Raftul cu filme

Filmul românesc „Câmp de maci” are premiera la Festivalul Tallinn Black Nights

Câmp de maci, Eugen Jebeleanu
Regizorul Eugen Jebeleanu

Filmul românesc Câmp de maci, regizat de Eugen Jebeleanu, va fi prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional Tallinn Black Nights, desfășurat între 13 și 29 noiembrie 2020, în categoria First Feature Competition, dedicată filmelor de debut și va concura pentru premiile Best Film Award și Jury Special Prize.

Producția Câmp de maci prezintă o zi din viața lui Cristi, un jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi, bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf în care mai mulți protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.

„Filmul este un act de rezistență în fața îngrădirii drepturilor omului și reprezintă un manifest pentru promovarea diversității în artă. Este o voce a unei minorități discriminate, printr-o poveste despre iubire, despre imposibilitatea iubirii și despre decizii. Premiera mondială la Tallinn, în capitala unei țări din fosta Uniune Sovietică, unde homosexualitatea a fost dezincriminată abia în anul 1992, este în sine un mesaj puternic. Sper ca debutul meu în cinema să deschidă o conversație mai largă despre toleranță, acceptare și respect față de grupurile vulnerabile”.

Pelicula Câmp de maci este plasată în contextul României contemporane și este inspirată de evenimentele din anii 2013 și 2018, atunci când o serie de proiecții de filme cu tematică LGBTQ+ au fost întrerupte de reprezentanții unor grupări conservatoare, necesitând și intervenția jandarmeriei.

„În povestea noastră, un film este oprit din cauza subiectului abordat, eveniment care a avut loc într-o sală de cinema din București. Astăzi, cinematografele din întreaga lume sunt în pericol de a fi închise din cauza crizei sanitare și, în aceste momente, trebuie să arătăm mai mult ca oricând că suntem responsabili pentru ceea ce propunem publicului. Este de o importanță majoră să aducem în sălile de cinema filme care să trezească spiritul civic al spectatorilor, să pună întrebări, să deschidă orizonturi și să emoționeze”, adaugă Eugen Jebeleanu.

Din distribuție fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuț Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos și George Piștereanu. Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuțiu, sunetul de Alex Dragomir, iar scenografia și costumele de Velica Panduru.

Câmp de maci este o producţie Icon Production, în coproducţie cu Motion Picture Management și Cutare Film, realizată cu sprijinul CNC, Publicis Groupe, Zenith Media, The Groupe și Cinema City. Proiectul este cofinanțat de UE prin programul Creative Europe Media 2017 și a fost selectat în programul Connecting Cottbus.

Citește și alte articole despre filme românești pe Raftul cu Filme sau urmărește-ne pe pagina de Facebook, pe canalul de YouTube și pe pagina de Instagram.

Scrie un comentariu