Raftul cu filme

Top 99 cele mai bune filme care pot fi vizionate pe Netflix chiar acum

filme de pe netflix, The Shawshank Redemption
Imagine via IMDb / The Shawshank Redemption

Platforma de streaming online Netflix, una dintre cele mai ofertante opțiuni în materie de conținut online legal din țara noastră, ascunde o mulțime de pelicule și producții premiate la nivel mondial care merită să fie vizionate măcar o dată în viață. Cele mai bune filme de pe Netflix nu îți sunt recomandate pe platformă pentru că este mai în câștigul lor să scoată la înaintare conținutul propriu.

Netflix, asemeni serviciilor Disney Plus, Amazon și HBO Max, întâmpină de multe ori probleme cu licențele de difuzare pentru diferite producții, fapt pentru care crearea de conținut propriu a devenit, de la un timp, o idee foarte bună.

Lună de lună actualizăm lista cu cele mai bune filme de pe Netflix în funcție de peliculele care sunt aduse sau eliminate de pe platformă. Acceptăm cu drag critica constructivă în comentarii și idei pentru alte noi liste de filme. Acestea fiind spuse, platforma Raftul cu Filme îți prezintă o listă cu cele mai bune filme de pe Netflix.

Acest articol cu 99 cele mai bune filme de pe Netflix a fost publicat pe site-ul Raftul cu Filme, pentru prima oară, pe data de 9 februarie 2018. Cea mai recentă actualizare a clasamentului a fost făcută pe 26 martie 2024.

99. Split (2016) – 7,3 pe IMDb

Diviziunile mentale ale celor care suferă de identitate disociativă au fascinat dintotdeauna oamenii de știință, care nici acum nu au găsit o explicație. Deși Kevin a scos la iveală 23 de personalități în siguranța cabinetului, se pare că o alta a rămas bine ascunsă și este pe cale să se manifeste și să le domine pe celelalte. Însă atunci când răpește trei tinere se declanșează o adevărată bătălie pentru supraviețuire între personalitățile lui, dar și cu cei din jur, miza fiind supraviețuirea.

98. Divines (2016) – 7,4 pe IMDb

Într-un ghetou în care religia și traficul de droguri merg mână în mână, Dounia are o dorință acerbă pentru putere și succes. Susținută de Maimouna, cea mai bună prietenă a ei, ea decide să calce pe urmele Rebeccăi, un dealer de droguri respectabil în comunitate. Dar întâlnirea ei cu Djigui, un tânăr dansator tulburător de senzual, îi schimbă complet planurile.

97. Downton Abbey: A New Era (2022) – 7,4 pe IMDb

Premiatul cineast Julian Fellowes ne prezintă evenimentul cinematografic al anului, „Downton Abbey: A New Era”. Revenirea mult așteptată în cinematografele din întreaga lume a fenomenului global reunește distribuția iubită în povestea călătoriei neașteptate, dar nu mai puțin grandioase, în sudul Franței pentru a dezvălui misterul vilei proaspăt moștenite de contesa văduvă.

96. Mudbound (2017) – 7,4 pe IMDb

Familia McAllan este recent mutată din civilizația liniștită din Memphis și nepregătită pentru cerințele dure ale agriculturii. În ciuda viselor lui Henry, soția sa se luptă să își păstreze încrederea în soțul ei, cu riscul de a pierde. Între timp, Hap și Florence Jackson se luptă să construiască un mic vis pe cont propriu, în ciuda barierelor sociale riguros aplicate. Războiul dă peste cap planurile ambelor familii, în timp ce prietenii lor apropiați construiesc o prietenie rapidă, dar dificilă, care provoacă realitățile brutale ale regiunii în care trăiesc.

95. Felon (2008) – 7,4 pe IMDb

Wade Porter este un soț iubitor, cu un viitor promițător, însă lucrurile iau o turnură diferită în viața lui în momentul în care ucide din greșeală un hoț care voia să îi fure din casă. Fiind condamnat pentru crimă, Wade este închis într-o instituție de maximă securitate pentru trei ani. Aflat în închisoare, el descoperă că regulile din societate nu se mai aplică. Avându-l ca partener de celulă pe un criminal notoriu și fiind supus unor tratamente inumane de către un gardian al închisorii, Wade realizează că singura sa șansă de supraviețuire este să devină cel mai puternic.

94. The Talented Mr. Ripley (1999) – 7,4 pe IMDb

Tom este un băiat sărac ce împrumută o jachetă cu emblema Universității Princeton pentru a cânta la o petrecere. El pretinde că îl cunoaște pe unul dintre bogații studenți de la Princeton, un rebel care trăiește în Italia și refuză să se întoarcă acasă. Tatăl lui este dispus să îi ofere 1.000 de dolari pentru a-i aduce fiul înapoi acasă, iar Tom este mai mult decât dispus să o facă. Tom devine prieten cu Dickie și ajunge să fie parte a grupului său de prieteni. Lucrurile devin complicate când Tom devine dezirabil se vede nevoit să se întoarcă la vechea lui viață.

93. War for the Planet of the Apes (2017) – 7,4 pe IMDb

În acest film devenit deja celebru pentru scenariu și efectele speciale, Cesar, alături de armata sa de maimuțe, este forțat să intre într-un conflict mortal cu o armată de oameni condusă de un colonel nemilos. După ce maimuțele suferă pierderi inimaginabile, Cesar se luptă cu instinctul său întunecat și începe propria misiune de răzbunare. Cum această aventură îi aduce față în față, Cesar și colonelul luptă unul împotriva celuilalt determinând soarta ambelor specii și viitorul planetei.

92. Uncut Gems (2019) – 7,4 pe IMDb

Pelicula a fost una despre care s-a știut la nivel internațional că va fi foarte bună încă de dinainte de a fi lansată oficial, iar acest lucru s-a datorat unui trailer excepțional, dar și regizorilor experimentați. Dacă este sau nu un film bun a reprezentat subiectul unei adevărate controverse în mediul online, ceea ce l-a făcut să devină un film popular în rândul amatorilor de cinema. Adam Sandler a făcut unul dintre cele mai bune roluri ale sale, iar regia impecabilă nu a dezamăgit.

91. John Wick: Chapter 2 (2017) – 7,4 pe IMDb

În această continuare a peliculei din anul 2014, John Wick este forțat să renunțe la ideea de pensionare de către fostul său asociat, care plănuiește să preia controlul asupra unei organizații de asasini extinsă la nivel internațional. Obligat printr-un legământ de sânge să îl ajute, John călătorește până la Roma unde se confruntă cu câțiva dintre cei mai letali asasini de pe planetă. La scurt timp după ce se întoarce acasă, planul de a-și relua viața de civil este dat peste cap de un gangster italian.

90. Spider-Man (2002) – 7,4 pe IMDb

Rămas orfan, Peter ajunge să locuiască în Queens, împreună cu mătușa May și unchiul Ben. Peter duce viața unui elev normal, lucrând ca fotograf la ziarul școlii, tânjind după frumoasa lui colegă, Mary Jane Watson, și distrându-se în timpul liber cu prietenul lui cel mai bun, Harry Osborn. Filmul se axează pe povestea elevului Peter Parker care, după ce a fost mușcat de un păianjen modificat genetic, capătă o putere supraomenească și abilitatea păianjenului de a se cățăra pe orice suprafață. El jură să folosească aceste abilități pentru a lupta contra crimei.

