Raftul cu filme

Recenzie de film: „Call Me by Your Name” (2017), de Luca Guadagnino

Call Me by Your Name, IMDb, recenzie, filme italiene
Imagine via IMDb / Call Me by Your Name

Acum câteva zile am avut ocazia să vizionez primul film italian al anului 2018, dar și unul dintre primele lungmetraje LGBT, pe numele său Call Me by Your Name (2017). Spun una dintre primele pelicule de acest gen pentru că, de curând, am reușit să urmăresc o altă producție LGBT, însă una românească de această dată, „Soldații. Poveste din Ferentari”, regizată de Ivana Mladenovic, și să citesc romanul după care a fost adaptată, între care am făcut o comparație aici.

Încă de la finalul lui 2017 mi-am pregătit o listă de producții pe care îmi doream să le urmăresc în viitorul apropiat, însă printre care nu se număra și Call Me by Your Name. Mulțumesc, așadar, celor de la Happy Cinema pentru ocazia acordată.

În regia lui Luca Guadagnino, regizor nominalizat la premiile Oscar, Call Me by Your Name s-a dovedit a fi o surpriză plăcută pentru gusturile mele în materie de cinematografie. Am rămas plăcut impresionat de modul în care pelicula a fost filmată, iar aici meritele se acordă lui Sayombhu Mukdeeprom mai ales pentru unele secvențe trase pur și simplu ireproșabil.

Call Me by Your Name, IMDb, recenzie, filme italiene
Imagine via IMDb / Call Me by Your Name

Ca un exemplu, există un cadru filmat pe un drum denivelat de pădure care, mai mult ca sigur, a fost tras de pe bicicletă. În termeni contemporani s-ar putea spune că nu reprezintă un cadru demn de a intra în lungmetraj, însă tocmai asta l-a făcut potrivit, fapt pentru care și Walter Fasano își mierită laudele, fiind cel care s-a ocupat de editare.

Cu întregul film de 132 de minute tras cu un singur obiectiv de 35 mm, prezența secvențelor lungi și desfășurate în mod natural dau un farmec aparte, alături de selecția grozavă muzicală, lucruri care mi-au hrănit dorința de a urmări pelicula cu sufletul la gură.

Cu Stella Savino ocupându-se de casting, distribuția pentru Call Me by Your Name se potrivește de minune cu ceea ce propune scenariul adaptat de James Ivory după nuvela semnată de Andre Aciman. De mult nu l-am mai urmărit pe Timothee Chalamet într-un rol atât de bine jucat, cu toate că peliculele italiene mi-au ajuns mai mereu la inimă și pot spune că le cunosc destul de bine.

Call Me by Your Name, IMDb, recenzie, filme italiene
Imagine via IMDb / Call Me by Your Name

O surpriză plăcută pentru mine a fost să îl descopăr pe Armie Hammer, actor de care nu mai auzisem până acum, deși am văzut „The Lone Ranger” acum ceva timp, unul dintre lungmetrajele în care a jucat, și care se mulează perfect pe rolul pe care-l interpretează în Call Me by Your Name. Frumusețea și senzualitatea pe care o exprimă această peliculă italiană se întâlnesc extrem de rar. Sentimentele pe care pelicula te face să le trăiești au fost ca un șoc pentru mine! Obișnuit cu o mulțime de filme care nu reușesc să aducă noutăți în cinema, lungmetrajul lui Luca Guadagnino a fost ca o gură de aer proaspăt.

Prin modul în care a fost filmat, prin cadrele filmate oarecum întunecat, prin senzualitate și iubire, prin curaj și onestitate, lungmetrajul reușește să te facă cumva capabil să te identifici cu nevoia de liniște a celor două personaje principale. Mai mult de atât, prin modul de exprimate filmul parcă îți permite să miroși și să asculți natura care își joacă grozav rolul de decor al acțiunii. Viața în nordul Italiei și relația pe care cei doi actori o leagă fac din Call Me by Your Name unul dintre cele mai bune filme LGBT, și nu numai, pe care am avut șansa să le urmăresc vreodată.

Lungmetrajul Call Me by Your Name intră în cinematografele din țara noastră pe 9 februarie 2018. Citește mai multe recenzii de filme pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu