 95/100

Documentarul prezintă imagini de la concertul susținut de Aretha Franklin în anul 1972 într-un tur de promovare a celui mai vândut album muzical din acele vremuri la New Temple Missionary Baptist Church din Los Angeles.

1. Roma (2018)

Premiera: 21 noiembrie 2018 | Gen: dramă
Regie: Alfonso Cuaron | Notă IMDb: 8,6 | Rating Metascore: 95/100

Producția marchează întoarcerea lui Alfonso Cuaron acasă, în Mexic, şi este totodată văzut ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirat de poveștile unor femei din copilăria sa. Filmul urmărește povestea lui Cleo, o tânără angajată în casa unei familii din cartierul de clasă mijlocie Roma din Mexico City. Prin crearea unei scrisori de iubire adresate femeilor care l-au crescut, Alfonso Cuaron pornește de la propria sa copilărie pentru a crea un portret viu și emoționant al conflictelor interne și al ierarhiei sociale în timpul turbulențelor politice din ’70.

Răsfoiește mai multe liste și recomandări pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Un comentariu