89. Elling (2001) – 7,5 pe IMDb

Pelicula prezintă o poveste caldă și plină de umor. După un stagiu de doi ani la Centrul de Tratament Broynes, Elling este hotărât să revină la așa numita lume reală. Împreună cu colegul său mai cu picioarele pe pământ, Kjell Bjarne, primește permisiunea de a se muta într-un apartament din Oslo, cu condiția să aibă grijă de propria sa persoană. Aventurile prin care vor trece cei doi prieteni, relațiile pe care le stabilesc și situațiile cu care se confruntă la tot pasul îi forțează pe cei doi tineri să se maturizeze și să se aventureze în această viață deosebit de frumoasă.

88. Love, Simon (2018) – 7,5 pe IMDb

Bazat pe romanul scris de Becky Albertalli, filmul prezintă o poveste despre călătoria palpitantă și tulburătoare de a te găsi și de a te îndrăgosti. Dar pentru Simon Spier, un adolescent de 17 ani, este puțin mai complicat: el este pe punctul de a-i spune familiei și prietenilor săi că este homosexual și că încă nu știe identitatea colegului anonim de care s-a îndrăgostit online. Într-o zi, unul dintre e-mail-urile lui ajunge pe mâini greșite, iar Simon începe să fie șantajat cu secretul său: el trebuie să îl ajute pe clovnul clasei să iasă cu fata pe care o place sau homosexualitatea lui va fi dezvăluită, împreună cu numele băiatului pe care îl place. Rezolvarea ambelor probleme poate fi hilară, înfricoșătoare și, desigur, îi poate schimba întreaga viață. Își va găsi oare Simon drumul spre fericire?

87. Still Alice (2014) – 7,5 pe IMDb

Alice Howland, o renumită profesoară de lingvistică, are un mariaj fericit și trei copii maturi, însă totul se schimbă când Alice începe să uite cuvinte. Când doctorul îi spune că suferă de Alzheimer, ea și familia ei trebuie să înfrunte o provocare groaznică. Alice se chinuie nu doar să lupte împotriva degradării interioare, ci și să profite la maximum de zilele care i-au mai rămas în viață.

86. The Favourite (2018) – 7,5 pe IMDb

În secolul al XVIII-lea, Anglia se află în război cu francezii. Anne ocupă tronul, iar prietena ei, Sarah, conduce țara în locul ei, în timp ce se îngrijește de sănătatea reginei. Atunci când Abigail apare în peisaj, farmecul ei o cucerește pe Sarah. Aceasta o ia pe Abigail sub aripa ei, iar slujitoarea vede în acest fapt o șansă de întoarcere la rădăcinile sale. Pe parcurs, Abigail ajunge să o înlocuiască pe însoțitoarea reginei. Relația dintre regină și Sarah ajunge să fie amenințată de venirea lui Abigail, lucru care conduce la o rivalitate pentru a fi favorita reginei.

85. Babel (2006) – 7,5 pe IMDb

În „Babel”, un incident tragic ce implică un cuplu american în Maroc duce la un lanț de evenimente prin care trec patru familii în țări diferite din lume. Legați de împrejurări, dar separați de continente, cultură și limbă, fiecare personaj descoperă că familia e cea care îți oferă până la urmă mângâiere. Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Koji Yakusho, Adriana Barraza și Rinko Kikuchi conduc un ansamblu internațional de actori care îmbogățesc diversitatea culturală abordată și întăresc ideile puternice despre legăturile și frontierele culturale.

84. Source Code (2011) – 7,5 pe IMDb

Colter Stevens se trezește în corpul unui necunoscut, într-un tren spre Chicago, fără a ști cine este, cum a ajuns acolo sau de ce. Astfel descoperă că face parte dintr-o misiune cu scopul de a opri un atac terorist în urma căruia un tren a fost aruncat în aer. Iar misiunea cu totul neobișnuită este de fapt un experiment guvernamental numit Codul Sursă, un program care îi permite lui Colter să preia identitatea unui alt individ în ultimele minute ale vieții acestuia. Confruntându-se cu o a doua amenințare, cu mult mai periculoasă, care s-ar putea solda cu moartea a milioane de persoane, Colter retrăiește explozia trenului iar și iar. De fiecare dată încearcă să adune indicii prin care să se apropie de personajul diabolic din spatele atentatului pentru a-l prinde și a preveni un nou atac.

83. Baby Driver (2017) – 7,5 pe IMDb

Baby lucrează pentru Doc, șeful unei bande care dă numeroase spargeri la bănci, pe timp de zi, bazându-se pe iscusința lui la volan. Oamenii de încredere ai lui Doc sunt Buddy, un fost dealer de pe Wall Street devenit infractor, tânărul partener la rele al lui Buddy, Darling și Bats, un pistolar impulsiv care este suspicios față de Baby, punându-i la îndoială fidelitatea și aptitudinile de șofer.

82. Spider-Man 2 (2004) – 7,5 pe IMDb

Au trecut doi ani de când manieratul Peter Parker a părăsit-o pe iubita lui, Mary Jane Watson, și s-a hotărât să pornească pe calea responsabilității ca Omul Păianjen. Peter trebuie să se confrunte cu noi provocări pe măsură ce încearcă să facă față darului și blestemului puterilor sale, echilibrând dubla sa identitate ca super eroul evaziv și viața de student. Cele mai dragi relații ale lui Peter sunt acum în pericol de a fi distruse din cauza confruntării cu puternicul personaj negativ multitentacular, Doctor Octopus, cunoscut și sub numele de Doc Ock.

81. The Hunger Games: Catching Fire (2013) – 7,5 pe IMDb

Katniss și Peeta au câștigat împreună sângeroasele Jocuri ale Foamei, sfidând pentru prima dată în istorie regulile impuse de Capitoliu. Reveniți în Districtul 12, speră să trăiască în pace. După toate obstacolele peste care au trecut, au câștigat o viață sigură și decentă pentru familile lor. Dar în timp ce Katniss și Peeta sunt forțați să facă Turul Învingătorilor, apar zvonuri cu privire la o revoltă printre locuitorii districtelor. În ochii conducătorilor ei sunt sursa acestei rebeliuni. Dacă nu vor reuși să convingă națiunea Panemului că sunt în continuare îndrăgostiți nebunește, consecințele ar putea fi dezastruoase.

80. El Infierno (2010) – 7,6 pe IMDb

Benny este deportat din Statele Unite ale Americii și regăsește un peisaj dezolant. Violența irațională, corupția generalizată și criza economică din țară au devastat-o complet. Fără alte opțiuni de a-și ajuta familia, Benny se apucă de trafic cu stupefiante și cunoaște pentru prima dată în viață prosperitatea, banii, femeile și violența, pentru a descoperi la final că viața interlopă nu aduce mereu ceea ce promite. Filmul este o comedie neagră epică despre narcotice și lumea lor.

79. The Boy Who Harnessed the Wind (2019) – 7,6 pe IMDb

Scris și regizat de către Chiwetel Ejiofor, producția „The Boy Who Harnessed the Wind” este bazată pe o poveste reală. Inspirându-se dintr-o carte de știință, un adolescent de 13 ani, Trywell Kamkwamba, construiește o moară de vânt în încercarea de a salva satul său din Malawi de foamete.

78. Freedom Writers (2007) – 7,6 pe IMDb

Regizorul Richard LaGravenese aduce în prim-plan proiectul „The Freedom Writer’s Diaries: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them”, scris de profesoara Erin Gruwell, împreună cu elevii ei. Ceea ce încep să scrie elevii considerați a fi periculoși este o odisee împotriva ignoranței, a neînțelegerii și a forțelor negative din propriile vieți, ce le va deschide ochii și îi va învăța să devină eroii propriilor lor vieți.

