Raftul cu filme

Top 25 cele mai bune filme mindfuck pe care să le vezi și să te întrebi ce se întâmplă

Când eram mai mic am vizionat, pentru prima dată, pelicula „The Truman Show”, lansată în anul 1998, la doi ani distanță de nașterea mea, și a fost unul dintre acele filme mindfuck care m-au făcut să mă îndrăgostesc de nișa asta de lungmetraje psihologice care nu te lasă să adormi până nu îți pui câteva sute de întrebări legate de ce s-a întâmplat, de fapt, în filmul pe care tocmai ce l-ai urmărit.

Apoi a urmat „Vertigo”, lansat în anul 1958, iar ceva mai târziu „Enter the Void”, din anul 2009, unul dintre acele filme mindfuck pe care nici acum nu sunt sigur că le-am înțeles cu adevărat. Nici lungmetrajul „Triangle”, din anul 2009, nu trebuie trecut cu vederea, iar alături de el mai pot fi menționate alte câteva zeci, poate sute, de titluri precum „Her”, „Memento”, „The Lobster” și „Requiem for a Dream”.

În articolul de față poți răsfoi o listă cu 25 cele mai bune filme mindfuck pe care le-am văzut și de care mi-am amintit la momentul scrierii articolului. În momentul în care o să îmi mai aduc aminte de alte titluri din acest gen sau o să urmăresc altele noi o să revin și cu o actualizare a listei. Între timp, dacă ai recomandări de făcut sau crezi că am uitat vreun titlu, poți să ne tragi de mânecă în comentarii.

25. The Blackcoat’s Daughter (2015) – 5,9 pe IMDb

Lungmetrajul scris și regizat de Osgood Perkins reprezintă un horror terifiant în care două tinere, interpretate de actrițele Emma Roberts și Kiernan Shipka, rămân blocate în vacanța de iarnă la o școală cu internat a căror eleve sunt și se văd nevoite să înfrunte o forță malefică misterioasă care le pune la încercare.

24. The Eyes of My Mother (2016) – 6,2 pe IMDb

Într-o fermă neștiută de nimeni în care locuiesc împreună, un fost chirurg îi explică fiicei sale secretele anatomiei corpului uman pentru ca moartea să nu o poată lua prin surprindere. Însă într-o zi un vizitator necunoscut îi tulbură fetiței viața naivă cu care se obișnuise și o traumatizează profund, trezindu-i curiozități ieșite din comun. Deși se agață de afecțiunea tatălui, traumele și singurătatea în care crește converg la maturitate spre un mod destul de sumbru de a privi lumea.

23. 1408 (2007) – 6,8 pe IMDb

Scriitorul Mike Enslin crede numai în ceea ce vede. După o serie de cărți scrise care au discreditat evenimentele paranormale ce avuseseră loc în casele și cimitirele din întreaga lume, Mike nu are nicio dovadă a vieții de după moarte. Numai că rătăcirile după fantome ale lui Enslin din noapte sunt pe cale să se schimbe în momentul în care se cazează în camera 1408 din renumitul hotel Dolphin pentru cel mai recent proiect al său, denumit „Zece nopți în camerele de hotel bântuite”.

22. Triangle (2009) – 6,9 pe IMDb

Atunci când Jess lovește cu mașina un pescăruș în drumul său spre port nu știe că este un semn înfricoșător legat de ceea ce urmează să se întâmple. După ce urcă pe puntea unui iaht, alături de un grup de prieteni, pentru o plimbare pe Atlantic, femeia își dă seama că lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie, dar nu își poate explica ce anume îi stârnește neliniștea și suspiciunile până în momentul în care ambarcațiunea lor este lovită de o furtună puternică și este scufundată în larg.

21. Vanilla Sky (2001) – 6,9 pe IMDb

Alunecând cu ușurință prin viață, David pare să aibă parte de o existență fermecătoare. Chipeș, bogat și carismatic, tânărul are cam tot ce vrea, dar totuși i se pare că îi lipsește ceva. Într-o noapte David o întâlnește pe fata visurilor sale, dar o pierde datorită unei mici greșeli. Ajuns pe neașteptate într-o călătorie rapidă prin dragoste, romantism, comedie, suspiciune și vis, David se trezește într-o căutare acerbă a propriului suflet și descoperă latura prețioasă și efemeră a iubirii.

Scrie un comentariu