Raftul cu filme

Bucharest Dance Film Festival: Alex Mirutziu prezintă o expoziție personală și un performance

Alex Mirutziu, Bucharest International Dance Film Festival

Artistul Alex Mirutziu va prezenta la Bucharest International Dance Film Festival expoziția personală „No blood bank included” și un performance denumit „Dignity to the unsaid”. Vernisajul expoziției și performance-ul vor avea loc pe 8 septembrie 2017, între orele 19:00 și 22:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană. De asemenea, Muzeul Național de Artă Contemporană va găzdui proiecția filmelor românești selectate anul acesta în competiția națională a festivalului.

„Lucrările prezente în expoziție nu pot fi încasate frontal, fie vizual sau multisenzorial, ci prin ocol sau detour cu digestie lentă, care te poate consuma sau chiar pierde. Lucrările mele cele mai recente ies din logica „eu” aici „restul” în afară și problematizează dimensiunile incerte care coagulează un înțeles sau altul, cât și relațiile de co-existență dintre multiplele prezente, perspective sau aparențe ale individului și ale lumii în care acesta este aruncat, care nu pot fi epuizate niciodată”, afirmă artistul Alex Mirutziu.

Alex Mirutziu spune despre sine că este un artist în contra-timp, având profesia unui delimitator. Performance-ul „Dignity to the unsaid” va fi susținut de performerii Alex Popa, Irina Sibef și Cosmin Stănilă. Acesta este comisionat de Bucharest International Dance Film Festival și realizat în parteneriat cu Programul de Artă Performativă al Muzeului Național de Artă Contemporană București și sprijinit de Galeria SABOT.

Alex Mirutziu, Bucharest International Dance Film Festival

Muzica este semnată de Elias Merino și Alex Mirutziu.

„Intenționez să cercetez metode prin care una dintre cele mai importante scriitoare ale secolului al XX-lea, Iris Murdoch, a reușit să creeze sens printr-o abundență de sensuri, spus și nespus, sensuri pe care le numesc „modalități de a stăpâni lumea”. Mișcarea conceptuală dintre spus și nespus este influențată de mereu prezenta fragmentare pe care o manifestăm atunci când privim lumea ca „ceva asemănător cu” un aspect fatal al limitărilor noastre fizice. Fragmentăm lumea ca să putem să o înțelegem și să funcționăm în interiorul ei”, explică Alex Mirutziu.

Originar din Sibiu, Mirutziu a avut expoziţii personale în Zurich, Los Angeles, Munchen şi Cluj-Napoca. În plus, el a susţinut prezentări despre performance şi teatru la instituţii prestigioase, precum Royal College of Arts din Anglia, Von Kraal Theatre din Estonia, IASPIS din Suedia și a colaborat cu artişti şi scriitori, printre care se numără și Grit Hachmeister din Germania, Paul Devens din Olanda, Elias Merino din Estonia, Graham Foust din Statele Unite ale Americii, Asa Jungnelius din Suedia și Graham Harman din SUA.

Cea de-a treia ediție a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 7-10 septembrie 2017. Mai multe detalii poți afla de pe Raftul cu Filme sau de pe pagina oficială de Facebook a festivalului.

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Parteneri sunt Cinema „Elvira Popesco” (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, POINT Cultural Hub și Gallery. Un eveniment susținut de NEWS.ro.

Parteneri media sunt Radio România Cultural, Music Channel, Scena 9, Arte și meserii, Ziarul Metropolis, Cinemagia, Cinefan.ro, All About Romanian Cinema și DinFilme.ro.

Scrie un comentariu