77. The Two Popes (2019) – 7,6 pe IMDb

Frustrat de direcția în care merge biserica, cardinalul Bergoglio îi cere Papei permisiunea de a se retrage în 2012. Deși se va înfrunta cu numeroase scandaluri, Papa propune o întâlnire cu cel mai dur critic al său și viitorul succesor al Romei pentru a-i dezvălui un secret care va zgudui Biserica Catolică din temelii. În spatele zidurilor Vaticanului începe lupta între tradiție și progres și între vină și iertare.

76. Searching (2018) – 7,6 pe IMDb

În urma dispariției fiicei sale în vârstă de 16 ani, David Kim încearcă să găsească indicii în laptopul acesteia, verificându-i istoricul activităților online. Curând însă acesta descoperă că fiica sa nu era deloc perfectă cum părea.

75. Gone Baby Gone (2007) – 7,6 pe IMDb

Dorchester, unul din cele mai dure cartiere din Boston, nu este un loc pentru cei slabi sau nevinovați. Este un teritoriu definit de oameni năpăstuiți de ghinion, de străzile pline de familii dezbinate, inimi frânte și visuri neîmplinite. Când unul dintre ei dispare, o fetiță de numai patru ani, detectivii nu vor să preia cazul. Dar la cererile insistente, aceștia deschid o investigație care în cele din urmă va risca totul: relația și sănătatea lor mintală și chiar propriile vieți.

74. Inside Man (2006) – 7,6 pe IMDb

Patru oameni costumați în zugravi pătrund pe holurile unei bănci din Manhattan, sucursala de bază din Wall Street a unei instituții financiare importante la nivel mondial. Jefuitorii plănuiesc o operațiune de asediu asupra băncii, iar cei 50 de clienți și personalul devin o garanție neașteptată în acest jaf, hoții luându-i ostatici în momentul în care sunt încercuiți de către agenții de poliție.

73. Moneyball (2011) – 7,6 pe IMDb

Filmul este inspirat dintr-o poveste adevărată, aceea a fostului jucător de baseball Billy Beanet care, nereușind să fie cel mai bun pe teren conform propriei ștachete, renunță și devine manager al echipei Oakland Athletics. Însă în campionatul din anul 2002, Billy se confruntă cu o situație foarte problematică: cei mai buni jucători părăsesc echipa, atrași de salariile oferite de marile cluburi, iar jucătorii care rămân sunt nevoiți să se mulțumească cu o treime din salariu. Dar Billy este ambițios și hotărât să câștige campionatul. Pentru a-și completa echipa, el apelează la Peter Brand, un tânăr economist isteț educat la Yale. Împreună aplică o metodă neconvențională în lumea baseball-ului: formarea unei echipe cu ajutorul statisticii și a calculatorului. Astfel descoperă jucători extrem de talentați, dar care erau ignorați sau respinși de alte cluburi pe motiv că nu mai sunt foarte tineri, că au un caracter dificil sau că au fost accidentați pe teren.

72. Saw (2004) – 7,6 pe IMDb

Încă de la prima secvență a filmului, publicul este aruncat în mijlocul acțiunii: doi bărbați se trezesc într-o toaletă subterană, amândoi fiind legați cu lanțuri de perete. Nu știu decât că unul dintre ei trebuie să îl ucidă pe celălalt sau amândoi vor muri. Este un film intens, cu o intrigă năucitoare și cu un final surpriză care a șocat publicul la festivalul de lansare. Fiecare victimă este confruntată cu o alegere oribilă, de care depinde întreaga sa existență. Un bărbat va fi îngropat de viu și nu poate să evite acest lucru decât dacă reușește să treacă prin sârmă ghimpată, iar o femeie trebuie să ucidă pe cineva pentru a se elibera din strânsoarea unei căști din metal care este programată să îi smulgă mandibula. Toate aceste jocuri concepute de un criminal fac ca „Saw” să se ridice mult deasupra filmelor de groază cu care ne-am obișnuit, mulțumită mai ales atmosferei macabre.

71. Dawn of the Planet of the Apes (2014) – 7,6 pe IMDb

O populație aflată în dezvoltare, maimuțele evoluate genetic, conduse de Caesar, sunt amenințate de un grup de oameni supraviețuitori ai devastatorului virus ce a făcut ravagii în urmă cu zece ani. Reușesc să încheie temporar pacea, însă aceasta se dovedește fragilă și de scurtă durată deoarece ambele părți se află pe picior de război, un război ce va hotărî care va fi specia dominantă de pe Pământ.

70. Love Actually (2003) – 7,6 pe IMDb

De la noul premier care se îndrăgostește de tânăra angajată să asigure protocolul, la un scriitor care evadează din Londra pentru a-și îngriji inima rănită și care își găsește imediat dragostea. De la o soție care crede că soțul ei o înșală, la mireasa care nu înțelege distanța păstrată de cel mai bun prieten al soțului ei. De la elevul care s-a îndrăgostit de cea mai populară fată din școală, la un tată văduv care caută orice fărâmă de legătură cu fiul său. De la o fată care nu poate începe o relație cu un coleg de serviciu pe care îl iubește în taină, la un rock star care încearcă să își relanseze cariera. Dragostea creează un haos pentru toți.

69. American Psycho (2000) – 7,6 pe IMDb

Filmul este o satiră socială care reflectă viața urbană de la sfârșitul anilor 1980 prin ochii unui criminal în serie, silind audiența să pătrundă în mintea lui tulbure și să îi înțeleagă motivația. Fiind un specimen superb, Patrick apare ca un personaj perfect, cel puțin la fel de perfect ca și cei din jurul său. Cu cât se străduiește să semene altora cu atât se pierde în mulțime și descoperă o societate anormală.

68. Once Upon a Time in Hollywood (2019) – 7,6 pe IMDb

În anul 1969, o nouă lume se întrevede pe platourile de filmare de la Hollywood, iar noua realitate îi cam prinde pe picior greșit pe vedeta de televiziune Rick Dalton, dar și pe dublura care îi interpretează cascadoriile, Cliff Booth. În timp ce aceştia se străduiesc să se afirme în noul context, actrița Sharon Tate, vecina lui Dalton, este implicată într-o poveste suspectă legată de crimele odioase ale clanului Charles Mason. Povestea are mai multe linii narative, în stilul „Pulp Fiction”, care l-a consacrat pe Quentin Tarantino în toată lumea.

67. The African Queen (1952) – 7,7 pe IMDb

La începutul Primului Război Mondial, în Africa Centrală, o misionară din Anglia și un aventurier canadian fug din fața nemților la bordul unei ambarcațiuni. Charlie Allnutt, eroul de aventură tipic american, căpitanul vasului și negustor, aprovizionează cu marfă de contrabandă o colonie de pe malul râului Ulanga, păstorită de Samuel Sayer și sora acestuia, Rose. O dată cu izbucnirea războiului în Europa, repercusiunile războiului ajung și în micuța colonie, care este incendiată de trupele germane, iar pastorul este ucis. Rose, singurul supraviețuitor, se îmbarcă la bordul vasului cu intenția de a ajunge pe teritorii engleze, dar drumul este lung, iar ea va trece, alături de Charlie, prin momente dificile și emoționante.

66. Beasts of No Nation (2015) – 7,7 pe IMDb

Pelicula reprezintă o dramă americană de război bazată pe romanul cu același nume, publicat în anul 2005 de scriitorul Uzodinma Iweala. Actorul Idris Elba joacă în rolul principal, iar filmările au început în luna iunie 2014, acestea desfășurându-se în regiunea de est a Ghanei. Într-o țară din Africa de Vest, când Războiul Civil îi desparte familia, Agu este forțat să se alăture unei unități de mercenari.

