Raftul cu filme

O listă cu 13 filme despre Iisus Hristos de văzut de Paște

filme despre iisus hristos, Jesus of Nazareth, Iisus Hristos, filme despre Iisus, filme despre Hristos, filme de Paște, filme de paste, filme paste
Imagine via lds.org / Jesus of Nazareth

Fiindcă ne aflăm în prima zi de Paște, publicăm un articol special la care am lucrat de câteva zile. Am pus de un brainstorming în redacția raftulcufilme.ro și am creat o listă cu mai multe filme despre Iisus Hristos numai bune de văzut în zilele de sărbătoare. Suntem convinși că nu am cuprins absolut toate peliculele realizate pe acest subiect, însă putem spune că este o listă de început pentru cei interesați de acest gen.

De cele mai multe ori, aceste filme despre Iisus Hristos prezintă o cronică a vieții sale pe Pământ. Lista noastră nu este organizată după un criteriu anume, așa că vă rugăm să nu o considerați un clasament al acestor pelicule.

1. The Robe (1953)

„The Robe” este inspirat din nuvela istorică cu același titlu, apărută în anul 1942, scrisă de Lloyd C. Douglas, care tratează subiectul crucificării lui Iisus Hristos. Cartea a fost una dintre cele mai bine vândute titluri ale anilor ’40. A apărut în lista New York Times Best Seller în octombrie 1942, iar patru luni mai târziu a reușit să ajungă pe primul loc, acolo unde a rămas vreme de aproape 12 luni.

Filmul „The Robe” a fost lansat în anul 1953 și tratează subiectul crucificării lui Iisus Hristos. Realizat sub conducerea regizorului Henry Koster, pelicula i-a avut în rolurile principale pe Richard Burton, Jean Simmons și Victor Mature. Cele două ore și 15 minute de film au dus la câștigarea a două premii Oscar, alte trei premii și patru nominalizări.

2. „Godspell” (1973)

Filmul lansat în anul 1973 este o adaptare a musicalului de pe lângă Broadway cu același nume, creat de John Michael Tebelak, cu muzica și versurile create de Stephen Schwartz. Regizat de David Greene, filmul este localizat în contemporanul New York, iar în rolurile principale joacă Victor Garber, în rolul lui Iisus, și David Haskell, în rolul lui Iuda.

3. „Jesus” (1979)

Filmul „Jesus” este o peliculă care are ca subiect viața lui Iisus Hristos. În mare parte este bazat pe Evanghelia lui Luca din Noul Testament și filmat în Israel. „Jesus” este regizat de Peter Sykes, John Heyman și John Krish. În rolurile principale joacă actorii Brian Deacon, Rivka Neuman și Alexander Scourby. Cele aproape două ore de acțiune ale filmului au fost realizate cu un buget estimat la 6 milioane de dolari.

4. „History of the World: Part I” (1981)

Filmul „History of the World: Part I” este o comedie scrisă, produsă și regizată de Mel Brooks. În același timp, Mel Brooks joacă în film și interpretează nu mai puțin de cinci roluri, și anume Moses, Comicus, Torquemada, Jacques și King Louis al XVI-lea. Lista de actori îi cuprinde și pe Sid Caesar, Shecky Greene, Gregory Hines și Charlie Callas. Cele 92 de minute au fost realizate cu un buget estimat la o valoare de 11 milioane de dolari.

5. „Jesus’ Son” (1999)

„Jesus’ Son” este un film de dramă lansat în anul 1999, adaptat după o colecție de scurte povestiri cu același nume, scrisă de Denis Johnson. Pelicula regizată de Alison Maclean îi reunește pe actorii Billy Crudup, Robert Michael Kelly și Torben Brooks. Filmul are aproape două ore și a câștigat patru premii, pe lângă care a adunat și șapte nominalizări.

