Raftul cu filme

Transilvania Film aduce în cinematografe un film din Republica Moldova: Carbon

Carbon, TIFF 2023, cinema, filme la cinema, Transilvania Film
Imagine via Transilvania Film / Carbon

Carbon, cel mai de succes film moldovenesc, ajunge în premieră pe ecranele din România. Transilvania Film anunță premiera românească a filmului regizat de Ion Borș în cadrul Festivalului TIFF de la Cluj-Napoca. Proiecțiile speciale vor avea loc pe 14 iunie, de la ora 20:00, și pe 16 iunie, de la ora 12:00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. După ecranizările de la TIFF, filmul Carbon va pleca într-un turneu de promovare prin țară, iar din 7 iulie 2023 va putea fi văzut în cinematografe.

Carbon este un film captivant și profund care explorează subtil teme precum conflictul uman, dezumanizarea și propaganda, oferind o perspectivă provocatoare asupra societății moldovenești. Acțiunea filmului are loc în Republica Moldova anului 1992, în apropierea zonelor de conflict de pe Nistru.

Povestea urmărește peripețiile unui tânăr tractorist care, din dorința naivă de a-și construi o viață normală alături de iubita sa, pornește într-o călătorie periculoasă spre împlinirea visurilor. O descoperire sinistră transformă călătoria într-o aventură plină de situații absurde în care eroul se confruntă cu indiferență, lăcomie și prostie din partea celor din jur. Prin această poveste tulburătoare el învață lecția esențială de a fi om, o experiență care îi va schimba viața.

Proiecția de la TIFF va avea loc în prezența regizorului Ion Borș și a echipei filmului, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Carbon reprezintă primul lungmetraj regizat de Ion Borș și este considerat cel mai de succes film moldovenesc al ultimei perioade, obținând un record la box office în Moldova și devenind primul film moldovenesc proiectat în cinematografele din România.

Filmul a fost selectat ca propunere a Republicii Moldova pentru Premiile Oscar și a fost difuzat în peste 25 de orașe din lume. Ion Borș s-a născut pe data de 21 mai 1990. În anul 2013 a absolvit studiile de actorie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Din anul 2017 este fondatorul Kantora Film Production.

Ion Borș a regizat și produs primul său scurtmetraj intitulat „Plus minus unu”, care a avut premiera și a câștigat trei premii importante la Ravac IFF și a fost proiectat la Festivalul de Film Cottbus. Filmul lui Ion Borș a obținut premiul pentru cel mai bun debut internațional la Huesca Film Festival din Spania.

Marius Popa

În ultimii 36 de ani, cel puțin 20 de ani i-am petrecut urmărind o grămadă de filme. Listele mele de titluri de pe IMDb au devenit deja neîncăpătoare, fapt pentru care am pus hotărât piciorul pe frână și m-am apucat de scris. În timpul liber îmi petrec timpul încercând să nu mai apăs butoanele de play de pe Netflix și HBO Max.

Un comentariu

  • Sunt extrem de încântat să aud că filmul „Carbon”, cel mai de succes film moldovenesc, va ajunge în premieră și pe ecranele din România. Mă bucur că Transilvania Film a ales să includă acest film în cadrul Festivalului TIFF, dăruind astfel publicului român ocazia de a se bucura de creația regizorului Ion Borș. Povestea acestui film este una tulburătoare și profundă, iar faptul că se petrece în Moldova anului 1992 îl face și mai relevant și mai actual. Sunt convins că publicul român va fi captivat de aventurile tânărului tractorist care caută să își împlinească visurile în ciuda obstacolelor și dificultăților întâlnite în drumul său.