65. Roma (2018) – 7,7 pe IMDb

Producția marchează întoarcerea lui Alfonso Cuaron acasă, în Mexic, și este totodată văzută ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirată de poveștile unor femei din copilărie. Pelicula urmărește povestea lui Cleo, o tânără angajată în casa unei familii din cartierul de clasă mijlocie Roma din Mexico City.

64. The Trial of the Chicago 7 (2020) – 7,7 pe IMDb

Ceea ce trebuia să fie un protest pașnic la Convenția Națională a Partidului Democrat din 1968 s-a transformat într-o confruntare violentă cu poliția și Garda Națională. Organizatorii protestului, printre care Abbie Hoffman, Jerry Rubin, Tom Hayden și Bobby Seale, au fost acuzați de conspirație în vederea incitării la revoltă, iar procesul care a urmat a fost unul dintre cele mai notorii din istorie.

63. The Boy in the Striped Pyjamas (2008) – 7,7 pe IMDb

Acțiunea este plasată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar povestea este spusă prin ochii inocenți ai lui Bruno, fiul de opt ani al unui comandant dintr-un lagăr de concentrare. Băiatul se împrietenește cu un copil evreu aflat după gardurile lagărului. Când tatăl lui află de amiciție îi interzice fiului său să se mai aproprie de gard. Urmările neașteptate ale deciziei tatălui nu întârzie să apară.

62. Primal Fear (1996) – 7,7 pe IMDb

Actorul Richard Gere joacă rolul unui avocat arogant care va prelua cazul unui tânăr acuzat de uciderea preotului care avea grijă de el, interpretat de actorul Edward Norton. Cazul devine din ce în ce mai complex în momentul în care acuzatul mărturisește că mai era cineva în cameră în momentul crimei.

61. Donnie Brasco (1997) – 7,7 pe IMDb

Filmul redă povestea lui Joe, un agent FBI infiltrat în mafia din New York. Joe își ia numele de Donnie Brasco și se împrietenește cu Lefty, un cap mafiot a cărui viață personală se duce de râpă. Cu o soție care vrea să îl părăsească și cu un fiu toxicoman, Lefty se simte descumpănit. De 30 de ani în mafie, cu 26 de victime la activ, el realizează că nu a devenit persoana la care visa când a hotărât să se dea cu băieții răi pentru a trăi o viață fără grija zilei de mâine. Donnie Brasco pare a fi o proiecție a persoanei sale în tinerețe. Îl va lua sub aripa sa protectoare, iar sub această tutelă Donnie va accede imediat în vârfurile ierarhiei gangsterilor. Atras de mirajul acestei lumi, Donnie pare să uite că de fapt el este Joe Pistone, neglijându-și misiunea. Pe măsură ce se atașează de Lefty, Donnie își dă seama că îi va fi cumplit de greu să îl dea pe acesta pe mâna FBI-ului când șefii săi i-o vor cere.

60. Man on Fire (2004) – 7,7 pe IMDb

Răpirile se țin lanț în Mexic, creând o adevărată panică în rândul locuitorilor mai înstăriți. Într-un interval de șase zile au loc 24 de răpiri, ceea ce face ca mulți dintre părinți să angajeze un bodyguard pentru a le proteja copiii. Acesta este contextul în care John Creasy, un fost asasin plătit în slujba CIA, își face apariția în Mexico City, căruia prietenul său Rayburn îi propune slujba de bodyguard pe lângă o fetiță de nouă ani pe nume Pita Ramos. Aceasta este fiica unui industriaș bogat, Samuel Ramos, și a Lisei Ramos. Creasy este agasat de întrebările insistente ale fetiței despre viața lui personală, însă fetița reușește să îi penetreze armura și cei doi se împrietenesc. În clipa în care Pita este răpită, Creasy își jură că o va găsi și o va aduce înapoi, omorând la nevoie pe oricine i-ar sta în cale.

59. The Game (1997) – 7,7 pe IMDb

Nicholas van Orton este un afacerist de succes care s-a obișnuit să dețină controlul asupra investițiilor și relațiilor sale. Viața sa ordonată va suferi o schimbare profundă din momentul în care fratele său îi va da un cadou mai puțin obișnuit, un joc incitant, care va atrage consecințe devastatoare. După ce va da curs acestui joc îi vor apărea în cale o serie de obstacole, în ciuda faptului că nu cunoaște prea bine regulile și nici obiectivul final al acestuia.

58. Sicario (2015) – 7,7 pe IMDb

La granița dintre Statele Unite ale Americii și Mexic legea nu există, iar agentul FBI Kate Mercer devine martor al traficului de droguri desfășurat cu implicarea forțelor guvernamentale. Miza crește atunci când aceștia trebuie să îl captureze pe șeful întregii organizații criminale. Benicio del Toro este principalul colaborator în misiunea condusă de FBI la graniță, iar trecutul întunecat al acestuia o va face pe Kate să pună la îndoială tot ce știa pentru a supraviețui.

57. Home Alone (1990) – 7,7 pe IMDb

Familia McCallister pleacă să își petreacă sărbătoarea de Crăciun în străinătate, însă îl uită acasă pe mezinul familiei. Cu toate astea, micuțul nu se plictisește deloc, mai ales că doi hoți plănuiesc să jefuiască locuința, însă Kevin recurge la tot felul de capcane pentru a-și apăra casa. Pelicula continuă să figureze pe loc de cinste pe lista filmelor cu cele mai mari încasări în box-office-ul mondial.

56. Perfect Strangers (2021) – 7,8 pe IMDb

Într-o seară, la un pahar de vin, șapte prieteni, soț și soție, iubiți sau amici, intră într-un joc periculos. Cu toții pun telefoanele pe masă și cad de acord ca la tot ceea ce primesc în acea seară, fie apeluri, SMS-uri sau mesaje pe WhatsApp, să răspundă pe difuzor sau să lectureze cu voce tare, iar totul o ia razna.

55. Society of the Snow (2023) – 7,8 pe IMDb

În anul 1972, zborul 571 al Forțelor Aeriene din Uruguay, închiriat pentru a transporta o echipă de rugby în Chile, se prăbușește pe un ghețar din inima Anzilor. Doar 29 dintre cei 45 de pasageri au supraviețuit accidentului catastrofal. Regăsindu-se într-unul dintre cele mai dure medii din lume, supraviețuitorii se văd nevoiți să recurgă la măsuri extreme pentru a rămâne în viață. După ce a câștigat premiul publicului la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, producția „Society of the Snow” a câștigat și premiul publicului la Festivalul Mill Valley.

54. Boyz n the Hood (1991) – 7,8 pe IMDb

Debutul în regie al lui John Singleton urmărește existențele învolburate ale unor tineri afro-americani care trăiesc în Los Angeles. Atunci când tânărul Tre începe să o ia pe căi greșite, mama sa îl trimite să locuiască cu tatăl său, iar acolo Tre se împrietenește cu Ricky și Doughboy. De-a lungul anilor, fiecare își alege propriul drum: Tre pare destinat colegiului, Ricky gloriei sportive, iar Doughboy devine un cunoscut traficant de droguri. Totul decurge bine, până când o bandă rivală îi hărțuiește pe Tre și pe Ricky. Doughboy se pregătește imediat pentru răzbunare, forțându-l pe Tre să aleagă dacă să își pună sau nu viitorul în pericol.

53. All Quiet on the Western Front (2022) – 7,8 pe IMDb

Pelicula spune povestea captivantă a unui tânăr soldat german aflat pe frontul de vest în timpul Primului Război Mondial. Paul și camarazii lui simt pe propria piele cum euforia inițială a războiului se transformă în disperare și teamă, în lupta pentru propriile vieți și a celor din jur, în tranșee. Filmul regizat de Edward Berger este bazat pe celebrul roman omonim semnat de Erich Maria Remarque.

