Raftul cu filme

Bucharest International Dance Film Festival începe pe 7 septembrie la București

film festival, program, Dance Film Festival, bucharest international dance film festival, bucuresti, evenimente de film
Imagine via Facebook / Bucharest International Dance Film Festival

A mai rămas doar o zi! Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie 2017, cu proiecția lungmetrajului La Danseuse, în regia lui Stephanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie 2017 cu prezentarea documentarului WIM, de Lut Vandekeybus. Bucharest Dance Film Festival 2017 va avea loc la Cinema Elvire Popesco, Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, iar mai multe evenimente vor fi organizate la Point Cultural Hub, Gallery şi Deschis Gastrobar.

Tema ediţiei Bucharest Dance Film Festival din acest an, „The Age of the Strange”, îşi propune o întoarcere la starea de natural, căutând modalităţi de expunere tehno-surealiste, îmbrăţişând contradicţia şi fragilitatea. În competițiile de scurtmetraj ale festivalului au fost selectate douăzeci de pelicule din 14 ţări şi şapte producţii româneşti.

Anul acesta este organizată pentru prima dată o secţiune competiţională dedicată exclusiv filmelor de dans româneşti. Producţiile vor rula pe 8 septembrie, de la orele 21:00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Titlurile străine au fost alese din peste 300 de aplicaţii, iar ele vor fi proiectate la Cinema Elvire Popesco pe 9 septembrie, începând cu orele 18:30. Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri la care vor participa o parte dintre creatorii filmelor.

Programul oficial al Bucharest Dance Film Festival:

Joi, 7 septembrie 2017:

19:00-21:00 (Cinema Elvira Popescu) – „La Danseuse”, lungmetraj de ficțiune, 108 minute, în regia lui Stephanie di Giusto;
22:00-23:15 (DESCHIS Gastrobar) – Midnight Specials, proiecție de scurtmetraje Best of San Francisco Dance Film Festival (SUA), Pool Internationlaes Tranz Film Festival Berling (Germania), Choreoscope (Spania), Fiver (Spania) și Bestias Danzantes (Chile);

Vineri, 8 septembrie 2017:

13:00-17:00 (Gallery) – Masterclass Tomer Heymann;
19:00-22:00 (Muzeul Național de Artă Contemporană) – Alex Mirutziu cu „No Blood Bank Included” (vernisaj expoziție personală);
20:00-20:30 (MNAC) – Alex Mirutziu, performance „Dignity to the Unsaid”;
21:00-21:40 (MNAC) – Competiția națională, proiecție scurtmetraje;

Sâmbătă, 9 septembrie 2017:

15:00-15:30 (Parcul Carol, baza Mausoleului) – „Hasta Donde”, compania Sharon Fridman (Spania), performance;
18:30-20:00 (Cinema Elvira Popescu) – Competiția Internațională I, proiecții;
20:30-22:00 (Cinema Elvira Popescu) – Competiția Internațională II, proiecții;

Duminică, 10 septembrie 2017:

16:00-16:45 (POINT Cultural Hub) – Pitch [CO]LAB;
17:00-19:00 (POINT Cultural Hub) – „WIM”, film documentar, 112 minute, în regia lui Lut Vandekeybus;
19:30-20:30 (Centrul Național al Dansului) – „Caida Libre, Free Fall”, compania Sharon Fridman (Spania), performance;
21:30-22:00 (POINT Cultural Hub) – Gala de premiere;
22:00 (POINT Cultural Hub) – Petrecerea de încheiere a evenimentului;

Film Festival, BIDFF, Bucharest International Dance Film Festival, program, evenimente de film

Juriul de anul acesta este format din Tomer Heymann, regizorul filmului „Mr. Gaga”, care s-a bucurat de un succes internaţional remarcabil şi a fost prezentat la ediţia de anul trecut a Bucharest International Dance Film Festival, Mayo Rodriguez, directoarea festivalului Bestias Danzantes din Chile, şi Florin Fieroiu, unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi din România.

Premiile vor fi acordate pentru cel mai bun film (1.000 de euro), cel mai bun film românesc (1.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român), inovaţie (500 de euro) şi pentru favoritul publicului (500 de euro). Tomer Heymann va susține un masterclass pe 8 septembrie 2017, de la orele 13:00, la Gallery. Artistul Alex Mirutziu va prezenta, tot pe 8 septembrie, între orele 19:00 şi 22:00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, expoziţia personală „No blood bank included” şi performance-ul „Dignity to the unsaid”.

Sharon Fridman, celebru coregraf israelian stabilit în Spania, este invitatul special al celei de-a treia ediții a Bucharest International Dance Film Festival. El va aduce pe scena singurului festival de film de dans experimental din România, pe 9 septembrie, performance-ul „Hasta Donde”, la care accesul publicului este gratuit, iar pe 10 septembrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, în sala „Stere Popescu”, spectacolul care l-a consacrat, „Cădere liberă”. Biletele pentru acest spectacol sunt epuizate.

Documentarul WIM, în regia lui Lut Vandekeybus, va fi proiectat în ultima zi a festivalului, de la orele 17:00, la POINT. Pornind de la spectacole, repetiții, interviuri și arhive familiale, Lut Vandekeybus explorează creativitatea neliniștită a fratelui ei, performerul, coregraful și regizorul Wim Vandekeybus și felul în care cercurile de familie se interconectează, se inspiră și se ciocnesc sau se lovesc de opera sa.

Lut Vandekeybus și-a construit reputația cu documentarele observaționale „Bletzi, Bletzi” (1997), „Nu tot ce face LUMEA este bine pentru un menonit” (1998) și multi-premiatul „Linda & Ali: Două lumi între patru pereți” (2005). Scurtmetrajul ei, „Câinele chinezesc” (2001), a câștigat mai multe premii de-a lungul timpului. După o lungă perioadă petrecută în Orientul Mijlociu, concentrându-se pe contextul local, s-a întors la filmul documentar cu „WIM” (2016).

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul programului cultural București Oraș participativ, cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Parteneri sunt Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, POINT Cultural Hub și Gallery, Deschis Gastrobar, Anav, Brigada de Voluntari, Colorgrade, Crama Histria.

Partener de mobilitate este Țiriac Auto. Un eveniment susținut de NEWS.ro. Partenerii media sunt Radio România Cultural, Music Channel, Scena 9, Arte și meserii, Ziarul Metropolis, Cinemagia, Cinefan.ro, Aarc și DinFilme.ro.

Informații cu privire la bilete se găsesc pe site-ul oficial.

* cele mai recente știri și noutăți legate de evenimentele și festivalurile de film din România apar prima dată pe platforma Raftul cu Filme

Scrie un comentariu