6. „The Last Temptation of Christ” (1988)

„The Last Temptation of Christ” este un film realizat în colaborare americano-canadiană, regizat de celebrul Martin Scorsese. Cu un scenariu scris de Paul Schrader, filmul de dramă reprezintă o adaptare a nuvelei lui Nikos Kazantzakis, publicată în anul 1953 sub același titlu. Filmul îi are în rolurile principale pe Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey, Andre Gregory și Harry Dean Stanton. Întreaga peliculă a fost filmată în Maroc.

7. „The King of Kings” (1927)

„The King of Kings” este un film american mut, produs și regizat de Cecil DeMille. Pelicula tratează subiectul ultimelor săptămâni de dinaintea crucificării lui Iisus Hristos, jucat de H. B. Warner. Cu o lungime de două ore și 35 de minute, filmul lui DeMille este a doua parte a trilogiei biblice din care mai fac parte filmele „The Ten Commandments” (1956) și „The Sign of the Cross” (1932).

8. „The Passion of the Christ” (2004)

„The Passion of the Christ” este un american, o dramă biblică regizată de cunoscutul Mel Gibson. În rolurile principale joacă Jim Caviezel, Monica Bellucci și Maia Morgenstern. Pelicula lui Mel Gibson se bazează pe Evangheliile din Noul Testament ale lui Matei, Marcu, Luca și Ioan.

Cele peste 120 de minute de film au fost realizate după un scenariu scris de Benedict Fitzgerald și au necesitat un buget estimat la 30 de milioane de dolari. În Statele Unite ale Americii, „The Passion of the Christ” a înregistrat încasări în valoare de 370,8 milioane de dolari.

9. „Jesus of Nazareth” (1977)

„Jesus of Nazareth” este o mini-serie de televiziune realizată prin colaborarea dintre Marea Britanie și Italia, regizată de Franco Zeffirelli și scrisă de Anthony Burgess și Suso Cecchi d’Amico. Filmul lui Zeffirelli tratează nașterea, viața, crucificare și învierea lui Iisus Hristos. În rolul lui Iisus joacă actorul Robert Powell, în timp ce în alte roluri principale joacă Olivia Hussey și Laurence Olivier.

Mini-seria „Jesus of Nazareth” ocupă locul al 181-lea în Top Rated TV pe IMDb, a fost nominalizată de două ori pentru Primetime Emmys, a câștigat alte două premii și a adunat șase nominalizări. De asemenea, pe 13 aprilie 2017, prima parte a seriei a fost difuzată de Antena 1. Dacă ești curios ce audiențe a avut filmul, iată aici cifrele oficiale.

10. „The Gospel of John” (2003)

„The Gospel of John” este un film lansat în anul 2003, care tratează subiectul vieții lui Iisus Hristos așa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan. Filmul prezintă exact evenimentele descrise în Evanghelia după Ioan fără să fie adăugate alte părți de poveste din alte evanghelii.

Producția „The Gospel of John” este regizat de Philip Saville și scris de John Goldsmith. În rolurile principale joacă Henry Ian Cusick, Daniel Kash și Christopher Plummer. Filmul are un premiu câștigat și trei nominalizări, conform IMDb. Bugetul filmului este estimat la 17 milioane de dolari canadieni.

Alte filme despre Iisus Hristos

Suntem siguri că există mult mai multe filme despre Iisus Hristos lansate în toată lumea, fapt pentru care oferim alte trei titluri în continuarea listei noastre. Iată-le:

11. „The Greatest Story Ever Told” (1965)
12. „The Gospel of John” (2014)
13. „The Nativity Story” (2006)

În cazul în care observăm un mare interes pentru acest subiect, revenim și actualizăm lista pentru a deveni un articol de referință pentru cei care sunt interesați de mai multe filme despre Iisus Hristos.

Citește mai multe recomandări și liste de filme pe Raftul cu Filme. Urmărește, în același timp, pagina noastră de Facebook, canalul de YouTube și contul de Instagram.

Scrie un comentariu