52. Little Women (2019) – 7,8 pe IMDb

Regizorul și scenaristul și scenarista Greta Gerwig ecranizează un film care se bazează atât pe romanul clasic, cât și pe alte scrieri ale Louisei May Alcott, redând parcursul, suișurile și coborâșurile vieții lui Jo March, un alter ego al scriitoarei. În accepțiunea lui Gerwig, îndrăgita poveste a celor patru surori, care erau hotărâte să își trăiască viața după propriile lor criterii, este valabilă în orice epocă, dar și potrivită pentru acest moment de contemporaneitate.

51. Pride & Prejudice (2005) – 7,8 pe IMDb

Clasica poveste cu dragoste și neînțelegeri este plasată în Anglia secolului al XVIII-lea. Cele cinci surori au fost crescute sub stricta îngrijire a mamei lor, care se concentrează doar asupra găsirii unor soți fiicelor ei, care să le asigure, din punct de vedere financiar, o stabilitate. Însă inteligenta și curajoasa Elizabeth se străduiește să își trăiască viața într-o perspectivă mai largă, încurajată fiind de tatăl ei bolnav. Iar când un om bogat își stabilește reședința într-un conac din apropiere, familia Bennet începe să abuzeze tot mai mult de acesta.

50. The Gentlemen (2020) – 7,8 pe IMDb

În această peliculă apărută în anul 2020 facem cunoștință cu Mickey Pearson, un american care și-a construit la Londra o afacere uriașă din traficul de droguri. Odată ce zvonul că este în căutare de potențiali înlocuitori pentru a ieși din schemă se răspândește, un război incendiar se declanșează. Un război în care intrigile, mita, șantajul și amenințările de tot felul curg ca un fluviu învolburat.

49. The Irishman (2019) – 7,8 pe IMDb

Un film despre crima organizată din SUA de după cel de-Al Doilea Război Mondial, prin ochii veteranului de război Frank Sheeran, un escroc și asasin plătit care a lucrat în cadrul mafiei. Pelicula urmărește unul dintre cele mai mari mistere din istorie, dispariția șefului de sindicat Jimmy Hoffa, și prezintă o călătorie prin coridoarele ascunse ale crimei organizate din Statele Unite ale Americii.

48. The Big Short (2015) – 7,8 pe IMDb

Când patru outsideri observă ceea ce marile bănci, media și guvernul refuză să vadă, și anume iminența colapsului economiei globale, au o idee de geniu: să parieze împotriva băncilor. Investițiile lor extrem de îndrăznețe îi vor duce în culisele sumbre ale sistemului bancar, unde vor fi nevoiți să se îndoiască de oricine și de orice. Bazat pe povestea adevărată descrisă în romanul lui Michael Lewis, și regizat de Adam McKay, filmul are o distribuție formată din unele dintre cele mai grele nume de la Hollywood: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling și Brad Pitt.

47. The Notebook (2004) – 7,8 pe IMDb

Allie și Noah s-au întâlnit într-o seară la carnaval și s-au îndrăgostit. Părinții ei nu consimt legătura fiicei lor deoarece familia lui Noah nu este suficient de bogată și cunoscută și hotărăsc să se mute departe. Allie a așteptat mult timp ca Noah să îi răspundă la scrisori, dar după mai mulți ani hotărăște să se însoare cu un soldat american. Măcinată încă de dragostea pe care o nutrește față de Noah, ea decide să îi facă o vizită acestuia și constată că sentimentele lor sunt încă vii.

46. Cast Away (2000) – 7,8 pe IMDb

Existența lui Chuck se sfârșește brusc atunci când după o prăbușire cu avionul se regăsește izolat pe o insulă îndepărtată, naufragiat în cel mai dezolant loc imaginabil. Practic smuls din comoditatea vieții cotidiene, Chuck trebuie să facă față nevoilor fundamentale de supraviețuire, și anume apa, hrana și adăpostul.

45. Luxembourg, Luxembourg (2023) – 7,9 pe IMDb

Doi frați gemeni din Ucraina pleacă să își vadă pentru ultima oară tatăl înstrăinat după ce află că bătrânul este pe moarte în Luxemburg, departe de casă. Regia peliculei este semnată de către Antonio Lukich, iar din distribuție fac parte, printre alții, actori precum Amil Nasirov, Ramil Nasirov, Nataliya Gnitiy, Lyudmyla Sachenko și Viktor Drapikovsky. Încadrată în genul comedie, producția de 105 minute a avut premiera internaținală la începutul anului 2023.

44. Il Posto (1961) – 7,9 pe IMDb

Domenico și Antonietta sunt doi tineri care se cunosc în timp ce aplică pentru două locuri de muncă. După un proces bizar de selecție, format din examene scrise, exerciții fizice și întrebări ciudate, cei doi obțin cele două slujbe. Domenico primește doar sarcini mărunte, până când o poziție de funcționar se eliberează brusc. Domenico își ocupă în cele din urmă postul într-o cameră alături de alți 12 funcționari și cu un manager care îi supraveghează de la un birou amplasat în capătul camerei. Filmul se încheie în timp ce Domenico reflectă asupra destinului său, în timp ce rămână așezat la micul său birou dintr-o fără nicio fereastră.

43. The Lion in Winter (1968) – 7,9 pe IMDb

Cea mai mare parte a acțiunii are loc într-o singură zi, o zi în care regele Henry al II-lea trebuie să își aleagă succesorul la tronul Angliei. Este o adaptare a unei piese de teatru cunoscută, fiind o poveste despre familie, ambiție, lăcomie, trădare și multe altele, cu o coloană sonoră foarte reușită și o distribuție de excepție, cu Peter O’Toole, Katherine Hepburn și Anthony Hopkins.

42. Marriage Story (2019) – 7,9 pe IMDb

Lungmetrajul scris și regizat de Noah Baumbach reprezintă un portret profund și sensibil al unei căsnicii care se destramă și al unei familii care alege să rămână unită. Nominalizat la Premiile Oscar, filmul îi are în rolurile principale pe actorii americani Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Alan Alda și Ray Liotta.

41. Children of Men (2006) – 7,9 pe IMDb

Speranța oamenilor pentru un viitor mai bun s-a diminuat complet. Se împlinesc 19 ani de la ultima naștere a unui copil și cu fiecare an care trece, fără o naștere pe toată planetă, omenirea se apropie de dispariție, cerându-și ultimele drepturi asupra viitorului. În timp ce mulți oameni aleg să îmbrățișeze inevitabilul și se îndreaptă spre separatism, ilegalitate și nihilism, alții se luptă pentru o populație unită, dar și pentru drepturile populației, aflată acum pe cale de dispariție.

40. Bohemian Rhapsody (2018) – 7,9 pe IMDb

Filmul este o celebrare a trupei Queen, dar și a lui Freddie Mercury, care a sfidat stereotipurile și a distrus convențiile, devenind unul dintre cei mai iubiți artiști. Filmul urmărește ascensiunea trupei prin melodiile lor iconice și sunetul revoluționar, apropierea de colaps a formației pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea lor triumfătoare în ajunul concertului caritabil Live Aid, unde Mercury conduce trupa într-una dintre cele mai puternice performanțe din istorie. În cadrul concertului, trupa a hipnotizat audiența cu piese celebre. Trupa a continuat să concerteze și să înregistreze chiar și atunci când sănătatea lui Freddie Mercury s-a deteriorat.

39. Knives Out (2019) – 7,9 pe IMDb

Când renumitul scriitor Harlan Thrombey este găsit fără suflare în conacul său, imediat după aniversarea sa, curiosul și glumețul detectiv Benoit Blanc este desemnat să investigheze cazul. Între familia disfuncțională a lui Harlan și angajații lui devotați, Blanc jonglează printre secrete și jocuri de culise pentru a afla adevărul despre crimă. Cu o distribuție de elită, filmul este o enigmă captivantă, plină de umor și intrigă, menită să țină spectatorul în suspans.

