Raftul cu filme

Bucharest Dance Film Festival: 20 de scurtmetraje din 14 țări și 7 producții românești

film festival, program, Dance Film Festival, bucharest international dance film festival, bucuresti, evenimente de film
Imagine via Facebook / Bucharest International Dance Film Festival

Douăzeci de filme din 14 țări și șapte producții românești au fost selectate în competițiile de scurtmetraj ale Bucharest International Dance Film Festival 2017, eveniment care va avea loc în perioada 7-10 septembrie, în capitala României. La cea de-a treia ediție a BIDFF va fi organizată pentru prima dată o secțiune competițională dedicată exclusiv filmelor de dans românești. Producțiile vor rula pe 8 septembrie, de la orele 21:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Cele șapte filme scurte au un puternic caracter experimental, pun în prim plan puterea de creație și preocupările diverse ale artiștilor din țara noastră. Filmele explorează întâlnirea dintre spațiu și corp, perspective diverse asupra relației de coabitare și coregrafii ale senzațiilor.

Titlurile străine care vor fi proiectate la Bucharest International Dance Film Festival, ediția 2017, au fost alese din peste 300 de aplicații, iar ele vor fi proiectate la Cinema „Elvire Popesco”, pe 9 septembrie, începând cu orele 18:30. Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa o parte dintre creatorii filmelor.

„Anul acesta, selecția orbitează în jurul unor subiecte puternice care preocupă societatea contemporană. Se pare că lumea dansului a găsit în film posibilitatea de a expune povești de viață care vor surpinde și vor emoționa până la lacrimi, vor atrage atenția asupra unor probleme socio-politice care afectează comunități întregi și vor arăta cum dansul poate fi o portiță spre autocunoaștere”, declară directorul artistic Simona Deaconescu.

Dance Film Festival, Bucharest International Dance Film Festival, evenimente, bucuresti, evenimente de film
Imagine via Facebook / Bucharest International Dance Film Festival

Florent Schwartz scoate la iveală efectele instaurării cultului personalității generalului Chang în Taiwan, Yoav Gertner și Edya Stern vorbesc despre ce mai înseamnă libertatea raportată la societatea din Israel, Mary Wycherley și Liz Roche scot la lumină dezbaterile asupra libertății femeilor din Irlanda, în timp ce Sven Niemeyer duce discuția în zona sentimentelor duale pe care o mamă le are pentru copilul ei.

Vor fi prezentate și abordări suprarealiste în filme science-fiction expuse de cineaști din Italia, Germania și Marea Britanie, reîntoarcerea la spiritualitate, venerație și ritual așa cum o văd realizatori din Canada și Portugalia, dar și investigarea pornirilor umane primare, atât din perspectiva coexistării într-un sistem, precum în filmul „System Suicide” din Slovenia, cât și raportate la alienarea socială și devierile de la limitele normale ale comportamentului uman, în filmul „The Line” din Franța.

Juriul de anul acesta este format din Tomer Heymann, regizorul filmului „Mr. Gaga”, care s-a bucurat de un succes internațional remarcabil și a fost prezentat la ediția de anul trecut a BIDFF, Mayo Rodriguez, directoarea festivalului Bestias Danzantes din Chile, și Florin Fieroiu, unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi din România.

Premiile din acest an vor fi acordate pentru cel mai bun film , în valoare de 1.000 de euro, cel mai bun film românesc, în valoare de 1.000 de euro și oferit de Institutul Cultural Român, premiul pentru inovație, în valoare de 500 de euro, și premiul pentru favoritul publicului, în valoare de 500 de euro.

Dance Film Festival, bucharest international dance film festival, bucuresti, evenimente de film
Imagine via Facebook / Bucharest International Dance Film Festival

În plus, între 4 și 6 septembrie, va fi organizat [CO]LAB: Pitch Your Dance Story, un atelier dedicat dezvoltării unor filme aflate la stadiul de idee. Un juriu de specialiști le va analiza, iar cea mai bună idee va fi recompensată cu un premiu de post-producție în valoare de 750 de euro, oferit de studioul Colorgrade.
Laboratorul va avea loc la POINT Cultural Hub, iar înscrierile sunt deschise până pe 25 august, la ora 17:00.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Partenerii sunt Cinema „Elvira Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, POINT și Gallery. Evenimentul este susținut de NEWS.ro.

Partenerii media sunt Radio România Cultural, Music Channel, Scena 9, Arte și meserii, Ziarul Metropolis, Cinemagia, Cinefan.ro, All About Romanian Cinema și DinFilme.ro. Mai multe informații despre festival pot fi găsite pe site-ul oficial, iar alte știri și noutăți legate de evenimentele de film din România și nu numai pot fi citite pe Raftul cu Filme.

Scrie un comentariu