38. Scent of a Woman (1992) – 8,0 pe IMDb

Filmul impune un tur de forță al reputatului Al Pacino, cunoscut publicului pentru o mulțime de alte pelicule celebre. Actorul interpretează în această peliculă un rol cu adevărat pe măsura posibilităților sale, fiind vorba despre un bărbat frământat de conflicte interioare cumplite ce se materializează în paroxistice momente de criză. Marcat de un trecut întunecat, dar și de pierderea vederii, personajul interpretat de Al Pacino, alături de Charlie Simms, face o incredibilă partitură a unui cuplu neadecvat în acest tumultuos secol al marilor tensiuni psihologice.

37. Life of Brian (1979) – 8,0 pe IMDb

Născut în ziua de Crăciun, într-o casă din apropierea celei în care locuiește adevăratul Iisus, Brian din Nazareth își petrece viața crezând că este adevăratul Mesia și încearcă să îi convingă pe toți ceilalți de puterile pe care le are.

36. Groundhog Day (1993) – 8,0 pe IMDb

Phil Connors, meteorolog de serviciu, este trimis să relateze de pe teren dintr-un cătun obscur aflat în centrul atenției o dată pe an, de Ziua Cârtiței. Pentru că a făcut același lucru în ultimii patru ani, Phil nu face niciun efort să își mascheze nemulțumirea. Rutina anilor trecuți se repetă până în zorii zilei următoare când, după un somn liniștit, eroul nostru se trezește și constată că ziua precedentă se repetă. La început, Phil încearcă să profite și să folosească acest fapt în avantajul lui, dar apoi își dă seama că este blestemat să își petreacă eternitatea în același loc, văzând aceleași persoane și făcând aceleași lucruri în fiecare zi.

35. The Revenant (2015) – 8,0 pe IMDb

Pelicula este inspirată de romanul lui Michael Punke. Acțiunea se petrece în anul 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass, membru al unei expediții în Munții Stâncoși, unde este prins de un urs grizzly și sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ține companie în ultimele clipe de viață și pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinși de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele și echipamentul și fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăște, deși mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit.

34. One Step Behind the Seraphim (2017) – 8,1 pe IMDb

Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv. După un timp, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.

33. Ford v Ferrari (2019) – 8,1 pe IMDb

Filmul prezintă remarcabila poveste a lui Carroll Shelby, un designer vizionar din industria americană de mașini, și a lui Ken Miles, un neînfricat șofer britanic. Cei doi s-au luptat cu birocrația corporatistă, cu legile fizicii și cu proprii demoni pentru a putea construi o mașină de curse revoluționară pentru Ford Motor Company. Au reușit să se confrunte direct cu puternicele mașini de curse ale lui Enzo Ferrari în cursa de 24 de ore de pe pista Le Mans, din Franța, în anul 1966.

32. Hachi: A Dog’s Tale (2009) – 8,1 pe IMDb

Filmul urmărește relația specială apărută spontan între un profesor universitar și un câine pe care îl găsește pe stradă și îl duce în casa lui. Ani de-a rândul, animalul își însoțește dimineața stăpânul la gară și îl așteaptă în fiecare seară, la aceeași oră și în același loc, să se întoarcă de la serviciu. Însă într-o zi nefastă profesorul moare în urma unui atac de cord. Timp de nouă ani, câinele merge zilnic la gară pentru a-și aștepta stăpânul, uimind pe toată lumea prin devotamentul său și predând tuturor o lecție despre iubire, loialitate și compasiune.

31. Spotlight (2015) – 8,1 pe IMDb

Când redactorul-șef Marty Baron preia conducerea ziarului Boston Globe, acesta își trimite echipa de jurnaliști de investigație să cerceteze în amănunt cazul unui preot acuzat că a abuzat sexual mai mulţi minori. Conştienţi de faptul că această demascare a Bisericii Catolice va avea consecinţe majore, jurnaliștii Walter Robinson, Sacha Pfeiffer, Michael Rezendes şi Matt Carroll încep să dezvolte o investigaţie tot mai profundă. În timp ce stau de vorbă cu oamenii, ei îşi dau seama că protecţia oferită de către biserică preoţilor pedofili era cu mult mai extinsă. În ciuda rezistenţei încrâncenate a Bisericii, reprezentată de către Cardinalul Law, ziarul publică editorialul său de senzaţie, determinând dezvăluiri similare în alte câteva sute de oraşe din întreaga lume.

30. Jaws (1975) – 8,1 pe IMDb

Steven Spielberg a ecranizat bestseller-ul scris de Peter Benchley, de o forță impresionantă și plină de suspans. Una dintre cele mai mari succese din istoria filmului, producția a lăsat o amprentă de neuitat atât asupra publicului, cât și asupra celor care merg la plajă, descriind în câteva cuvinte pericolul mărilor.

29. Gone Girl (2014) – 8,1 pe IMDb

Nick Dunne este un soț fericit și împlinit. La cea de-a cincea aniversare a căsătoriei sale cu Amy viața sa ia o întorsătură tragică după ce Amy dispare fără urmă din locuința lor. Asaltat de presă, poliție și de părinții lui Amy, Nick pare să afișeze un comportament ciudat, alimentat de minciuni și atitudini inadecvate.

28. Catch Me If You Can (2002) – 8,1 pe IMDb

Frank a lucrat ca doctor, avocat și pilot la o companie aviatică, toate înainte de a împlini 21 de ani. Fiind un maestru al înșelăciunilor, el a devenit și un bun falsificator, reușind să câștige milioane de dolari. În același timp, un agent FBI și-a stabilit drept prioritate să îl prindă pe Frank și să îl aducă în fața justiției, însă el se află întotdeauna cu un pas înaintea sa, silindu-l să își continue urmărirea.

27. Unforgiven (1992) – 8,2 pe IMDb

Little Bill menține ordinea folosind violența atunci când este nevoie. Prostituatele din oraș se descurcă și ele cum pot. Însă la un moment dat una dintre ele este ucisă de câțiva cowboy. Nemulțumite de dreptatea făcută de șerif, prostituatele oferă o recompensă pentru prinderea criminalilor. Această recompensă îl atrage pe The Schofield Kid, precum și pe bătrânul William Munny. Inițial acesta renunțase la meserie de dragul soției sale, dedicându-se familiei și mai ales celor doi copii ai săi. Când soția sa îl părăsește, viața la fermă devine tot mai grea și de nesuportat. Așa că ia legătura cu vechiul său partener, Ned, își pregătește calul și pleacă să ucidă încă o dată, încălcând linia dintre eroism și răutate, om și mit.

26. Monty Python and the Holy Grail (1975) – 8,2 pe IMDb

Filmul reprezintă o parodie după legendele cavalerești britanice în care un loc de frunte îl ocupă misiunea pentru Sfântul Graal a regelui Arthur. Acesta, alături de cavalerii ieșiți parcă proaspăt dintr-un ospiciu, pornesc într-o călătorie inițiatică și călăresc cai imaginari de-a căror tropot este responsabil unul dintre scutieri.

25. L.A. Confidential (1997) – 8,2 pe IMDb

Filmul redă atmosfera dintr-un oraș dominat de celebrități, reviste de scandal, corupție și crimă organizată. Pelicula depășește sfera filmelor polițiste prin cele trei personaje aduse în prim-plan care ajung să lucreze împreună pentru că sunt în primul rând oameni și apoi polițiști. Diferențele dintre cei trei sunt relevate încă de la început prin prezentarea separată a fiecăruia. Filmul este presărat cu personaje foarte variate: un căpitan de poliție corupt, directorul unei reviste de scandal, o prostituată de lux și un miliardar misterios, toate contribuind la închegarea poveștii, o acțiune complicată la prima vedere, dar foarte bine înlănțuită și redată.

24. 1917 (2019) – 8,2 pe IMDb

În timpul Primului Război Mondial, doi tineri soldați dintr-un regiment britanic primesc ordinul să parcurgă „zona moartă” lăsată în urmă de germanii aparent în retragere și să transmită un mesaj comandantului unui alt regiment britanic pregătit să intre în luptă. Cei doi trebuie să livreze un mesaj pe teritoriul inamic în ceea ce pare a fi o misiune aproape sinucigașă. Dar miza este uriașă: ajuns la destinație, mesajul ar putea salva viața unor soldați altfel condamnați la moarte.

23. Top Gun: Maverick (2022) – 8,2 pe IMDb

După mai bine de 30 de ani munciți în armată ca unul din cei mai buni aviatori, Pete Mitchell se întoarce acolo unde a început, dar cu misiunea de a-și pune în slujba celor nou recrutați abilitățile sale extraordinare de pilot, chiar dacă asta înseamnă să nu avanseze în rang, așa cum ar fi meritat din plin.

22. Spider-Man: No Way Home (2021) – 8,2 pe IMDb

Pentru prima dată în istoria filmelor cu Spider-Man, prietenosul erou al cartierului trăiește fără mască, dar și fără posibilitatea de a separa viața normală de cea de super erou. Când are nevoie de ajutorul lui Doctor Strange, miza crește mai mult decât oricând, ceea ce îl obligă pe Peter să vadă cu alți ochi realitatea.

21. Jurassic Park (1993) – 8,2 pe IMDb

Doctorii Alan Grant și Ellie Sattler sunt invitați de miliardarul excentric John Hammond pentru deschiderea unui nou parc de distracții pe o insulă din Costa Rica. Hammond reușise să cloneze dinozauri prin prelevarea de ADN din sângele supt de insecte preistorice și să pună bazele unei rezervații imense de animale preistorice. Dar, din păcate, sistemele de protecție ale parcului cedează și dinozaurii pierduți de sub control trebuie acum să fie distruși.

20. Batman Begins (2005) – 8,2 pe IMDb

După ce părinții săi sunt uciși, Bruce Wayne se mută în Asia unde, sub îndrumarea mentorilor săi, învață să lupte împotriva forțelor răului. Întors acasă, în Gotham City, Batman va începe lupta împotriva corupției și a criminalilor de tot felul.

19. The Wolf of Wall Street (2013) – 8,2 pe IMDb

Bazat pe un roman autobiografic, lungmetrajul spune povestea unui broker care a trăit visul american până când acesta s-a transformat într-un coșmar. A început de jos și a avut o ascensiune fulgerătoare, iar lăcomia corporatistă, succesul în exces și puterea dobândită l-au transformat dintr-un broker onest într-un infractor implicat în scandaluri de corupție, înșelăciune și crimă.

18. Once Upon a Time in America (1984) – 8,3 pe IMDb

Filmul prezintă povestea unui grup de gangsteri din New York care a supraviețuit prohibiției. Ei se reîntâlnesc după 35 ani și încearcă să se salveze. Filmul poate fi privit ca o poveste a unui om care este în război cu el însuși. David este un criminal neîndurător, dar iubitor și cald în același timp. Conflictul firii sale îl constituie Deborah, femeia pe care o iubește și care încearcă să îl schimbe. Deși ea este singurul lucru pur din viața lui, Noodles nu ezită să o violeze în momentul în care vrea să îl părăsească. De aceea „Once Upon a Time in America” nu este doar un film cu și despre gangsteri, ci și o introspecție analitică în sufletul lui Noodles.

17. Heat (1995) – 8,3 pe IMDb

Atunci când doi oameni puternici se află de părți opuse ale baricadei, situația este la un pas de a fi explozivă. Acțiunea filmului se petrece în Los Angeles-ul zilelor noastre, iar în prim-plan se află doi oameni puternici, cu personalități complexe, care se hăituiesc reciproc. Unul este un criminal profesionist, iar celălalt este un reputat detectiv a cărui singură obsesie profesională este să îl prindă pe ucigașul care întotdeauna a reușit să înfrunte dreptatea, legea și adevărul.

16. Scarface (1983) – 8,3 pe IMDb

Filmul urmărește povestea unui emigrant care, împreună cu prietenul lui, pune bazele unui puternic imperiu mafiot în Miami. Filmul de o duritate rar întâlnită în 1983, a născut numeroase controverse în momentul lansării. Regizată de Brian de Palma și scrisă de Oliver Stone, pelicula a intrat în istorie prin faptul că este unul dintre puținele filme nominalizate atât la Globurile de Aur, cât și la Zmeura de Aur.

15. Good Will Hunting (1997) – 8,3 pe IMDb

Will Hunting este un tânăr cu probleme. Într-o zi rezolvă pe tablă o problemă pe care profesorul Lambeau o alesese ca să își încuie studenții. Uluit de soluția găsită și de faptul că nimeni nu îndrăznește să o revendice, profesorul se hotărăște să îl găsească pe autor. Tânărul este un geniu al matematicii, iar când îl descoperă profesorul refuză să îl lase să se irosească. Pe cât este de genial, Will este pe atât de încăpățânat să rămână acolo unde consideră că îi este locul, alături de prieteni, într-o viață fără ambiții în care multe se rezolvă cu pumnii și nu cu mintea.

14. Joker (2019) – 8,4 pe IMDb

Arthur Fleck este clovn și își dorește să aibă propriul său număr de stand-up comedy, însă problemele sale mintale se agravează treptat, iar fiecare eveniment nefericit este un pas spre transformarea sa în unul dintre dușmanii lui Batman.

13. Inglourious Basterds (2009) – 8,4 pe IMDb

În Franța, Shosanna Dreyfus privește cum familia sa este executată de colonelul nazist Hans Landa. Shosanna scapă ca prin urechile acului și fuge la Paris, acolo unde își creează o nouă identitate ca proprietar și proiecționist de cinema. În altă parte a Europei, locotenentul Aldo Raine organizează un grup de soldați evrei pe care îi conduce într-o campanie de răzbunare împotriva naziștilor.

12. The Dark Knight Rises (2012) – 8,4 pe IMDb

Au trecut opt ani de când Batman a dispărut în noapte, transformându-se din acel moment din erou în fugar. Asumându-și vina pentru moartea procurorului Harvey Dent, Cavalerul Negru a sacrificat totul pentru ceea ce el și comisarul Gordon sperau că este o cauză mai bună. Pentru un timp minciuna a prins, criminalitatea din Gotham fiind zdrobită sub greutatea Actului Dent împotriva infractorilor.

11. The Pianist (2002) – 8,5 pe IMDb

Bazat pe memoriile pianistului Szpillmann, filmul spune povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez care, datorită originii sale evreiești, este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli și decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea.

10. Whiplash (2014) – 8,5 pe IMDb

Filmul lansat în anul 2014 spune povestea unui student aflat la începutul unei anevoioase experiențe: transformarea în basistul central al celei mai bune orchestre de jazz din țară. Este pregătit să facă orice pentru asta, însă ciudatul și excentricul său profesor îl înnebunește cu metodele sale extreme de predare. Începe astfel să își piardă încrederea în talentul său, dar și în el însuși.

9. Gladiator (2000) – 8,5 pe IMDb

Regizorul Ridley Scott readuce publicului de cinema bătăliile glorioase din vremea romanilor într-o poveste impetuoasă despre curaj și revanșă. Generalul Maximus a condus legiunile spre victorie pe câmpul de luptă. Odată terminat războiul, Maximus se gândește să se întoarcă acasă la soție și copii. Cu toate acestea, muribundul împărat Marcus Aurelius mai are încă o sarcină pentru general.

8. Django Unchained (2012) – 8,5 pe IMDb

Acțiunea are loc în sudul Americii, cu doi ani înainte de Războiul Civil. Django este un sclav al cărui trecut plin de violență îl aduce în serviciul lui King Schultz, un vânător de recompense aflat pe urmele unor ucigași. Django este singurul care poate să îl ajute să ajungă la aceștia. În schimb, Schultz îi promite că îl va elibera.

7. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) – 8,7 pe IMDb

Patrick se îndrăgostește de o fată de 15 ani și ajunge în închisoare pentru corupere de minori. Ajuns aici, Patrick se preface că ar fi nebun și reușește să fie trimis într-un azil. Dar constată că nici în acest loc viața nu este ușoară. Asistenta Mildred se dovedește a fi mult mai periculoasă decât bolnavii pe care îi persecută. În dorința de a încălzi atmosfera din ospiciu, Patrick îi corupe pe colegii lui la diferite jocuri, reușind astfel să îi mai scoată din starea lor de letargie, dar iarăși apar complicațiile. Patrick dă o petrecere care se sfârșește, din păcate, tragic: unul dintre internați se sinucide, iar necazurile încep să se țină lanț.

6. Goodfellas (1990) – 8,7 pe IMDb

Henry este un gangster de mâna a doua care ia parte la o spargere împreună cu Jimmy și Tommy. Ultimii doi ajung apoi să devină personaje importante ale mafiei, în timp ce Henry este afectat de succesul lor. Filmul este inspirat de un caz real și povestea lui este conturată în jurul lui Henry, mafiotul care își vede prietenii urcând pe scara ierarhică a crimei. O clasică poveste cu gangsteri, în care ne este prezentată povestea unor prieteni din copilărie, care trebuie să crească și să se adapteze unui cartier și unei vieți în care legile mafiei dictează mersul lucrurilor. Filmul nu este moralizator și nu încearcă să prezinte personajele bune vis-a-vis de cele negative, ci dorește să surprindă o stare de fapt cât se poate de reală.

5. Fight Club (1999) – 8,8 pe IMDb

Fără bani, cu o slujbă monotonă și stresantă, cu fiecare nouă zi la fel cu cea de ieri, un tânăr trăiește fără speranța de mai bine și fără idealuri. Dar în viața lui apare cineva care îl învață să se miște și să trăiască liber. Pătrunde în labirintul unui joc dur, anarhic, al unor lupte mortale, nemotivate. Devine membru al unui club unde învață să se bată, înlocuind, pentru a-și dovedi puterea, amorțeala spiritului cu agresivitatea. Dar înțelege curând că nu acesta este răspunsul la întrebările sale.

4. Inception (2010) – 8,8 pe IMDb

Dom Cobb este un hoț priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracției, adică al furtului de informații și secrete prețioase din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează, când mintea lor este cea mai vulnerabilă. Rara abilitate îi conferă un statut de profesionist căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic, dar care îl face, în același timp, să piardă tot ceea ce era mai important pentru el și să îl transforme într-un fugar.

3. Pulp Fiction (1994) – 8,9 pe IMDb

Este o comedie neagră, construită eliptic și nonlinear, pe câteva povești principale, ale căror personaje interacționează sub o formă sau alta. Doi infractori care vor să jefuiască un magazin întâlnesc doi asasini care au de recuperat un obiect important pentru șeful lor, care are o înțelegere cu un boxer, pe care acesta nu o respectă. Există desigur și mai multe povești secundare, care le susțin și întregesc pe cele principale, într-o perfectă notă marca Quentin Tarantino.

2. The Dark Knight (2008) – 9,0 pe IMDb

Cu ajutorul locotenentului Jim Gordon și a procurorului Harvey Dent, Batman începe lupta împotriva crimei organizate din Gotham City pentru a o face dispărută definitiv. Inițial, triumviratul se dovedește a fi eficient, dar în curând cei trei devin ținta unui geniu al răului, Joker, care aruncă orașul în anarhie și îl forțează pe Batman să încalce fragila graniță dintre erou și răzbunător.

1. The Shawshank Redemption (1993) – 9,3 pe IMDb

Un tânăr bancher este condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea soției și a amantului acesteia, deși acesta declară că este nevinovat. În închisoare, Andy îl întâlnește pe Red, un bărbat închis de 20 de ani. Andy va pune la cale un ingenios plan de evadare, dar și de pedepsire a directorului închisorii. Tim Robbins joacă rolul infractorului gânditor. În închisoare găsește un nou prieten, pe Morgan Freeman, un bătrân care pare să știe tot, dar care mai are multe de învățat. Pe lângă meritul de a fi pe deplin educativ și plin de pilde, filmul reușește să fie și spectaculos. Închisoarea ajunge să fie prezentată ca un loc oarecare, cu oameni buni și răi, un loc cu care te obișnuiești, un loc care devine acasă pentru unii din ei.

Marius Popa

În ultimii 36 de ani, cel puțin 20 de ani i-am petrecut urmărind o grămadă de filme. Listele mele de titluri de pe IMDb au devenit deja neîncăpătoare, fapt pentru care am pus hotărât piciorul pe frână și m-am apucat de scris. În timpul liber îmi petrec timpul încercând să nu mai apăs butoanele de play de pe Netflix și HBO Max.

16 comentarii

 • Curiozitatea mea este de ce doar 97? Mai trebuiau 3 până la 100, come on! Anyway, bună lista, pe multe le-am văzut deja, dar am descoperit și vreo 2-3 care merită încercate.

  • Pentru că nu facem liste de filme sau seriale doar ca să fie făcute. Am selectat atent producțiile, iar momentan am ajuns la 97. Dacă o să mai găsim 14 o să avem o listă cu 111 filme. Toate cele bune și mulțumim de comentariu!

 • Bună ziua! În primul rând felicitări pentru munca depusă! Iar legat de filme pot să spun că este o listă de filme reușită! Mulțumesc!

 • Mi-au trezit interes unele din listă, dar nu le-am mai găsit pe Netflix, din păcate! Vă recomand și eu unul foarte bun: „Palm Trees in the Snow”. Superb filmul!

  • L-am văzut noaptea trecută doar pentru că am simțit că e apropiat percepției mele, după ce am citit comentariul tău, descrierea și câteva recenzii. Cu adevărat un film tulburător.

  • Un film extrem de emoționant, cu o poveste foarte frumoasă de dragoste, dar și suferință în același timp. Cu adevărat îți atinge sufletul acest film. O super recomandare!

 • Să pui „Scent of a Women” pe un asemenea loc reprezintă o jignire adusă cinematografiei. Prin urmare, topul nu are nicio relevanță.

 • Pe Netflix mai există o capodoperă, un oarecare film „Închisoarea îngerilor”, care nu are loc în topul tău. Rar o persoană să nu îl includă în top 10 all time.

  • La un moment dat a fost în lista noastră, apoi Netflix l-a scos din portofoliul propriu, iar de atunci a fost eliminat și din articol. Dacă se dovedește că Netflix l-a adus înapoi, cu siguranță se va regăsi și în lista de mai sus. Mulțumim!

 • Super lista! Pe multe dintre ele chiar le-am văzut, dar întotdeauna mai găsesc câteva filme pe care să le văd în listele de genul acesta. Keep it up!